O CEO της Qatar Airways μιλά στο INBusiness

Μπορεί η επένδυση του Κατάρ απέναντι από το Hilton να έμεινε στα χαρτιά, όμως από τον Απρίλη ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου και του Κατάρ έχουν έρθει ένα «βήμα» ή μια πτήση πιο κοντά. Ο Chief Executive Officer της Qatar Airways, αυτού εξοχότατης Akbar Al Baker μας μιλάει για την απογείωση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Φιγουράρει ανάμεσα στις κορυφαίες αερογραμμές του κόσμου. Διαθέτει εντυπωσιακό διεθνές δίκτυο, με περισσότερες από 130 συνδέσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και πολυβραβευμένες υπηρεσίες. Πετάει σε περίπου 1.000 αεροδρόμια σε περισσότερες από 150 χώρες, με 14.000 καθημερινές αναχωρήσεις. Από τον Απρίλιο η Qatar Airways πετάει και στην Κύπρο.

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την Qatar Airways στην Κύπρο. Τι σημαίνει για την εταιρεία σας αυτό το νέο δρομολόγιο από και προς το νησί μας;

Σας ευχαριστώ. Εδώ και καιρό θέλαμε να λανσάρουμε δρομολόγιο μεταξύ της Κύπρου και του Κατάρ. Προσπαθούμε συνεχώς να προσφέρουμε στους επιβάτες μας ένα δυνατό διεθνές δίκτυο προορισμών για επαγγελματικούς σκοπούς ή για διακοπές και η πόλη της Λάρνακας είναι μία πολύ ευχάριστη προσθήκη στον εκτεταμένο χάρτη δρομολογίων μας. Επίσης, βλέπουμε αυτό το δρομολόγιο ως διευκόλυνση επιχειρηματικών και οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Κύπρο ως διέξοδο προς την Ευρώπη;

Ναι, για τους Καταρινούς αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της Κύπρου. Είναι η κοντινότερη ευρωπαϊκή χώρα στο Κατάρ και άρα μία εξαιρετική επιλογή για σύντομες αποδράσεις. Επίσης, υπάρχει ασφάλεια και σχεδόν όλοι μιλάνε αγγλικά, κάτι που κάνει τη διαμονή ευχάριστη και άνετη.

Τι θα προσφέρεται στο επιβατικό σας κοινό;

Οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μία μεγάλη ποικιλία διεθνών προορισμών από την Κύπρο εκμεταλλευόμενοι τις πεντάστερες υπηρεσίες μας και τις ανταγωνιστικές τιμές μας.
Οι ταξιδιώτες από Κύπρο θα μπορούν να πετάξουν στα ΗΑΕ, την Κίνα, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τη Νότιο Αφρική και το Ιράν. Υπάρχει μεγάλη επιλογή πτήσεων με βολική συνδεσιμότητα από την Ντόχα και συναρπαστικοί προορισμοί όπως το Μπαλί, οι Μαλδίβες, η Κένυα και η Σιγκαπούρη.

Πιστεύετε ότι το νέο δρομολόγιο θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες  μεταξύ των δύο χωρών;

Ναι, πιστεύουμε ότι το νέο αυτό δρομολόγιο ανοίγει νέους ορίζοντες για δημιουργία σχέσεων με αμοιβαία οφέλη μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας μιας απευθείας σύνδεση που μπορεί να διευκολύνει επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις. Για τους Καταρινούς, υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο, ειδικά στον τομέα των ακινήτων. Αναγνωρίζουμε αυτή την προοπτική και προσβλέπουμε στην ενίσχυση τέτοιων ευκαιριών μέσω του δρομολογίου.

Μετά από μια σειρά καθυστερήσεων, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad (HIA) είναι επιτέλους έτοιμο και δέχεται πτήσεις. Έχει μεταφερθεί εκεί η Qatar Airways; Θεωρείτε πως ξεκινάει μία νέα εποχή για την εταιρεία σας και τον τομέα των μεταφορών στο Κατάρ γενικότερα;

Ξεκινήσαμε πλήρη λειτουργία στο νέο κομβικό Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad (ΗΙΑ) στις 27 Μαΐου. Αυτό είναι πραγματικά ένα ακόμα ορόσημο στην πλούσια ιστορία της Qatar Airways που μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε πλήρως τις φιλοδοξίες μας και να προσφέρουμε στους επιβάτες μας τις καλύτερες υπηρεσίες, τόσο εν πτήση όσο και στο έδαφος. Η Qatar Airways θα είναι σε θέση να προσφέρει μία εξαιρετική επιβατική εμπειρία, καθώς το HIA έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον επιβάτη.

Ηγηθήκατε της ανάπτυξης του ΗΙΑ που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορούμε να αναφέρουμε μερικά από τα στοιχεία του αεροδρομίου που το κάνουν να ξεχωρίζει;

Οι ταξιδιώτες που διέρχονται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το νέο συγκρότημα επιβατικών τερματικών 600,000τμ, με καμαρωτές κολώνες, πλούσιο φυσικό φως και έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν κατά παραγγελία για το αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο προσφέρει μία μεγάλη σειρά υπηρεσιών όπως δωρεάν Wi-Fi, παιδικές χαρές, ήσυχους χώρους χαλάρωσης και περισσότερα από 70 καταστήματα που προσφέρουν μια πρωτοφανή ποικιλία από brands γνωστών σχεδιαστών, high street fashion, ηλεκτρονικά είδη, εκλεκτά τρόφιμα και πολλά άλλα. Το τμήμα αφορολόγητων ειδών στο HIA περιλαμβάνει επίσης περισσότερες από 30 καφετέριες και πολυτελή εστιατόρια διεθνούς και τοπικής κουζίνας. Το υπερσύχρονο κομβικό αεροδρόμιο διαθέτει 138 θυρίδες ελέγχου εισιτηρίων, 14 θυρίδων ελέγχου με καθίσματα για τους επιβάτες Πρώτης Θέσης της Qatar Airways και 16 θυρίδων για τους επιβάτες Business Class της Qatar Airways. Επιπλέον, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad θα λειτουργεί 41 πύλες, οι οποίες μελλοντικά θα αυξηθούν σε 65. Θα μπορεί επίσης να φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αεροσκάφη του κόσμου, όπως το πολυαναμενόμενο Qatar Airways Airbus A380 που θα ξεκινήσει πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία σύντομα.  

Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις για τα διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου;

Η ομάδα μας έχει εντυπωσιαστεί πολύ με το αεροδρόμιο Λάρνακας και είναι σημαντικό να βλέπει κανείς τέτοιου είδους επενδύσεις σε υποδομές, ειδικά σε μια χώρα όπου ο τουρισμός είναι νευραλγικής σημασίας. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας στην Κύπρο, όπως και με την Hermes Airports. Είμαστε σίγουροι ότι οι επιβάτες μας θα απολαύσουν το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών της Hermes σε όλους τους τομείς λειτουργίας του αεροδρομίου.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Qatar Airways αυτή τη στιγμή;

Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, το να είσαι ο καλύτερος σημαίνει ότι δεν μπορείς ποτέ να επαναπαύεσαι. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, εκμεταλλευόμενοι τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα μας και στην τεχνολογία.

Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η Qatar Airways είχε τρομερή ανάπτυξη και τώρα έχει παρουσία σε πάνω από 150 διεθνείς προορισμούς. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Από τότε που ξεκινήσαμε ως ο εθνικός αερομεταφορέας του Κατάρ, ο βασικός στόχος μας ήταν να είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο και να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες και μοναδικά προϊόντα στους επιβάτες μας σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν έχει αλλάξει.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ

Η Etihad Airways και η Emirates είναι ανάμεσα στους βασικούς σας ανταγωνιστές. Τι κάνει την Qatar Airways να ξεχωρίζει;

Θέλω να τονίσω ότι θεωρώ τον ανταγωνισμό υγιή. Όσο για το τι ξεχωριστό προσφέρουμε στους ντόπιους ταξιδιώτες, πρώτα απ’ όλα είμαστε ο μοναδικός αερομεταφορέας με απευθείας πτήση στο Κατάρ από την Κύπρο. Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε πως είμαστε μέρος μιας ελίτ αερογραμμών που έχουν βραβευθεί με πέντε αστέρια από το Skytrax, που είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Το εντυπωσιακό διεθνές μας δίκτυο προσφέρει περισσότερες από 130 συνδέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ η πολυβραβευμένη υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια της πτήσης φανερώνει ότι το πλήρωμά μας παρέχει πεντάστερη εξυπηρέτηση, ανταποκρινόμενο σε όλες τις ανάγκες των επιβατών μας. Τέλος, από τον προηγούμενο Οκτώβριο, γίναμε μέλος της συμμαχίας Oneworld, αποτελώντας έτσι τον πρώτο αερομεταφορέα του Κόλπου που γίνεται μέλος μίας διεθνούς συμμαχίας αερογραμμών. Αυτό επιτρέπει στους πελάτες μας να επωφεληθούν από περίπου 1.000 αεροδρόμια σε περισσότερες 150 χώρες, με 14.000 καθημερινές αναχωρήσεις.

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα