Η σχέση του Λετονού τραπεζίτη με Γιωρκάτζη και Δημητριάδη

Μπορεί να προκάλεσε η σύλληψη και η κράτηση του υπεύθυνου χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ilmars Rimsevics, πλήττοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του τον ευρωπαϊκό αυτό θεσμό. Ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δεν αποτελεί το μοναδικό περιστατικό όπου κεντρικός τραπεζίτης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, ο  52χρονος προϊστάμενος της κεντρικής τράπεζας της Λεττονίας, που κρατήθηκε από το γραφείο κατά της διαφθοράς της χώρας του το περασμένο Σαββατοκύριακο και απελευθερώθηκε με εγγύηση, συγκαταλέγεται πλέον στη λίστα με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ οι οποίοι τα «βρήκαν σκούρα» με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται στις κυβερνήσεις να απολύσουν τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, εκτός αν υπάρχει σοβαρό παράπτωμα.

Γιωρκάτζη και Δημητριάδης
Στη λίστα του Bloomberg με τους Eυρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες συγκαταλέγονται και οι Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και Πανίκος Δημητριάδης.
 Όπως αναφέρεται, το 2015 η κυπριακή κυβέρνηση άρχισε τη διαδικασία απόλυσης της κ. Γιωκράτζη, ισχυριζόμενη ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων επειδή δεν δήλωνε ότι ο αποξενωμένος σύζυγός της εκπροσώπησε έναν επενδυτή σε μια νομική διαδικασία εναντίον του κράτους και της Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ, τότε, προειδοποίησε τον Κύπριο πρόεδρο να σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Το 2013, ο Δημητριάδης δέχθηκε πιέσεις για συμφωνία που υπέγραψε με συμβούλους αναδιάρθρωσης και το Ανώτατο Δικαστήριο διατάχθηκε να προετοιμάσει μια υπόθεση για να τον απομακρύνει. Ο Ντάργκι προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπονομευτεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο του 2014 μετά από μήνες κρίσεων και απειλών κατά της ζωής του, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, για το χειρισμό της τραπεζικής κρίσης και τη διάσωση των καταθετών.
 
ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής