Κωνσταντίνος Νεοφύτου: Σωστές επιλογές στις επενδύσεις

Πώς μπορεί κανείς, αποταμιεύοντας €100 το μήνα, να «κερδίσει» έως και €35 χωρίς επενδυτικό ρίσκο; Γιατί η Ισπανία είναι μια καλή επιλογή για επενδύσεις και πώς τα ακίνητα μπορούν να αποτελέσουν μια πιο προσιτή τοποθέτηση;
Αυτά και πολλά άλλα εξηγεί ο Κωνσταντίνος Νεοφύτου, Ph.D., CIMA, Dip. Director (IoD), διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της Emergo Wealth, ξεκαθαρίζοντας πως το κλειδί δεν είναι άλλο από την προσεκτική διασπορά του κινδύνου, σε ένα χαρτοφυλάκιο διαμορφωμένο ανάλογα με τις ανάγκες του επενδυτή.
Η σκόνη της αβεβαιότητας καταλαγιάζει και οι επενδυτές αναζητούν εκ νέου αξιόλογες τοποθετήσεις για τα κεφάλαιά τους. Ταμεία προνοίας, θεσμικοί επενδυτές και επενδυτικοί σύμβουλοι θα βρεθούν στις 19 Σεπτεμβρίου κάτω από την ίδια στέγη, στο συνέδριο της Emergo Wealth, The Investment Expert, για να αναλύσουν τις επενδυτικές προοπτικές της ερχόμενης χρονιάς.

Κύριε Νεοφύτου, ποια στοιχεία θα αποτελούσαν το «ιδανικό» επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ιδιαίτερα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον;
Δεν υπάρχει «ιδανικό» χαρτοφυλάκιο, που να ταιριάζει σε όλους τους επενδυτές. Η σωστή στρατηγική είναι να δημιουργούμε επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε επενδυτή, θεσμικού ή μη. Οι διεθνείς αγορές διανύουν μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου, ιδιαίτερα το αμερικάνικο και κάποια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Κύπρο την ίδια περίοδο έχουμε ύφεση, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα συνεχίσει μέχρι και τις αρχές του 2015. Με αυτά τα δεδομένα το απαραίτητο στοιχείο κάθε επενδυτικού χαρτοφυλακίου είναι η προσεκτική διασπορά του κινδύνου τόσο με επενδύσεις σε διάφορες διεθνείς αγορές όσο και με άλλες σε μη συσχετισμένα προϊόντα, όπως μετοχές και εναλλακτικές, για παράδειγμα, σε ταμεία ακινήτων.

Πόσο επηρεάζεται μια επενδυτική απόφαση από θέματα φορολογίας;
Για να αποφασίσουμε πού και πώς θα επενδύσουμε πρέπει πάντοτε να προσμετρούμε την καθαρή πιθανή απόδοση μετά τη φορολόγηση. Δύο επενδύσεις μπορεί να έχουν την ίδια απόδοση προ φόρων και πολύ διαφορετική μετά τη φορολογία. Στην Κύπρο η φορολογική νομοθεσία μάς προσφέρει ένα ισχυρό κίνητρο να αποταμιεύουμε μέσω εγκεκριμένων ταμείων προνοίας, στα οποία μπορούμε να συνεισφέρουμε ένα σημαντικό ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός μας χωρίς να πληρώνουμε φόρο εισοδήματος. Θεωρώ πως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό όφελος, που πρέπει να τυγχάνει αξιοποίησης από όλους μας. Σκεφτείτε πως αποταμιεύοντας, για παράδειγμα, €100 το μήνα μπορεί κάποιος να κερδίσει από €10 - €3, προτού καν αναλάβει κάποιο επενδυτικό ρίσκο.

Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως καλές επενδυτικές επιλογές για τον επόμενο χρόνο;
Θεωρώ πως το αμερικάνικο και κάποια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν στοιχεία υπερθέρμανσης, με τους δείκτες να ανεβαίνουν με γοργούς ρυθμούς. Με αυτό ως δεδομένο, μια σωστά διαρθρωμένη επενδυτική πολιτική αυτή την περίοδο αναπροσαρμόζει την κατανομή των επενδύσεων και μεταφέρει κάποια κεφάλαια σε άλλες γεωγραφικές περιοχές ή διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Για παράδειγμα, οι χώρες που βγαίνουν σιγά, αλλά με σωστά βήματα από την ύφεση, μπορεί να προσφέρονται για επενδύσεις το 2015. Υπό κάποιες προϋποθέσεις η Ισπανία θα μπορούσε να είναι μια τέτοια αγορά. Το ισπανικό χρηματιστήριο ήδη πάει πολύ καλά από τις αρχές του 2014.

Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα ταμεία προνοίας και άλλα ταμεία στην Κύπρο;
Η κρίση του 2013 και το κούρεμα των καταθέσεων έπληξε καίρια τις επενδύσεις των ταμείων προνοίας. Ακόμα και μεγάλα ταμεία, που όφειλαν να έχουν πολύ καλύτερη διασπορά κινδύνου, βρέθηκαν με πολλά από τα αυγά τους στο καλάθι των καταθέσεων και των κυπριακών τραπεζικών τίτλων και είχαν μεγάλες απώλειες. Παρατηρούμε πως αυτή η εμπειρία έχει ωθήσει πολλά ταμεία στην ανάθεση της διαχείρισης των επενδύσεών τους σε καταρτισμένους και αδειούχους επαγγελματίες.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για αποτελεσματικότερη διαχείριση και απόδοση;
Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να δημιουργηθεί ο θεσμός των οριζόντιων ταμείων, ώστε οποιοσδήποτε εργοδότης και εργαζόμενος να μπορεί να εγγράφεται ως μέλος και να αποταμιεύει για τη σύνταξή του. Αυτό θα προσφέρει και τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιλέγουν το προφίλ του επενδυτικού ταμείου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, παρά ένα ταμείο που αποτελεί ουσιαστικά τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή των αναγκών των μελών του, που λόγω διαφορετικών ηλικιών δεν είναι ίδιες. Η εταιρεία μας προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση και προσδοκούμε πως οι αρμόδιες Αρχές θα εξετάσουν αυτή την πρωτοβουλία θετικά.

Πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίζει ένας επενδυτής τις μη παραδοσιακές επενδύσεις και ποιες τέτοιες θα προτείνατε;
Ο ορισμός των μη παραδοσιακών ή εναλλακτικών επενδύσεων εξελίσσεται συνεχώς και η κατηγορία διευρύνεται με νέα προϊόντα. Για παράδειγμα, ο θεσμός των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων έχει καταστήσει κάποια εξεζητημένα επενδυτικά προϊόντα προσβάσιμα σε πολύ περισσότερους επενδυτές. Τέτοια προϊόντα είναι, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις σε εμπορεύματα και σε μεγάλα έργα υποδομής. Οι εναλλακτικές επενδύσεις έχουν πολλές φορές χαμηλή συσχέτιση με τις μετοχές και προσφέρονται ως πολύ καλά εργαλεία διασποράς κινδύνου κατά την κατανομή κεφαλαίων σε κάθε χαρτοφυλάκιο.

Ο τομέας των ακινήτων εξακολουθεί να έχει θέση σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο;
Τα ακίνητα έχουν, ασφαλώς, θέση στα πλείστα από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, λόγω και της ως χαμηλής συσχέτισης των αποδόσεών τους με αυτές άλλων κατηγοριών επενδύσεων. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μπορούν, πλέον, να γίνονται και μέσω προϊόντων που διαπραγματεύονται σε ελεγχόμενες αγορές και προσφέρονται ακόμα και για μικρά ποσά επενδύσεων. Όσο για τις κατηγορίες ακινήτων που θα επενδύσει κάποιος, αυτό εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τον επενδυτικό του ορίζοντα, το μέγεθος της επένδυσης και τις προβλεπόμενες ανάγκες του σε ρευστότητα. Προσωπικά θεωρώ τα ακίνητα, όπως και τα επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων που αποδίδουν εισόδημα, ως μια πιο προσιτή επιλογή για ιδιώτες επενδυτές και μικρά ταμεία πρόνοιας.

Who is who
Ο Κωνσταντίνος Νεοφύτου, Ph.D., CIMA, Dip. Director (IoD), διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας, εργάστηκε τα προηγούμενα χρόνια στη θέση του αντιπροέδρου διεθνών εργασιών της Yasoo Health, αμερικάνικης εταιρείας βιοφαρμακευτικών προϊόντων, για την οποία δημιούργησε και ανέπτυξε το διεθνές δίκτυο πωλήσεων και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης με βάση την Κύπρο. Επίσης διετέλεσε CEO της εταιρείας βιοϊατρικής έρευνας και ανακάλυψης φαρμάκων, Bionature ΕΑ. Πριν την ενασχόλησή του με τα χρηματοοικονομικά και τη διαχείριση επενδύσεων υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής - κάτοχος της υποτροφίας Wellcome Trust Prize Postdoctoral Fellowship στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Harvard. Ανά τακτά διαστήματα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ανεξάρτητος εξειδικευμένος αξιολογητής διαφόρων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Η εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, Emergo Wealth, παρέχει υπηρεσίες λήψης και διαβίβασης χρηματιστηριακών εντολών, διαχείρισης επενδύσεων για ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, καθώς και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έρευνας. Παρέχει, επίσης, ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών εταιρικής χρηματοδότησης και επιχειρηματικών κεφαλαίων. Γενικά συμβουλεύει τους πελάτες της πώς να επενδύσουν και να διαχειριστούν τα χρήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία με ασφάλεια, εχεμύθεια και υπευθυνότητα. 

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής