Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (1902-1978)

Την ιστορία του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη παρουσίασε το περιοδικό IN Business στο τεύχος Ιουλίου. Ενός ανθρώπου που έγραψε μια ιστορία στο κυπριακό και διεθνές επιχειρείν. (Παρουσιάζουμε μόνο ένα απόσπασμα από την όλη παρουσίαση).

Είναι κάποιοι άνθρωποι που γεννιούνται για να γράψουν ιστορία και το κάνουν! Που το όνομά τους περιβάλλεται με φήμη πολύ πέρα από τα συνήθη μέτρα. Και όχι άδικα. Η ζωή τους ολόκληρη είναι έργο κοινωφελές, κληροδότημα που καθίσταται πολυτιμότερο με το χρόνο, καθώς το κληρονομεί η μια γενιά για να γίνει σοφότερη και να το παραδώσει κατόπιν στην επόμενη. Όπως την ανεκτίμητη δωρεά του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, ενός από τους ανθρώπους κι επιχειρηματίες - δασκάλους, που η κοινωνία τους χρωστά το ευ ζην.

Ηγετική φυσιογνωμία, πρωτοπόρος των επιχειρήσεων, χαρισματικός συλλέκτης, αλλά και εμπνευστής του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης απέκτησε, από τις πρώτες δεκαετίες της δράσης του, φήμη που ξεπέρασε τα στενά γεωγραφικά όρια του τόπου του.

Φέτος η Κύπρος τον τιμά. Με αφορμή τα εγκαίνια της νέας Πινακοθήκης Α. Γ. Λεβέντη στη Λευκωσία δίνεται το όνομά του στην οδό Λεωνίδου, στην καρδιά της πόλης. Τιμάται έτσι ένας άνθρωπος με πολυσχιδή προσωπικότητα, που κυριάρχησε στο χώρο των επιχειρήσεων, αλλά διακρίθηκε παράλληλα και για την πολύπλευρη προσφορά του στην κοινωνία. Ποιός ήταν, όμως, ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης;

Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (1902-1978)
Γεννιέται τον Δεκέμβριο του 1902 στο ορεινό χωριό Λεμύθου. Έπειτα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ταξιδεύει στη Μασσαλία όπου εργάζεται και στη συνέχεια σπουδάζει σε εμπορική σχολή στο Bordeaux. Το 1920 προσλαμβάνεται σε διευθυντική θέση από μια αγγλοελληνική εταιρεία, αρχικά στη Νοτιοανατολική Νιγηρία και το 1922 στην Abeokuta. Εν συνεχεία αναλαμβάνει τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή για την G. P. Ollivant στη Χρυσή Ακτή (σημερινή Γκάνα), στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Τόγκο.

Η μεγάλη πορεία
Το 1936 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος της επιχείρησης του Αναστάσιου Λεβέντη στην Γκάνα, ενώ τα πρώτα του καταστήματα λειτουργούν το 1943. Η εμπορική του εταιρεία, με την επωνυμία A.G. Leventis & Co Ltd, επεκτείνεται γρήγορα στη Χρυσή Ακτή κι ακολούθως το 1942 στη Νιγηρία.

Πολύ σύντομα βρίσκεται ενώπιον σκληρού ανταγωνισμού από τις μεγάλες και εδραιωμένες από χρόνια εμπορικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αφρική. Από το σκληρό και ανταγωνιστικότατο αυτό σκηνικό βγαίνει πολύ πιο ισχυρός, κερδίζοντας εμπιστοσύνη και εκτίμηση στην κοινωνία της Χρυσής Ακτής. Στηρίζεται στο δυνατό αυτό πλεονέκτημα και συνεχίζει ακάθεκτος όλα τα χρόνια που ακολουθούν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 1978, έτος κατά το οποίο απεβίωσε, η επιχείρηση του είναι πια από τις μεγαλύτερες της Νιγηρίας κι ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες της χώρας.

Επενδύει έκτοτε τεχνογνωσία και κεφάλαιο σε μια μεγάλη γκάμα τομέων, στην οποία εντάσσονται, μεταξύ πολλών άλλων, πολυκαταστήματα και επιχειρηματικές δραστηριότητες σε κλάδους, όπως, ο κατασκευαστικός, ο γραφειακός, ο ηλεκτρονικός και ο γεωργικός εξοπλισμός, οι οικιακές συσκευές, η παρασκευή αναψυκτικών και μπύρας, η παραγωγή υαλικών, πλαστικών ειδών, ψυγείων, κλιματιστικών, χαλιών, λυόμενων σπιτιών, αλλά και προϊόντων χάρτου. Επιπλέον, η A.G. Leventis Group λειτουργεί γραφείο αγοράς στην Αγγλία, το οποίο συντονίζει τις λειτουργίες του ομίλου ανά τον κόσμο, έρχεται σε επαφή με τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές, εποπτεύει τις μεταφορές και την προώθηση των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό, αναλαμβάνει εξειδικευμένη κατάρτιση του προσωπικού και παρέχει αριθμό χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το προφίλ του ομίλου σήμερα
Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Λεβέντη - Δαυίδ ελέγχει και διοικεί επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Coca-ColaTρία Έψιλον με παρουσία σε 28 χώρες, η Frigoglass και στη Νιγηρία, όπου έζησε και εργάστηκε ο Αναστάσιος Γ. Λέβεντης, η Α.G.Leventis Plc. Η οικογένεια διατηρεί, επίσης, άλλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Κοινωνική δράση
Πέρα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης διακρίθηκε και για τη φιλανθρωπική του δράση στην Αφρική και την Κύπρο. Υποστήριξε πολυάριθμα έργα, που αποσκοπούσαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ οι προσπάθειες του εντάθηκαν εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών που σημάδεψαν την Κύπρο. Το 1966 διορίστηκε πρεσβευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην UNESCO, ως αναγνώριση της συμβολής του στην προαγωγή της παιδείας και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων συγκρότησε μία αξιόλογη ιδιωτική συλλογή ευρωπαϊκής ζωγραφικής, καθώς και μία σημαντική συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Με τη δημιουργία της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη υλοποιεί στην Κύπρο το όραμα του Αναστασίου Λεβέντη: Να καταστήσει προσβάσιμους στο ευρύ κοινό, για πρώτη φορά, αυτούς τους θησαυρούς της τέχνης και του πολιτισμού που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ζωής του. Το γιγάντιο αυτό έργο, που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2014, στεγάζει σήμερα περισσότερα από 800 έργα και αντικείμενα τέχνης.

Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιδρύθηκε τον Μάιο του 1979 ως αποτέλεσμα των προσδοκιών του Αναστασίου Γ. Λεβέντη. Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη - εκτός από το εκτεταμένο κοινωφελές πρόγραμμά του και την καινοτόμο δράση του στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της ιατρικής έρευνας - έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο στη μελέτη του πολιτισμού και της ιστορίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του ελληνισμού της διασποράς.

Τέλος, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, ακόμη μια προσφορά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στην Κύπρο, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1989, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας.
Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης πέθανε τον Οκτώβριο του 1978, έχοντας προνοήσει για τη δημιουργία ενός ιδρύματος με προσανατολισμό την παιδεία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τη φιλανθρωπία στην Κύπρο, την Ελλάδα και ανά τον κόσμο.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο