Της Κομισιόν καμώματα

Εντάξει. Συμφωνούμε. Όλα κακά στην Κύπρο και όλα μαύρα. Η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών πήγαινε από το κακό στο χειρότερο μέχρι και φέτος και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση, αν μη τι άλλο, του υφιστάμενου χρέους και του ελλείμματος αδύνατη από τον Μάιο του 2011. Εξ’ ου και η ανάγκη προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών.

Όμως, για να λέμε τη σκάφη σκάφη και τα σύκα σύκα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι λίγο άδικη όταν κάνει προβλέψεις και ανακοινώνει ότι το δημόσιο χρέος μας το 2030 θα φτάσει στο 171,8% κυρίως λόγω συνταξιοδοτικών δαπανών. Και ότι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είναι επισφαλής.

Διότι είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που τις τελευταίες μέρες περνούν από τη Βουλή νομοσχέδια σωρηδόν. Νομοσχέδια που αλλάζουν το κρατικό μισθολόγιο που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επενεργήσουν και μεσοπρόθεσμα, νομοσχέδια που αλλάζουν τα δεδομένα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και θα διασφαλίσουν μείωση των δαπανών και νομοσχέδια που θέτουν τις κοινωνικές παροχές σε μια πιο ορθολογιστική βάση. Έρχονται δε και άλλα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα και των δαπανών γενικότερα.

Συνεπώς, το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό τίθεται σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είναι ένα ερώτημα που παραμένει μεν αναπάντητο, πλην όμως η απάντηση μπορεί τελικά να μην είναι τόσο μαύρη κι’ άραχνη.
 

Δειτε Επισης

Ισχυρές προσωπικότητες του κυπριακού επιχειρείν στο πλευρό του Χαράλαμπου Προύντζου
Η κριτική και η αναγνώριση του έργου που επιτελεί ο Γιάννης Παναγιώτου
Το μέγεθος της Eurobank ιδίοις ομάσσοι-Μια μοναδική εμπειρία
Η ενιαία εποπτική αρχή και η «μονοκόμματη» στάση του Δικηγορικού Συλλόγου
Οι «δηλητηριασμένες» λέξεις του Χρήστου Στυλιανίδη που εξόργισαν τον John Christodoulou
Η φημολογία για Κεραυνό-Κουμή και η... ψήφος εμπιστοσύνης που πήραν από Χριστοδουλίδη
Επιχειρηματικό κέντρο μάι άς
Έπλεξε το εγκώμιο και έστειλε μηνύματα για τον Διοικητή Ηροδότου ο Αγκαστινιώτης
Τι βρέθηκε στο… μενού εξόρμησης Κωνσταντίνου Πετρίδη και Παύλου Ιωάννου στα ορεινά
Η Black Friday που ατόνησε και ο θεσμός που πρέπει να βρει ξανά την χαμένη του αίγλη