Άντρια Κανναουρίδου: Business στο ράντσο

Παθιάζεται με τη φύση, αγαπά τη γη, βοηθά τον συνάνθρωπο. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που της έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθεί με τη βιοπαραγωγή και την καλλιέργεια αλόης.

Η Άντρια Κανναουρίδου είναι μόλις 21 ετών κι όμως άρχισε ήδη να πραγματοποιεί το όνειρό της για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή για τις μικρές καινοτομίες που ετοιμάζει, αφού έπεται συνέχεια με περισσότερες βιολογικές καλλιέργειες κι ένα ράντσο που θα τις φιλοξενεί.

Η Άντρια Κανναουρίδου καινοτομεί με διάφορους τρόπους. Πρώτον, είναι κοπέλα κι όμως ασχολείται με την καλλιέργεια της γης. Δεύτερον, είναι πολύ νέα σε ηλικία, 21 στα 22, αλλά αποφασισμένη να αφιερωθεί στη γεωργία.

Τρίτον, επέλεξε να εντρυφήσει στην αλόη βέρα, ένα φυτό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ώστε να βοηθά τους συνανθρώπους της να θεραπεύονται με φυσικούς τρόπους. Αυτό ήταν και το κίνητρό της. Ανήσυχο πνεύμα καθώς είναι, πριν καλά - καλά ολοκληρώσει τις σπουδές της έχει ήδη στόχους να επεκταθεί και σε άλλες βιολογικές καλλιέργειες.

Η Άντρια μεγάλωσε στο Παλιομέτοχο, κοντά στις ομορφιές της φύσης. Τέλειωσε το Γυμνάσιο - Λύκειο Ολύμπιον και προχώρησε σε σπουδές φυσικοθεραπείας. Πριν από ενάμισι χρόνο εμπνεύστηκε την παραγωγή της δικής της αλόης βέρα. «Μιας εναλλακτικής λύσης για πιο υγιεινό - θεραπευτικό τρόπο ζωής, θέλοντας έτσι να βοηθήσω παράλληλα τους συνανθρώπους μου να βάλουν στην καθημερινότητά τους τα βιολογικά προϊόντα σε οικονομικές τιμές», τονίζει.

Και προσθέτει: «Η ενασχόληση με τον κλάδο της βιολογικής καλλιέργειας δεν ήταν εύκολη. Παρόλα αυτά όμως, το πάθος και η αγάπη που τρέφω για τη φύση και τη βιοπαραγωγή με ώθησαν στην υλοποίηση του αρχικού σταδίου της όλης ιδέας, που αποτελεί για μένα όνειρο ζωής. Η πρώτη μου επαφή με την αλόη βέρα ήταν μέσα από μια προσωπική εμπειρία, όταν την είχα χρησιμοποιήσει για την επούλωση μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο πανεπιστήμιο. Φύτεψα την πρώτη αλόη στον κήπο μου κι εκεί γεννήθηκε το όραμά μου. Έτσι, εδώ κι ένα χρόνο καλλιεργώ τις δικές μου εκτάσεις στο χωριό μου, το Παλιομέτοχο».

Το γεγονός ότι δεν είχε καμία σχέση με τις βιολογικές καλλιέργειες, δεν την πτόησε. Στρώθηκε στη μελέτη, αναζητώντας τρόπους και ιδέες, υπό την καθοδήγηση της οικογένειάς της. Έτσι, βρήκε τα κατάλληλα εφόδια και συνεργάτες για το νέο της ξεκίνημα στον χώρο των επιχειρήσεων.

Ένα όνειρο, μια αρχή
«Ανέκαθεν ήθελα μια δική μου επιχείρηση, κάτι ξεχωριστό, ιδιαίτερο και πρωτοπόρο στη χώρα μου», σημειώνει: «Η αρχή σίγουρα ήταν και είναι δύσκολη. Αποφάσισα, όμως, να κυνηγήσω το όνειρό μου, να συνδυάσω σπουδές με επιχειρηματικές ιδέες και να παροτρύνω τους νέους κάθε ηλικίας να τολμήσουν, προχωρώντας με τα δικά τους όνειρα. Να ανατρέξουν σε κονδύλια που παρέχονται από την ΕΕ και να πιστέψουν στον εαυτό τους. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι αρκετοί ήταν εκείνοι, που μόλις μοιράστηκα μαζί τους την ιδέα μου, με αποθάρρυναν και μου έλεγαν πως ο επιχειρηματικός κόσμος έχει φτιαχτεί για να υπηρετείται από άνδρες. Αυτό, όμως, δεν με απέτρεψε. Αντίθετα, ήμουν πολύ ανυπόμονη, πίστευα ότι όλα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγες ημέρες ή μερικούς μήνες. Παρόλα αυτά, οι βάσεις άρχισαν να κτίζονται με γερά θεμέλια και πάντα με εμπιστοσύνη στον εαυτό μου».

Όντας παιδί μεγαλωμένο σε χωριό, δεν μπορούσε παρά να αγαπήσει τη φύση: «Θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολούμαι με την φύση, να ψάχνω και να ερευνώ το πώς δημιουργήθηκε όλη αυτή η χρυσή ομορφιά που λέγεται γη. Νιώθω ότι είναι αυτό που λέμε ‘κάνε το χόμπι σου επάγγελμα και για όλη σου τη ζωή θα είσαι ευτυχισμένος’. Ισχύει για μένα. Ανέκαθεν ήθελα να ασχοληθώ με τη βιολογική καλλιέργεια».

Tο βότανο της αθανασίας 
Στην αρχαιότητα αποκαλούσαν την αλόη βέρα «βότανο της αθανασίας». Τα οφέλη της είναι πολλά. Μερικά απ’ αυτά είναι η αποτοξίνωση, ενώ βοηθάει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Είναι, επίσης, κατάλληλη για μικρά κοψίματα και εκδορές, συμβάλλει στην υγιεινή και την ομορφιά της επιδερμίδας. «Δεν θέλαμε να καλλιεργήσουμε μερικές εκτάσεις γης με προϊόντα που να προορίζονται αποκλειστικά για σκοπούς ομορφιάς. Θέλαμε να προχωρήσουμε σε μια πρωτότυπη, εναλλακτική και πιο υγιεινή λύση με θεραπευτικές ιδιότητες, που να μπορούν να συνδυάζονται και με την ομορφιά», επισημαίνει η Άντρια.

Στα πλάνα της είναι η επεξεργασία του ζελέ από τα φύλλα της αλόης κι από κει η παρασκευή χυμών διαφόρων γεύσεων προς κατανάλωση, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά: «Η παραγωγή του συγκεκριμένου φυτού και η παρασκευή των σκευασμάτων του γίνονται με νεοσύστατες σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες δεν αλλοιώνουν τη γεύση ή την υφή του ζελέ», εξηγεί. «Στόχος μας είναι να προωθηθούν τα προϊόντα μας σε βιολογικά καταστήματα, να τα αγαπήσει ο κόσμος και ταυτόχρονα να γίνουν χρήσιμα στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων», συμπληρώνει.

Η συγκομιδή του προϊόντος γίνεται τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο. Κόβονται τέσσερα με έξι φύλλα από κάθε φυτό και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εργοστάσιο, όπου γίνεται επεξεργασία του ζελέ.

Επενδύοντας στην πρόκληση
Η καλλιέργεια της αλόης δεν απαιτεί ψηλό κόστος, καθώς όμως η ζήτηση είναι μεγάλη, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους νέους καλλιεργητές: «Για τον λόγο αυτό το κόστος θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με την επέκταση των καλλιεργειών.

Βρισκόμαστε ήδη στα τελικά στάδια νέων βιοκαλλιεργητικών προϊόντων. Κάποια απ’ αυτά θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην Κύπρο», αναφέρει, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέσα από μία σύντομη έρευνα που έκανε, σχετικά με τις χορηγίες και τα κονδύλια, ανακάλυψε ότι η αλόη βέρα δεν βρισκόταν καν - τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον - στις χορηγίες για βιοκαλλιέργεια: «Το θετικό είναι ότι θα ενταχθεί από τη νέα χρονιά και ευελπιστούμε πως θα παρέχεται κάποιου είδους βοήθεια για να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας στην Κύπρο».

Στα άμεσα πλάνα της Άντριας είναι η ολοκλήρωση του νέου εκσυγχρονισμένου εργοστασίου, το οποίο θα επανδρωθεί από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα επεξεργάζεται νέα και καινοτόμα βιολογικά προϊόντα: «Στόχος μας θα είναι η άριστη ποιότητα του προϊόντος, ώστε ο καταναλωτής να το απολαμβάνει και να επωφελείται από τις ιδιότητές του. Επίσης, κύριο μέλημά μας είναι η τελειοποίηση των νέων βιοκαλλιεργειών, που θα φέρουν την ονομασία Gold Οrganic Crops και η ανέγερση του νέου μας Rancho Kannaouride, το οποίο θα αποτελεί την ολοκλήρωση ενός ονείρου δικού μου αλλά και των αδελφιών μου, Αννίτας και Παναγιώτη».

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame