Ντ. Μιχαηλίδης: Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες

Όλες τις εναντίον του κατηγορίες στην υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Ντίνος Μιχαηλίδης στην απολογία του που άρχισε σήμερα Δευτέρα στο δικαστήριο της Αθήνας.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτεριρκών της Κύπρου είπε ότι δεν είχε καμία ιδιαίτερη σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, μόνο υπηρεσιακή γνωριμία.

Δεν συμμετείχε ποτέ σε οποιανδήποτε συναλλαγή, είπε, σε σχέση με μίζες και προμήθειες, ούτε μετέφερε σε βαλίτσα ή με άλλο τρόπο χρήματα ή επιταγές στην Αθήνα. Αρνήθηκε οποιανδήποτε ανάμειξη σε αυτά τα θέματα με τον Σύριο επιχειρηματία Αλ Ζαγιάτ, και κάθε άλλη παρανομία.

Είπε ακόμα πως δεν πήγε ποτέ στο γραφείο του Τσοχατζόπουλου επί της οδού Κόμνα Ντράγκα, στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν και οι επίμαχες σημειώσεις του για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν για το ξέπλυμα των χρημάτων που λάμβανε από τις μίζες των εξοπλιστικών. Ανέφερε  ότι τον επισκέφθηκε 2 ή 3 φορές – δεν θυμάται ακριβώς – στο άλλο του γραφείου επί της οδού Ομήρου, μόνος του, χωρίς την συνοδεία του Νίκου Ζήγρα, όπως κατέθεσε ο εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου, εξεταζόμενος ως μάρτυρας κατηγορίας των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη. Εκεί, στο γραφείο επί της οδού Ομήρου στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι είδε 2-3 φορές «στον προθάλαμο» τον Νίκο Ζήγρα.

Ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Ζήγρα στο ξενοδοχείο 4 Seasons της Λεμεσού, έπειτα από τηλεφωνική παράκληση του Τζοχατζόπουλου «να δεις έναν εξάδελφό μου που βρίσκεται στη Κύπρο και να τον εξυπηρετήσεις».

Κατά τη συνάντηση εκείνη – είπε -  ο Ζήγρας του ζήτησε να μεσολαβήσει για την πρόσληψη της κόρης του στο παράρτημα της Τράπεζας Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, και επίσης να του εξηγήσει όλη τη διαδικασία, καθώς και το κόστος, σύστασης εξωχώριας εταιρείας στην Κύπρο.

Για το πρώτο θέμα, της κόρης Ζήγρα, ο κ. Μιχαηλίδης δεν είπε εάν ασχολήθηκε. Για το δεύτερο, της σύστασης offshore εταιρειών, είπε ότι τον παρέπεμψε στον γιο του, Μιχάλη, που είχε αναλάβει και αυτήν την δραστηριότητα στην εταιρεία του Dinos Michaelides Consultants, στη Λεμεσό. Οι δύο τους, συμπλήρωσε, συναντήθηκαν άλλη μέρα σε καφετέρια της Λεμεσού.

Μία εκ των δικαστών, η κ. Δημοσθένους, αναρωτήθηκε πως ένας υπουργός και βουλευτής να δέχεται να συναντάται με έναν άγνωστό του άνθρωπο, που «κάτι ήθελε να σας ζητήσει», σε ένα ξενοδοχείο για καφέ, και όχι στο πολιτικό του γραφείο; «Συνηθίζεται στη Κύπρο», απάντησε ο κ. Μιχαηλίδης, «οι πρώτες συναντήσεις γνωριμίας να γίνονται σε καφέ».

Σχετικά πάντα με τον Νίκο Ζήγρα, που είναι ο άνθρωπος ο οποίος πέτυχε να μειωθεί η ποινή του πρωτοδίκως στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου σε 6 μήνες φυλάκισης για να καταθέσει στους ανακριτές «κι άλλα στοιχεία» για το τεράστιο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Ντίνος Μιχαηλίδης είπε κατηγορηματικά ότι ο πρώτος εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου κατέθεσε «ψεύτικα στοιχεία εναντίον του για να εξαγοράσει την ελευθερία του».

Υπογράμμισε ότι ουδέποτε παρέδωσε στον Ζήγρα χρήματα με λεφτά «που κουβάλησα δήθεν από την Κύπρο στην Αθήνα με βαλίτσα», και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν εγώ, με τα αξιώματα και την ιστορία που είχα, να έκανα τέτοια πράγματα; Και ερωτώ: τι θα γινόταν αν άνοιγε η βαλίτσα, αν υποθέσω ότι πράγματι την κουβαλούσα εγώ, στο αεροδρόμιο, και χύνονταν έξω όλα τα χρήματα; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά…»

Στην απολογία του ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε μεγάλη πίκρα και για τον τρόπο που, όπως είπε, τον μεταχειρίστηκε ο κάποτε φίλος και επιχειρηματικός του συνεργάτης, ο Σύριος Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που δικάζεται ερήμην στην ίδια υπόθεση, με την ίδια κατηγορία, αλλά επιπλέον και εκείνης της δωροδοκίας.

Είπε ότι ήταν «καλός πελάτης» του, σε διάφορες δουλειές, πολλές από τις οποίες έκαναν, λέει, από κοινού. Εκείνος, ο πρώην υπουργός, ως διαμεσολαβητής, εκμεταλλευόμενος το πολιτικό του αξίωμα ή και τις γνωριμίες που έκανε εξ αυτού, και ο Αλ Ζαγιάντ ως «ικανός και φιλόδοξος επιχειρηματίες με διασυνδέσεις, και αυτός, σε όλο τον κόσμο, ιδίως στον αραβικό».

Ο κ. Μιχαηλίδης περιέγραψε όλες τις δουλειές που έκαναν μαζί ως νόμιμες, και διευκρίνισε ότι «δεν είχα όμως ανάμιξη με δουλειές που γίνονταν μέσω του γραφείου Dinos Michaelides Consultant όσο ήμουν υπουργός».

Ερωτηθείς τι είδους δουλειές έκανε με τον Αλ Ζαγιάντ, ανάφερε χαρακτηριστικά μία συμφωνία που αυτός επέτυχε με το Ιράκ, επί ημερών Σαντάμ Χουσείν, τον οποίο , είπε, γνώριζε προσωπικά, για την παρασκευή μεγάλης ποσότητας από σόλες σε στρατιωτικά άρβυλα. Από αυτήν την δουλειά, που είπε ότι έκανε μαζί με τον Αλ Ζαγιάντ, έπαιρναν οι δύο τους προμήθεια «από ένα δολάριο το ζευγάρι».

Σε αυτήν την συνεργασία, είπε ο Κύπριος υπουργός, «κερδίσαμε με τον αλ Ζαγιάντ συμβόλαιο για παρασκευή 4 εκατομμυρίων ζευγαριών υποδημάτων».

Ανέφερε ακόμα ότι συνεργάστηκαν μαζί με τον Σύριο επιχειρηματία στο πρόγραμμα Food for Oil που θέσπισε ο ΟΗΕ όταν επιβλήθηκε εμπάργκο κατά του Ιράκ. Είχαν απαγορευτεί οι εξαγωγές πετρελαίου, παρά μόνο εάν γινόταν ανταλλαγή με τρόφιμα για τα ευπαθή τμήματα του πληθυσμού της χώρας που, ακριβώς εξαιτίας του διεθνούς εμπάργκο, ο Ιρακινός λαός υπέφερε από έλλειψη στοιχειωδών προϊόντων για τη σίτιση του.

«Και σ’ αυτό κάναμε δουλειά με τον Αλ Ζαγιάντ. Εγώ πρόσφερα τις επαφές και γνωριμίες μου, και αυτός τις υλοποιούσε», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέροντας ακόμα και μία  ακόμη συνεργασία για την προμήθεια μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος, αλλά και κοτόπουλου, παρασκευασμένα με την ειδική και αυστηρή μέθοδο Halal, όπως προστάζει το Κοράνι. Αυτό, είπε, έγινε πάλι στο Ιράκ, και αυτός μαζί με τον Σύριο συνεταίρο του, τότε, μοιράζονταν «τη προμήθεια ανά κιλό κρέατος».

Έπειτα από όλα αυτά, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών απορεί πως μπόρεσε ο τότε φίλος και συνεργάτης του Αλ Ζαγιάντ  να στραφεί εναντίον του, καταθέτοντας πριν από μερικές εβδομάδες στο δικαστήριο, μέσω γραπτής δήλωσης (αφού φυγοδικεί στη Δαμασκό) που ανέγνωσε ο δικηγόρος του Θέμης Σοφός, που έλεγε ότι αυτός έδωσε όλες τις επίμαχες επιταγές (που βρέθηκαν σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς μετά, ένας από αυτούς ανήκων στον Μιχάλη Μιχαηλίδη με πληρεξούσιο τον πατέρα του) στον Ντίνο Μιχαηλίδη, «όχι για να δώσει τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο, αλλά για δικές μας επιχειρηματικές δουλειές».

Ο κ. Μιχαηλίδης ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει, λέει, ότι ο Αλ Ζαγιάντ υιοθέτησε, στην ουσία, τα λεγόμενα του Ζήγρα, που υποστήριξε ότι ο πρώην Υπουργός  ήταν το πρόσωπο που παρέδιδε, άλλοτε με βαλίτσες ο ίδιος, άλλοτε μέσω του γιου του, τα χρήματα που αναλογούσαν σε μίζες του Τζοχατζόπουλου από τα εξοπλιστικά. Υποθέτει ότι ο κ. Ζαγιάντ μπορεί να άλλαξε στάση απέναντί του εξαιτίας συμβουλών των δικηγόρων του για να ελαφρύνει τη θέση του, αφού αυτός αντιμετωπίζει και την κατηγορία της δωροδοκίας που, εάν αποδειχθεί, επισείει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής