Αβέρωφ: Πυρά κατά των τραπεζών

Επικριτικός κατά του τρόπου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος αυτήν την περίοδο εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε ότι «σήμερα τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο λειτουργούν όχι ως τράπεζες αλλά ως οργανισμοί για είσπραξη δανείων». «Λειτουργεί ή όχι αυτή την περίοδο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο; Η απάντηση μου είναι όχι» δήλωσε στο πλαίσιο εφ` όλης της ύλης διάσκεψης Τύπου στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι ένα τραπεζικό σύστημα είναι αυτό που παίρνει καταθέσεις, που παραχωρεί δάνεια, που παραχωρεί διευκολύνσεις, που προσφέρει λογικά δανειστικά επιτόκια για να κινείται η αγορά και η οικονομία, έχει χρόνους αποπληρωμής λογικούς για να μπορούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντεπεξέρχονται, έχει παράλληλα τους σωστούς μηχανισμούς και εργαλεία να κυνηγήσει τον κακό δανειολήπτη και την ίδια ώρα να έχει και την κοινωνική και οικονομική ευαισθησία να διαχωρίσει τους κακούς από τους βιώσιμους δανειολήπτες και για όσους κρίνονται βιώσιμοι να αναδιαρθρώσει με λογικό τρόπο και με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες την αποπληρωμή των δανείων, προσθέτοντας ότι «απ` όλα αυτά δεν έχουμε σχεδόν κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά του τραπεζικού συστήματος να λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο». Άρα, πρόσθεσε, η εκλαϊκευμένη προσέγγιση ότι τα ψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εξαιτίας της μη ύπαρξης του νόμου περί εκποιήσεων είναι ένα μέρος του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι τα υψηλά επιτόκια σκοτώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, βυθίζουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και οδηγούν το χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό.

Αναφέροντας ότι πολίτες, Κύπριοι αλλά και ξένοι που εμπιστεύτηκαν την Κύπρο, έχασαν καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «ναι, πρέπει να δώσουμε το εργαλείο στις τράπεζες για να κυνηγήσουν τους κακούς δανειολήπτες αλλά πρέπει την ίδια ώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτό το εργαλείο δεν θα χρησιμοποιηθεί ασύδοτα και με τον κίνδυνο η κοινωνία που έχασε καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα να μείνει και άκληρη».

«Θέλω ένα τραπεζικό σύστημα να είναι δυνατό και αδίστακτο στον κακό δανειολήπτη, αυτόν που εκμεταλλεύτηκε και εξαπάτησε. Όμως δεν μπορώ να βάζω στο ίδιο τσουβάλι τους βιώσιμους δανειολήπτες, που είναι τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το ότι σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους» είπε. «Δεν μπορεί ένα δάνειο με 6%-7% να μην εξυπηρετείται και όταν η τράπεζα αυξήσει το επιτόκιο στο 12%-13%-14% να αναμένει κανείς ότι αυτό το δάνειο θα εξοφληθεί» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε στη συνέχεια ότι το κόμμα του στηρίζει την Κυβέρνηση γιατί αυτές τις μέρες παρά τις πληροφορίες ότι θα περνούσε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο την Τετάρτη, δίνει μάχη με την Τρόικα για να διασφαλίσει την κοινωνία και την οικονομία και όχι για προστατεύσει ολίγους κακούς δανειολήπτες.

«Από την κρίση θα βγούμε αν διορθώσουμε τα λάθη μας, τις στρεβλώσεις μας, τις αδυναμίες μας και από το Μνημόνιο θα βγούμε αν υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε οποιουσδήποτε όρους σε λεπτομέρειες νομοσχεδίων που θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή αλλά και το οικονομικό μέλλον του τόπου» ανέφερε.

«Δεν αρνούμαστε τις υποχρεώσεις μας και θεωρούμε πως στο θέμα των εκποιήσεων με τις υφιστάμενες νομοθεσίες, υπήρχαν κενά, αλλά το μαχαίρι στα χέρια ενός γιατρού γλιτώνει μια ζωή, στα χέρια όμως ενός δολοφόνου αφαιρεί μια ζωή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ποιόν δίνουμε το μαχαίρι και πως το χρησιμοποιεί» συμπλήρωσε.
Διερωτήθηκε ακολούθως «την ίδια ώρα που η υπόλοιπη κοινωνία ζει και βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες, τι μέτρα έχουν ληφθεί από τον τραπεζικό τομέα για μείωση του κόστους;» «Καθίσαμε στα γραφεία, στα συμβούλια, στις αίθουσες, και μιλώ για το σύνολο, ως να μην έχει συμβεί τίποτε. Το μόνο είναι να χρεώνουμε και να υπερχρεώνουμε. Δεν μπήκαμε στον κόπο να μαζέψουμε τα έξοδα μας, τα ωφελήματα μας, τις δαπάνες μας, ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε, ωσάν να μην πήραμε τις καταθέσεις του κόσμου, ωσάν να μην εκμηδενίσαμε τις μετοχές των παλαιών μετόχων, ωσάν να μην εκμηδενίσαμε τους κατόχους αξιογράφων. `Business as usual` να μου επιτραπεί ο αγγλικός όρος για όσους διοικούν και εργάζονται στο τραπεζικό σύστημα» δήλωσε, αναφέροντας πως «όταν ζητούμε από τον κόσμο θυσίες, όταν αύριο κάποιοι θα χάσουν τις περιουσίες τους, αναμένει κανείς ότι και αυτοί για τους οποίους εδώ και αρκετό καιρό ολόκληρη η Ευρώπη αλλά και εμείς στην Κύπρο παίρνουμε μέτρα για τη στήριξη τους θα είχαν τουλάχιστο την κοινωνική ευαισθησία να προβούν από μόνοι τους σε κάποιες κινήσεις που θα έστελναν το μήνυμα ότι ζουν σε αυτή την κοινωνία με αυτά τα προβλήματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει από πλευράς Κυβέρνησης ή Κεντρικής Τράπεζας για να βελτιωθεί η όλη κατάσταση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η ΚΤ εξέδωσε ένα κώδικα για την αναδιάρθρωση των δανείων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει (η ΚΤ) υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες αν οι τράπεζες που εποπτεύει «τήρησαν των κώδικα αυτό ή αν το έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους».Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί, με βάση στοιχεία, ότι «ουδέν έπραξαν (οι τράπεζες)», λέγοντας ότι «δεν μπορεί από τη μια οι τράπεζες να αγνοούν τον κώδικα της ΚΤ και από την άλλη να έχουν το εργαλείο της εκποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις». «Άρα η ΚΤ που πολύ σωστά εξέδωσε ένα σωστό κώδικα πρέπει να ενημερώσει και την κοινωνία αν αυτός εφαρμόζεται και αν δεν εφαρμόζεται τι μέτρα θα πάρει κατά των τραπεζών» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι η Κυβέρνηση πράττει αυτό που πρέπει και δίνοντας τη μάχη από τη μια να προχωρήσουμε με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και από την άλλη την ίδια ώρα να υπάρχει ένας δείκτης ασφαλείας για να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο ασύδοτα και να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικών αναταραχών και περισσότερων οικονομικών προβλημάτων.

Συνέχισε λέγοντας ότι καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα, δηλαδή ο Συνεργατισμός, ανήκει στο κράτος, «μπορεί να υποχρεώσουν το κράτος, η Κυβέρνηση και τα κόμματα, το Συνεργατισμό, που είναι ιδιοκτησία των πολιτών, να εφαρμόσει τον κώδικα της ΚΤ» καθώς, όπως πρόσθεσε, «εκεί είναι ευθύνη και υποχρέωση της ΚΤ να ελέγξει αν εφαρμόζεται αλλά και του ιδιοκτήτη να τον τηρήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ακριβώς η πεμπτουσία του όλου θέματος βρίσκεται στα υψηλότατα επιτόκια στην Κύπρο, τα υψηλότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Μιλάμε για 3% τουλάχιστο» είπε εξηγώντας ότι «σε μια χώρα που για έξι χρόνια βρίσκεται σε ύφεση, στην οποία επιβλήθηκαν μέτρα που σε καμιά γωνιά του πλανήτη δεν εφαρμόστηκαν, μέτρα όπως το κούρεμα καταθέσεων, και σε μια οικονομία όπου το ιδιωτικό χρέος είναι ίσως το πιο ψηλό σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει ξεπεράσει το 300% του ΑΕΠ με το συνολικό δανεισμό να ανέρχεται γύρω στα €65-€70 δισ., το 3% που πληρώνουμε κατά μέσο όρο (ψηλότερο επιτόκιο από τον μέσο όρο της ΕΕ) αυτό σημαίνει ότι €2,1 δισ. επιπρόσθετος από τον κανονικό τόκος που καλείται μια οικονομία στην πιο βαθιά οικονομική της ύφεση να πληρώσει». «Πώς δεν θα εκτοξευθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Όταν συρρικνώθηκαν τα έσοδα, τα εισοδήματα και οι μισθοί;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για μείωση των επιτοκίων ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «η εφαρμογή του κώδικα της ΚΤ από τις τράπεζες θα επιλύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame