Χ. Γιάγκου: Γάγγραινα η γραφειοκρατία

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o Διευθύνων Σύμβουλος της BLC BUSINESS LINKS CONSULTANCY LTD Χρίστος Γιάγκου μάς εξηγεί τις βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
 

Ερ. Πώς βλέπετε το μέλλον των επενδύσεων στην Κύπρο;

Απ.  Το μέλλον των επενδύσεων στην Κύπρο μπορεί μεσο-μακροπρόθεσμα να είναι ευοίωνο εάν συνεχιστεί η κοινή μας προσπάθεια για σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος και εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών κατά τρόπο δίκαιο και ισοβαρή. Επ’αυτού, για να μπορέσουμε να έχουμε τα γρηγορότερα θετικά αποτελέσματα πιστεύω ότι πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να εκπονήσουν από κοινού ένα σχέδιο δράσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων το οποίο και να βασίζεται σε τρείς πυλώνες ως εξής:

•    Δημιουργία ενός Κυπριακού επενδυτικού περιβάλλοντος φιλικού πρός τις ξένες επενδύσεις. 

•    Mέσα από ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες αγοράς (και με βάση ασφαλώς τα προιόντα/υπηρεσίες που ώς χώρα μπορούμε να διαθέσουμε σε ξένους επενδυτές) να εντοπίσουμε τις χώρες εκείνες στις οποίες θα πρέπει να στοχεύσουμε για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο 

•     Δημιουργία μιας μόνιμης παρουσίας στις χώρες που μας ενδιαφέρουν ούτως ώστε να μπορούμε πιό εύκολα να παρακολουθούμε τις αγορές των χωρών αυτών και να εντοπίζουμε στοχευμένα μέσα από κατάλληλα επαγγελματικά δίκτυα δυνητικούς επενδυτές. 

Ερ.  Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές;

Απ.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές-πελάτες της εταιρίας μας στην Κύπρο είναι  η απουσία πλήρης σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Επιπρόσθετα όμως οι εν λόγω επενδυτές θα επιθυμούσαν να έβλεπαν μια περαιτέρω επιτάχυνση των απαραίτητων νομοθετικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων ούτως ώστε μια ξένη επένδυση να πραγματοποιείται στην Κύπρο με ασφάλεια, ταχύτητα και αποδοτικότητα, μια περαιτέρω καταπολέμηση του φαινομένου της γραφειοκρατίας στους διάφορους Κρατικούς οργανισμούς-υπηρεσίες οι οποίοι εμπλέκονται σε διαδικασίες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων καθώς και μια περαιτέρω ενίσχυση των κατάλληλων από το κράτος επενδυτικών κινήτρων (φορολογικά κ.α.). 

Ερ. Γιατί να προτιμήσει κάποιος επενδυτής την Κύπρο; Ποια τα πλεονεκτήματα του νησιού μας;

Απ.  Κάποιος ξένος επενδυτής θα προτιμούσε την Κύπρο λόγω κυρίως α) της μοναδικότητας της γεωγραφικής θέσης και του κλίματος μας  β)της παρουσίας μας στην Ευρωπαική Ένωση γ) των υψηλών υποδομών που διαθέτουμε (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες κ.α.) δ) του υψηλού επιπέδου της παροχής υπηρεσιών κυρίως στον τραπεζικό, δικηγορικό και λογιστικό κλάδο ε) της ναυτιλίας μας στ) των τεράστιων προοπτικών που δημιουργεί η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ζ) του πολύ αξιόλογου ανθρωπίνου κεφαλαίου της χώρας μας. 

Ερ. Τι είδους υπηρεσίες προσφέρει η εταιρεία σας;

Απ. Η BLC BUSINESS LINKS CONSULTANCY LTD είναι μια Κυπριακή εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της ανάπτυξης επιχειρηματικών διασυνδέσεων (business match-making) μεταξύ εταιριών, οργανισμών ή/και ιδιωτών από την Κύπρο και το εξωτερικό.
 Μέσω ενός μεγάλου δικτύου συνεργατών που η BLC BUSINESS LINKS CONSULTANCY LTD διαθέτει σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία μπορεί να παρέχει στους Κύπριους και ξένους πελάτες της όλη την απαραίτητη πληροφόρηση και καθοδήγηση ούτως ώστε οι πελάτες αυτοί να μπορούν να επιλέξουν τους σωστούς επιχειρηματικούς συνεργάτες ή/και πωλητές/αγοραστές υπηρεσιών ή προιόντων, επενδυτές από τις πιο πάνω γεωγραφικές περιοχές.  

H BLC BUSINESS LINKS CONSULTANCY LTD προσφέρει σε γενικές γραμμές στους πελάτες της τις εξής υπηρεσίες: 

α) Έρευνες Αγοράς σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία για εντοπισμό μέσα από εξειδικευμένη προσέγγιση των καταλληλότερων ξένων συνεργατών ή/και πωλητών/αγοραστών υπηρεσιών ή προιόντων ή/και δυνητικών επενδυτών.

 β) Διοργάνωση Επαγγελματικών Ταξιδιών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία πρός όφελος Κυπριακών εταιριών, οργανισμών, προσώπων  και εν συνεχεία διευθέτηση σχετικών συναντήσεων με ξένους πιθανούς συνεργάτες ή/και πωλητές/αγοραστές υπηρεσιών ή προιόντων μέσα από κλειστές παρουσιάσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία (VIP lunch presentations) ή/και στοχευμένες κατ’ιδίαν συναντήσεις. 

Oi συμβουλευτικές υπηρεσίες της BLC BUSINESS LINKS CONSULTANCY LTD καλύπτουν σήμερα τους εξής τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων:

•    Ανάπτυξη Τουριστικής Γής  
•    Τεχνολογία της Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνίες 
•    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 
•    Γενικό Εμπόριο 
•    Επαγγελματικές Υπηρεσίες υποβοήθησης Κυπριακών Δικηγορικών/Λογιστικών Γραφείων για προσέλκυση στην Κύπρο ξένων εταιριών για εγγραφή και διαχείριση.   

Αυτή τη στιγμή η εταιρία μας δραστηριοποιείται-μέσω τοπικών συνεργατών μας-σε 22 χώρες ως εξής: 

Eλλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Λιθουανία, Ουκρανία, Πολωνία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα, Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία.    

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά