Η καθοριστική επίσκεψη Τζο Μπάιτεν στην Κύπρο

Φθάνει για διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικές ηγέτες και από τις δύο κοινότητες, αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και τους θρησκευτικούς ηγέτες.

Ο κ. Μπάιντεν φθάνει αργά το απόγευμα (21/5) στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα προβεί σε δήλωση. Την Πέμπτη θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Αρχιεπισκοπή, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μετά από επίσημο γεύμα θα προβεί σε δήλωση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στην οικία του τελευταίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπάιντεν θα παραθέσει δεξίωση σε αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και δείπνο προς τιμή των πολιτικών αρχηγών από τις δύο πλευρές. Θα προβεί επίσης σε καταληκτικές δηλώσεις.

Αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο την Παρασκευή το πρωί.

Το προφίλ του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Wikipedia
Ο Τζο Μπάιντεν (Αγγλικά: Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr.) είναι Αμερικανός πολιτικός και σημερινός αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009. Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και έζησε εκεί για 10 χρόνια πριν μετακομίσει στο Ντέλαγουερ. Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Ο Μπάιντεν διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Είναι ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής