Πέθανε ο Σεραφείμ Φυντανίδης

Ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 9 το βράδυ, άφησε την τελευταίο του πνοή στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας, ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης.

Ήταν 77 ετών. Τα 30 από αυτά, από το 1976 έως το 2007, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», της οποίας ήταν διευθυντής.

Μετά την απομάκρυνσή του από την θυγατέρα του ιστορικού της εκδότη, Χρήστου (Κίτσου) Τεγόπουλου, Μάνια Τεγοπούλου, ο ίδιος δεν ανέκαμψε ποτέ ψυχολογικά από αυτό το κτύπημα, όπως το είχε χαρακτηρίσει. Ούτε όμως και η εφημερίδα που, το 2012 οδηγήθηκε στο κλείσιμό της.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του λεγόμενου «Μεταπολιτευτικού Τύπου» στην Ελλάδα, είχε υποβληθεί πριν λίγες μέρες σε λεπτή και δύσκολη χειρουργική επέμβαση στη καρδιά, και αρχικώς έδειχνε ότι ανακάμπτει. Την νύχτα των Χριστουγέννων επιδεινώθηκε ξαφνικά η κατάστασή του και πέθανε από ανακοπή καρδιάς.

Η είδηση του θανάτου του γέμισε θλίψη τον δημοσιογραφικό κόσμο, ιδίως όσους συνεργάστηκαν μαζί του στην «Ελευθεροτυπία». Όλοι υπογραμμίζουν ότι σε αυτόν και στον εκδότη της Κίτσο Τεγόπουλο, που πέθανε το 2006,  οφείλεται η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ελευθερία έκφρασης που απόλαυσαν όλοι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας.

Όπως έγραψε στο τελευταίο του βιβλίο «31 Αξέχαστα Χρόνια στο Ξύλινο Τιμόνι της Ελευθεροτυπίας», το οποίο παρουσιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι μόνοι όροι που ετίθεντο στους συντάκτες για ό,τι έγραφαν, ήταν «να είναι νομικά τεκμηριωμένο, να είναι ενυπόγραφο, και να μην υποστηρίζει την βασιλεία και τον φασισμό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο