Ο Yves Bouvier, ο Dmitry Rybolovlev και τα έργα τέχνης

Ο Ελβετός έμπορος τέχνης Yves Bouvier κλήθηκε να εμφανιστεί για ανάκριση ενώπιον εισαγγελέων στη Γενεύη, για κατηγορίες απάτης που συνδέονται με τις πωλήσεις έργων τέχνης, αξίας πέραν των $2 δις, στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Dmitry Rybolovlev. 

Ντυμένος με σκούρο κουστούμι και καφέ μοκασίνια, ο Bouvier και ο δικηγόρος του εισήλθαν στα κτίρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Γενεύης την περασμένη Πέμπτη για να εμφανιστούν ενώπιον του Yves Bertossa, ο οποίος αντικατέστησε τον Jean-Bernard Schmid, τον κορυφαίο αξιωματούχο της εισαγγελίας της Γενεύης. Τέτοιες συναντήσεις μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για ποινικές διαδικασίες και επίσημες κατηγορίες.

Παράλληλα, οι ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές στη Βέρνη της Ελβετίας ανακοίνωσαν τον περασμένο Αύγουστο ότι είχαν ξεκινήσει ειδική έρευνα λόγω «υποψίας σοβαρών φορολογικών παραβάσεων» στις υποχρεώσεις του Bouvier. Η εφημερίδα Tribune της Γενεύης εκτίμησε ότι θα μπορούσε να οφείλει απλήρωτους φόρους εισοδήματος ύψους 165.000.000 ελβετικών φράγκων (€140.000.000) για τις περιόδους που ζούσε στη Σιγκαπούρη και για τα κέρδη από ορισμένες από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του. Οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας κατάσχεσαν τον Νοέμβριο του 2017 ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Bouvier στη Γενεύη, το οποίο κατείχε μέσω ελβετικής εταιρείας, ως εγγύηση ότι θα πληρώσει τους φόρους του εάν αποδειχθεί ένοχος.

Αυτό ώθησε το Δήμαρχο της Γενεύης, Remy Pagani, να εκδώσει δήλωση απαιτώντας ότι εάν οι καταγγελίες εναντίον του Bouvier για φορολογικές καθυστερήσεις είναι αληθινές, τότε «κάθε τελευταίο σεντ θα πρέπει να καταβληθεί». 

Bouvier και Rybolovlev βρίσκονται σε μια διεθνή δικαστική διαμάχη εδώ και χρόνια. Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορεί τον Bouvier για εξαπάτηση, αφού ο καλά δικτυωμένος έμπορος φέρεται να χειραγωγούσε τις τιμές των έργων τέχνης κατά την πώλησή τους, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει υπέρογκα ποσά ως προμήθεια.


 

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο