Ρώσος ολιγάρχης «εγκαταλείπει» αυτοκρατορία $8 δις

Το 1998, ο Sergey Galitskiy άνοιξε ένα μικρό παντοπωλείο στην πατρίδα του Κρασνοντάρ, 800 μίλια νότια της Μόσχας. Τις επόμενες δύο δεκαετίες κατάφερε να μετατρέψει την μετρίου απόδοσης δραστηριότητα σε μια αυτοκρατορία με πωλήσεις σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 16.000 καταστήματα σε όλη τη Ρωσία, συγκεντρώνοντας μια περιουσία αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την Παρασκευή (16 Φεβρουαρίου) αποφάσισε να φύγει.

Ο Galitskiy εγκαταλείπει τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Magnit PJSC μετά την πώληση 138 δισεκατομμυρίων ρούβλιων (2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μετοχών - 29% της εταιρείας - στον κρατικό όμιλο VTB, σύμφωνα με την Magnit. Αν και είχε μειώσει το μερίδιό του στην αλυσίδα σε μικρές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, η απόφαση του άφησε άφωνη την αγορά, καθώς  πώλησε τις μετοχές του στο 3,9 τοις εκατό κάτω από την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης. Μετά την εν λόγω συμφωνία ο Galitskiy κατέχει περίπου το 3% της Magnit.

Ο Galitskiy δήλωσε ότι αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές του επειδή οι απόψεις του για τη λειτουργία του Magnit συγκρούστηκαν με αυτές των άλλων μετόχων, καθώς η αγορά απαιτούσε γρήγορη ανάπτυξη και προτιμούσε να επικεντρωθεί στην κερδοφορία.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση από τότε που ίδρυσα αυτή την εταιρεία», δήλωσε στην τελετή στο Σότσι, σαφώς συναισθηματικά φορτισμένος. «Αλλά τίποτα δεν είναι για πάντα. Δεν πρέπει να αντιταχθώ σε αυτή τη διαδικασία. Εάν οι επενδυτές επιθυμούν αλλαγές, πρέπει να τις κάνουν».

Η βιασύνη με την οποία συνάφθηκε η συμφωνία, η σχετικά χαμηλή τιμή και το γεγονός ότι ο αγοραστής ήταν κρατική τράπεζα δείχνουν ότι ο Galitskiy έκανε «μια συναισθηματική και όχι μια λογική απόφαση», δήλωσε ο Alexey Krivoshapko, διευθυντής της Prosperity Capital. Πρόσθεσε πως υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και η εταιρεία θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια νέα ηγεσία.
 
ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα