Blake Mycoskie: Ο άνθρωπος πίσω από τα Toms

Ο Blake Mycoskie είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και συγγραφέας του νούμερο ένα μπεστ σέλερ βιβλίου των New York Times με τίτλο «Ξεκίνα κάτι που να έχει σημασία», του οποίου τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αυτή είναι και η φιλοσοφία πίσω από τα παπούτσια TOMS, που όταν ιδρύθηκαν πριν επτά χρόνια κανείς δεν φανταζόταν ότι ένα brand παπουτσιών θα γινόταν το πιο εμπνευσμένο φιλανθρωπικό πρότζεκτ.

Πίσω στο 2006, όταν ο νεαρός τότε Blake καταπιανόταν με διάφορες επιχειρήσεις χωρίς τίποτα να τον έχει εμπνεύσει. Ήθελε να εμπνέεται και να εμπνέει, να προσφέρει στον κόσμο. Ήταν νέος, με όρεξη, κίνητρα και επιχειρηματικό μυαλό αλλά χωρίς καμία καλή ιδέα. Στα 31 του ταξιδεύει στην Αργεντινή για να παίξει πόλο με άλογα αλλά η προσοχή του εστιάζεται στα παιδιά που δεν είχαν να φορέσουν παπούτσια και σ’ αυτούς που φορούσαν κάτι απλά παπούτσια φάρμας. «Ωραία παπούτσια, διαφορετικά από τα Αμερικάνικα. Θα τα ξανασχεδιάσω και θα τα φέρω πίσω εδώ. Για κάθε ζευγάρι που πουλιέται, θα δίνεται ένα καινούργιο σ’ αυτά τα παιδιά», σκέφτηκε και το έκανε. «Ήθελα να έχω κάτι που θα μείνει εδώ για πολύ καιρό αφού εγώ φύγω».

«Ένα για ένα» είναι το μότο και για κάθε ζευγάρι παπουτσιών που πωλείται, η εταιρεία δίνει ένα καινούργιο σε κάποιο παιδί που έχει ανάγκη. Το 2011 η ΤΟMS εγκαινίασε το δεύτερο προϊόν της: γυαλιά ηλίου και οράσεως και για κάθε ζευγάρι που πουλιέται, η όραση ενός ανθρώπου που το έχει ανάγκη αποκαθίσταται.
Το success story της TOMS και του ιδρυτή της, αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο. O πρόεδρος Bill Clinton στην απονομή του Βραβείου Επιχειρηματικής Αριστείας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε τον Blake Mycoskie ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες επιχειρηματίες που έχει γνωρίσει ποτέ. Μπήκε στη λίστα του περιοδικού «Fortune» ως ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες παγκοσμίως.
Πέρυσι στη λίστα του «Forbes» με τις εταιρείες που εμπνέουν τον κόσμο (the most inpirational companies in the US) - ανάμεσά τους η Apple, η Disney και η Google - η TOMS κατέλαβε την 10η θέση. Ο Blake Mycoskie πρόσφατα έγινε το νεότερο μέλος της B Team, μιας μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας που ξεκίνησε οRichard Branson και έχει στόχο να δημιουργήσει ένα μέλλον όπου η επιχείρηση θα έχει ως κίνητρο το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αγαθό. Το έργο της TOMS στηρίζουν πολλοί αστέρες του Hollywood όπως η Charize Theron, o Ben Affleck και ο Lenny Kravitz οι οποίοι έχουν σχεδιάσει και παπούτσια TOMS.

Η TOMS σε αριθμούς:
• Μέχρι το 2013 είχαν ήδη διανεμηθεί με τη συνεργασία 75 μη κερδοσκοπικών οργανισμών όπως η Unicef και η Save the Children, 10.000.000 ζευγάρια παπούτσια σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, το Περού, ο Λίβανος, η Συρία, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Τανζανία και είχε αποκατασταθεί η όραση σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.
• Η πρόβλεψη είναι ότι έως το τέλος του 2014 θα έχουν δοθεί άλλα 10.000.000 ζευγάρια παπούτσια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
• Μέχρι το τέλος του 2015, το 1/3 των παπουτσιών που χαρίζει η TOMS θα παράγονται στις χώρες που δίνονται βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στηρίζοντας την τοπική οικονομία.
Στις 2 Ιουνίου ο Blake Mycoskie έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη για να μιλήσει για το πώς κατάφερε να μετατρέψει μια ιδέα σε παγκόσμιο φιλανθρωπικό κίνημα, καθώς και για τη σχέση επιχειρηματικότητας-φιλανθρωπίας. Τα έσοδα θα διατεθούν στην ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Πηγή://www.athensvoice.gr

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται