Wallenberg: Αναζητεί άξιους διαδόχους εκτός "αίματος"

Ο 58χρονος Jacob Wallenberg, επικεφαλής μιας από τις ισχυρότερες οικογενειακές δυναστείες της Ευρώπης, «ψάχνεται» για το πώς η αυτοκρατορία που ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Σουηδίας θα μπορούσε να έχει στο τιμόνι μια γυναίκα ή κάποιον χωρίς το όνομα της οικογένειας.

Περίπου 30 μέλη της έκτης γενιάς, ηλικίας μεταξύ 15 και 30, είναι υποψήφιοι για να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσαν μια μέρα να βρεθούν στην ηγεσία του κολοσσού που διαθέτει μεταξύ άλλων διάφορα ιδρύματα με σημαντικές συμμετοχές σε Electrolux,  Atlas Copco και Ericsson.

Στην ισότιμη Σουηδία, η οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί πρότυπο για το πώς μια εταιρεία περνά από γενιά σε γενιά χωρίς καυγάδες. Όπως ανέφερε ο 58χρονος, ο διορισμός διαδόχου θα γίνει σύμφωνα με την εμπειρία, παρά με το «αίμα».Ο Wallenberg, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, διοργανώνει σεμινάρια για ορισμένα νεαρά μέλη της οικογένειας σε ένα παλιό κτήμα. 

Η αυτοκρατορία ξεκίνησε το 1856, όταν ο Andre Oscar Wallenberg ίδρυσε την Stockholms Enskilda Bank, τώρα μέρος της SEB. Η φήμη της οικογένειας και η επιρροή αυξήθηκαν όταν η εταιρεία βοήθησε στην  κατασκευή πλούσιου προάστιου της Στοκχόλμης και όταν ένας γόνος της έγινε ήρωας στη σωτηρία των Εβραίων της Ουγγαρίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενώ πολλές οικογενειακές αυτοκρατορίες καταρρέουν σε φέουδα ή πολλά περιουσιακά στοιχεία διαμοιράζονται στους απογόνους, οι Wallenbergs τα έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει.

ΠΗΓΗ: Reuters

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο