ΤΙΜΕ: Αστεροσκοπείο-διαστημόπλοιο στην Κύπρο

Αναφορά στο αστεροσκοπείο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Τρόοδος έκανε στο προηγούμενο τεύχος του το αμερικανικό περιοδικό Time. Σε σχόλιο της, η δημοσιογράφος Julia Zorthian αναφέρεται στην πρόθεση της Κύπρου να δημιουργήσει αστεροσκοπείο, για σκοπούς έρευνας αλλά και για να μεταφέρει στους πολίτες τον ενθουσιασμό για την επιστήμη της αστρονομίας.

Σχολιάζει θετικά τα σχέδια του Αστεροσκοπείου, τα οποία στην απεικόνισή τους θυμίζουν διαστημόπλοιο από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Wars. Αναφέρει μάλιστα πως «αν θέλεις να προσελκύσεις το ενδιαφέρον του κόσμου για την αστρονομία, φτιάξε ένα αστεροσκοπείο που να μοιάζει με διαστημόπλοιο»!
 
Όπως τονίζει η κ. Zorthian, όταν το Αστεροσκοπείο ανοίξει το 2019, θα είναι το πρώτο κέντρο διαστημικής έρευνας της Κύπρου. Οι επιστήμονες, προσθέτει, θα μπορούν να διενεργήσουν πολύτιμες έρευνες. Παράλληλα, το κέντρο θα ενισχύει την πρόσβαση της ΝΑΣΑ στα μεσογειακά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ οι επιστήμονες θεωρούν πως η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με τους εννέα μήνες ηλιοφάνειας, αγγίζει σχεδόν το 80% της ιδανικής ατμοσφαιρικής κατάστασης που επιτρέπει την αστρονομική παρατήρηση, από τα πιο απλά έως και τα πιο εξειδικευμένα τηλεσκόπια.
 
Σημειώνεται επίσης πως το σχεδιασμό του Αστεροσκοπείου έχει κάνει το αρχιτεκτονικό γραφείο "Kyriakos Tsolakis Architects" με τους αρχιτέκτονες Έλενα και Νικόδημο Τσολάκη.

Δειτε Επισης

Η κριτική και η αναγνώριση του έργου που επιτελεί ο Γιάννης Παναγιώτου
Το μέγεθος της Eurobank ιδίοις ομάσσοι-Μια μοναδική εμπειρία
Η ενιαία εποπτική αρχή και η «μονοκόμματη» στάση του Δικηγορικού Συλλόγου
Οι «δηλητηριασμένες» λέξεις του Χρήστου Στυλιανίδη που εξόργισαν τον John Christodoulou
Σημαντική προσθήκη… Και επίσημα στο Δ.Σ. του Invest Cyprus ο Δημήτρης Σπαρσής
Η φημολογία για Κεραυνό-Κουμή και η... ψήφος εμπιστοσύνης που πήραν από Χριστοδουλίδη
Επιχειρηματικό κέντρο μάι άς
Έπλεξε το εγκώμιο και έστειλε μηνύματα για τον Διοικητή Ηροδότου ο Αγκαστινιώτης
Τι βρέθηκε στο… μενού εξόρμησης Κωνσταντίνου Πετρίδη και Παύλου Ιωάννου στα ορεινά
Η Black Friday που ατόνησε και ο θεσμός που πρέπει να βρει ξανά την χαμένη του αίγλη