Adv. Feat.: Κύπρια σημειώνει επιτυχία στην πυρηνική βιομηχανία στο εξωτερικό

Η Miranda Kirschel, αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή το 1994. Σπούδασε Ευρωπαϊκή Πολιτική και Γαλλικά στο πανεπιστήμιο Brunel University και τώρα εργάζεται στον τομέα Κεφάλαιο & Υποδομές της Συμβουλευτικής Ομάδας της EY (Ernst & Young) και είναι Πρόεδρος του οργανισμού Women in Nuclear UK που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την ισότητα των φύλων στην πυρηνική βιομηχανία.

Η Μιράντα σημειώνει μια σημαντική πορεία στην πυρηνική βιομηχανία. Έχει τιμηθεί από την Βασίλισσα της Αγγλίας με την ανακήρυξη της στην New Year’s Honour list ως Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ): «για την υπηρεσία της στις ίσες ευκαιρίες στην πυρηνική βιομηχανία». Δήλωσε πώς, «η τιμή από την Βασίλισσα είναι ένα μεγάλο προνόμιο και οφείλεται στην επιτυχή αναγνώριση και την διαφάνεια που δημιουργήσαμε γύρω από την σημαντικότητα της ποικιλομορφίας στην πυρηνική βιομηχανία». 

«Δημιουργήσαμε την οργάνωση Women in Nuclear UK (WiN U.K.), και αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Βρετανική κυβέρνηση αλλά και η βιομηχανία έδωσαν σημασία στο γεγονός ότι η ποικιλομορφία των φύλων είναι ένα σημαντικό στοιχείο όχι μόνο για την πυρηνική αλλά και για το μέλλον όλου του τομέα της μηχανολογίας και των ευρύτερων επιστημονικών πεδίων STEM (μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, μηχανική, τεχνολογίες)».

Δήλωσε πώς υπάρχουν περίπου 60.000 άνθρωποι που δουλεύουν στην πυρηνική βιομηχανία, με λιγότερο από  20% γυναίκες, και αντιμετωπίζετε ένα πιθανό χάσμα δεξιοτήτων για να παραδοθεί νέο πυρηνικό υλικό, λειτουργίες και προγράμματα παροπλισμού στο μέλλον. «Μόνο αν ισοβαθμήσουμε τον αριθμό των γυναικών με των ανδρών στην βιομηχανία θα μπορέσουμε να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα». 

«Ως WiN UK αρχίσαμε να προσελκύουμε περισσότερες γυναίκες στα STEM, την μηχανολογία και συγκεκριμένα την πυρηνική, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους και συμπεριλαμβάνουμε την κυβέρνηση και την βιομηχανία στη συζήτηση για να αλλάξουμε την αντίληψη και την συμπεριφορά». 

Όταν μπήκε για πρώτη φορά στην Ένωση Πυρηνικής Βιομηχανίας (Nuclear Industry Association) το 2001 για προσωρινή απασχόληση, η Μιράντα δεν είχε κάποιο σχέδιο επαγγελματικής σταδιοδρομίας και έψαχνε μια πορεία. Όμως στην πυρηνική βρήκε το «σπίτι» της. 

«Η ενασχόληση μου με την πυρηνική ή και την ενέργεια, ήταν κάτι που ήρθε μετά το σχολείο, και περισσότερο είχε να κάνει με το πνεύμα της εποχής – η ενέργεια ανέβηκε στην κορυφή της πολιτικής και βιομηχανικής ατζέντας, όσο ο κόσμος αντιμετώπιζε την κατάρρευση της ενεργειακής ασφάλειας, την εξάρτηση από τις ξένες εισαγωγές και τις διακοπές ρεύματος, καθώς επίσης και την αναγνώριση της σημαντικότητας της ενέργειας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και τις επιπτώσεις των εκπομπών του άνθρακα».

Τώρα πια όμως, «η πυρηνική βιομηχανία είναι σαν μια οικογένεια. Θεωρώ πολλούς από τους ανθρώπους της βιομηχανίας αληθινούς φίλους, επειδή νοιαζόμαστε όλοι μαζί για αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε».

Όσο για τους μαθητές που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν, η Μιράντα αναφέρει πώς, «σίγουρα δεξιότητές στην μηχανολογία οποιουδήποτε είδους είναι χρήσιμες. Αλλά η πυρηνική χρειάζεται φυσικούς, επιστήμονες, δικηγόρους, λογιστές, γεωλόγους- όλα τα είδη δεξιοτήτων». 

Πρόσθεσε πώς, «μια καριέρα στην πυρηνική προσφέρει τεράστια ποικιλία- υπάρχουν τεχνικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία – υπάρχει πάντα κάτι για να μάθεις. Αν έχεις τεχνικό υπόβαθρο, σου προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για καινοτομία και δημιουργική σκέψη». 

Προσθέτει πώς υπήρξε αρκετά τυχερή ώστε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο χάρη στην βιομηχανία, «έχω συναντήσει ανώτερους κυβερνητικούς λειτουργούς στην Νότια Αφρική, έχω κάνει συνέντευξη σε εμπειρογνώμονες της μελλοντικής τεχνολογίας στην Κίνα και έχω δουλέψει με πρεσβευτές σε όλη την Ευρώπη- είχα μια μοναδική σταδιοδρομία γεμάτη χρώματα!».

Τέλος, η Μιράντα  αναφέρθηκε στη σχολική της εμπειρία ως πηγή έμπνευσης για την επαγγελματική της πορεία. «Η Αγγλική Σχολή, ενέπνεε σε εμάς μια αίσθηση επιτεύγματος, μια πολιτική συνείδηση και μια αποφασιστικότητα να αλλαχτεί και να βελτιωθεί το status quo- πιστεύω ότι ισχύει αυτό που λέω τόσο για εμένα όσο και τους συμμαθητές μου- όταν βλέπω που φτάσαμε όλοι τώρα, υπάρχουν πολλοί που ακολούθησαν μια πολιτική καριέρα και που κάνουν εκστρατεία για διάφορους ευγενείς στόχους. Υπάρχει μια δύναμη θέλησης και αυτοπεποίθησης στους απόφοιτους της Αγγλικής Σχολής που είναι αξιοσημείωτη». 

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής