Στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους ο Mr Folli Follie

 Ποιος είναι ο «διακριτικός» επιχειρηματίας, του οποίου η εταιρεία δεκαπλασιάζει σχεδόν τα μεγέθη της την τελευταία διετία.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ένας επιχειρηματίας που δεν θα δει εύκολα κανείς σε κοσμικές συγκεντρώσεις και πάρτι, ενώ σπάνιες είναι και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν γι' αυτόν στα ΜΜΕ. Το Bloomberg του αφιερώνει ένα εκτενές άρθρο, καθώς ο ιδρυτής και πρόεδρος της Folli Follie αναδεικνύεται πλέον σε δισεκατομμυριούχο, με την εταιρεία του να δεκαπλασιάζει σχεδόν τα μεγέθη της την τελευταία διετία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ακόμα και μέσα στη δίνη της κρίσης, η Folli Follie πέρασε τον «σκόπελο», πουλώντας μετρίου κόστους κοσμήματα, όπως τα βραχιόλια Match & Dazzle έναντι €43 και τις τσάντες K Chic έναντι €98 και κάνοντας συνεργασίες με εταιρείες όπως, η Fosun στη Σανγκάη και η Dufry με βάση της Βασιλεία της Ελβετίας.

«Η οικογένεια Κουτσολιούτσου κατάφερε να βγάλει την εταιρεία από μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου ήταν αμφίβολο για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ», ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο, ο Ιάκωβος Κουρτέσης, αναλυτής της Πειραιώς Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. «Μέσα από στρατηγικές συμφωνίες με τη Fosun κατάφερε να επεκταθεί μέχρι την Κίνα, ενώ το deal με την ελβετική Dufry υπόσχεται ανάπτυξη σε χώρες όπως, η Λατινική Αμερική και η Ρωσία».

Για το Bloomberg, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ο κρυμμένος δισεκατομμυριούχος από την Ελλάδα που αναδύεται χάρη στην ανάπτυξη που γνωρίζει η επιχείρησή του.

Στο αφιέρωμα αναφέρεται ότι ο κ. Κουτσολιούτσος ελέγχει το 36% της εταιρείας, που αποτιμάται στο 1 δισ. δολάρια. Ο 71χρονος επιχειρηματίας έχει περιουσία σε ρευστό που ξεπερνά τα 75 εκατ. δολάρια, αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από πώληση μετοχών και μεριδίων, όπως καταγράφεται στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του  Bloomberg.

Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα Folli Follie στο κέντρο της Αθήνας το 1982 μαζί με τη γυναίκα του Αικατερίνη.
Η εταιρεία πούλησε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο 15 χρόνια αργότερα. Προχώρησε σε συγχώνευση με την  Hellenic Duty Free Shops και την Elmec Sport το 2010. Ο γιος του Γιώργος, αναφέρει το άρθρο, είναι διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του.

Η εταιρεία πλοηγήθηκε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πουλώντας 9,5% των μετοχών στην κινεζική Fosun το 2011, η οποία ενίσχυσε την επέκταση της εταιρείας στην Κίνα.

Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν σε 934 εκατομμύρια ευρώ (1,3 δισ. δολ.) το 2013 από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το χρέος μειώθηκε κατά €519.000.000 σε €223.000.000. Στα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων περιθώριο κέρδους, ανήλθε σε δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 21%.
Είναι σαφές, σημειώνει το Bloomberg, οι επιδόσεις της Folli Follie έρχονται σε αντίθεση με την αδυναμία της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας, όπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε 1,1 % κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και η ανεργία ανήλθε στο 28% στο τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία.
«Κοιτώντας προς το μέλλον, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία», είχε δηλώσει ο κ. Κουτσολιούτσος το 2012 επιστολή του προς τους μετόχους. «Πιστεύουμε ότι οι ανταγωνιστικές δυνάμεις μας, μαζί με τις στρατηγικές ανάπτυξης που έχουμε εφαρμόσει, θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε συνεχή οικονομική επιτυχία».

Ενδεικτικό του χαμηλού προφίλ που διατηρεί ο πρόεδρος της Folli Follie είναι πως δεν ήταν διαθέσιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του Bloomberg, ούτε καν μέσω e-mail.

Πηγή: newmoney.gr, www.protothema.gr

 

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο