Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει

Τις θέσεις και τις επιφυλάξεις του σχετικά με την πορεία και το μέλλον του Κινήματος απέστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός ζητά, μεταξύ άλλων, την προκήρυξη «έκτακτου και ανοιχτού συνεδρίου» που θα «συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι». Αμέσως μετά το συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου ζητά «εκλογή νέου προέδρου από τη βάση».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα και «αν επιτέλους, αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης, στο εγχείρημα αυτό.»


Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει ανοιχτά τις διαφωνίες του με τη Δημοκρατική Παράταξη, λέγοντας ότι «η ενασχόληση με το κομματικό «καπέλο», με την ονοματολογία, αλλά και με τις όποιες μεταμορφώσεις του Κινήματος, σκοτώνει την ουσία».

«Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων πονάνε πραγματικά για το ΠΑΣΟΚ και τις αξίες που εξέφρασε, λένε ότι, τα όσα γίνονται στο Κίνημα δεν οδηγούν πουθενά. Κάθε μέρα που συνεχίζονται όλες αυτές οι πρακτικές και οι διαδικασίες, το Κίνημα αιμορραγεί. Μερικοί λένε, μάλιστα, ότι πλέον ψυχορραγεί. Ούτε Θέσεις υπάρχουν, ούτε Συμμετοχή. Είναι προφανές ότι, τα όποια σχήματα έπονται» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός και προτείνει «όλα από τη βάση».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κόσμος του. Υπαρξιακά ζητήματα του Κινήματος τα λύνει ο κόσμος του, κανένας άλλος. Αν το ΠΑΣΟΚ σταματήσει να υπάρχει, ή συνεχίσει να υπάρχει, ή μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, ή μετονομαστεί σε οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι θέμα του κόσμου του, κανενός άλλου» τονίζει.

Η επιστολή Παπανδρέου έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, και όπως αναφέρεται από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού «ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως είχε ήδη δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, του απέστειλε σήμερα, την πρότασή του για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του Κινήματος».

Η σκληρή απάντηση ΠΑΣΟΚ

Η άποψη που διατυπώνει τώρα ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοφανής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, και σε μία έμμεση προειδοποίηση προς τον πρώην πρωθυπουργό τονίζεται πως «το πλαίσιο όμως μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς».

Επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για την μέχρι σήμερα αρνητική πορεία του Κινήματος, στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη: «Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του. Αυτό έγινε με την εκλογή του Προέδρου του υπό συνθήκες ακραίας κρίσης το Μάρτιο του 2012, με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2013 και γίνεται τώρα με την ενεργό συμμετοχή της βάσης στο Προγραμματικό Συνέδριο της Παράταξης του Ιανουαρίου 2015.

» Δεν έγινε δυστυχώς το ίδιο  πριν την μεγάλη στροφή του Μαΐου του 2010, ούτε πριν την πρώτη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011. Τότε όμως διαμορφώθηκαν οι νέες -εξαιρετικά δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ- κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται επίσης: «Σημειώνουμε την αυτονόητη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι θα εκτελέσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του ως μέλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

Στην επιστολή που απέστειλε στο ΠΑΣΟΚ, χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην πρωθυπουργός ζητούσε, μεταξύ άλλων, την προκήρυξη «έκτακτου και ανοιχτού συνεδρίου» που θα «συνοδεύεται με προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, είτε δεν είναι». Αμέσως μετά το συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου ζητούσε «εκλογή νέου προέδρου από τη βάση».

 

Δειτε Επισης

Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου