Μίντελχοφ: Τριετής ποινή για το golden boy του τούρμπο-καπιταλισμού

Τον χαρακτήριζαν «golden boy του τούρμπο-καπιταλισμού». Είχε αναλάβει το, ομολογουμένως, δύσκολο έργο να διασώσει την δεύτερη σε τζίρο γερμανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Karstadt, της οποίας τα καταστήματα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε μεγαλύτερη γερμανική πόλη.

Ο Τόμας Μίντελχοφ είχε μια σημαντική επιτυχία στο ενεργητικό του, όταν αναλάμβανε τα ηνία της μητρικής εταιρίας του Karstadt Arcandor το 2004. Γύρω στο 2.000 κατάφερε να τετραπλασιάσει τον τζίρο και να εκσυγχρονίσει τον γερμανικό κολοσσό μέσων ενημέρωσης Bertelsmann. Ότι όμως πέτυχε στην Bertelsmann απέτυχε στην Arcandor, η οποία ήλπιζε ότι ο Μίντελχοφ θα έβγαζε τα καταστήματα Karstadt από το οικονομικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το εφετείο της πόλης Έσσεν οι ζημιές που προκάλεσε στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων ανέρχονται στα 500.000 ευρώ. Μόνο οι περίπου 600 πτήσεις με ιδιωτικό τζετ που έκανε στοίχισαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια πτήση για τη Νέα Υόρκη κόστισε 90.000 ευρώ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιον που έχασε κάθε μέτρο.

Κάτι πάει στραβά στο οικονομικό σύστημα;
Ο πρώην κορυφαίος μάνατζερ μπλέχτηκε με δική του απόφαση σε ένα πολύπλοκο οικονομικό σύστημα, το οποίο του διασφάλισε πολυτελή ζωή. Η δίκη κατά του Μίντελχοφ που ολοκληρώθηκε και είναι μια από τις πολλές, στις οποίες είναι ενάγων ή κατηγορούμενος.

Οι πιστωτές του διεκδικούν τα χρήματά τους, τα οποία δεν μπορεί να τους καταβάλλει διότι μια ιδιωτική τράπεζα έχει δεσμεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια εγκατέλειπε την έπαυλη στο Σεν Τροπέ της Γαλλίας μόνο για να παραστεί στις δικάσιμες στη Γερμανία. Η ιστορία για ένα πανάκριβο ρολόι του που κατασχέθηκε από δικαστικό επιμελητή και η μετέπειτα «διαφυγή» του Τόμας Μίντελχοφ από το παράθυρο του δικαστηρίου για να μην αναγκαστεί να συναντήσει τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν είναι εντελώς γελοία.

Γεγονός είναι η περίπτωση Μίντελχοφ δεν είναι η μόνη στη Γερμανία. Από τοπ μάνατζερ στη φυλακή. Αυτό το έχουν καταφέρει και άλλοι. Άτομα σαν τον Μίντελχοφ ενισχύουν την εικόνα του αδηφάγου μάνατζερ. Είχε εξουσία και την καταχράστηκε. Και όλα αυτά για να προβάλλει τον εαυτό του. Ένας ερώτημα ωστόσο παραμένει: Τι πάει στραβά στο οικονομικό σύστημα στη Γερμανία και εποπτικά συμβούλια αφήνουν πρόσωπα σαν τον Τόμας Μίντελχοφ να τα παραπλανήσουν;

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής