Παραθεριστική κατοικία: Ένα νέο και ωραίο τουριστικό προϊόν

Η εικόνα του τουρισμού είναι θετική τα τελευταία χρόνια και οι πληρότητες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως τουριστών πλέον φεύγει σε μία άλλη μορφή, αυτής της οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας, ένα νέο και ωραίο προϊόν. Η εμπειρία αυτή είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτή του δωματίου ξενοδοχείου.

Ο νέος αυτός θεσμός της οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας που έχει βρει μία σημαντική θέση στην αγορά, εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και  αποτελεί ένα καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος. Οι τουρίστες επιλέγουν να ενοικιάσουν κατοικίες και διαμερίσματα αντί ξενοδοχείου πλέον, τα οποία κατά πλειοψηφία χτίστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σημερινού τουρίστα. 

Πρόκειται για χαρακτηριστικά καινούργια στυλάτα τουριστικά συγκροτήματα πολυτελών, εξοχικών και παραλιακών κατοικιών σε μεγάλες εκτάσεις γης, που προσφέρουν υπηρεσίες  (concierge, πισίνες,καταστήματα,κ.ά.) και είναι φτιαγμένα για υψηλού εισοδηματικού επιπέδου πελάτες, όπου η άνεση είναι το απαραίτητο συστατικό, απολαμβάνοντας  κάθε προσωπική, φιλική και ιδιωτική στιγμή κάνοντας τις διακοπές ξεχωριστές και ευχάριστες πέρα από τα συνηθισμένα δημιουργώντας μια όμορφη ανάμνηση. 
 
Η σύγχρονη αυτή τουριστική υποδομή είναι ο αρμονικός συνδυασμός μεταξύ τουρισμού και real estate και δίνει αναπτυξιακή δυναμική στον κλάδο όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες. Είναι μια  ενέργεια της κτηματομεσιτικής αγοράς που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προϊόν για ξένους κυρίως, αλλά και για Κύπριους που  αποτελεί το μέσο προώθησης τουρισμού υψηλών προδιαγραφών. 

Η σύνθετη αυτή επένδυση είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στη χώρα μας. Ο επενδυτής  έχει τη δυνατότητα να πουλάει σε τρίτους (freehold) διαμερίσματα και επαύλεις με δικαίωμα χρήσης όλων των ειδικών εγκαταστάσεων του  συγκροτήματος.
 
Ο αγοραστής, βάσει ιδιωτικής συμφωνίας, παραχωρεί στο διαχειριστή του συγκροτήματος για ένα χρονικό διάστημα, την ιδιοκτησία του για να μπορεί και αυτός να την χρησιμοποιεί. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας θα μπορεί και αυτός να κερδίζει από την εκμετάλλευσή της στις περιόδους που θα το παραχωρεί, λαμβάνοντας ένα προσυμφωνημένο ποσοστό. Έτσι η αγορά οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας καθίσταται επένδυση με οφέλη τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το διαχειριστή.

Ο θεσμός αυτός στην Κύπρο βρίσκεται σε καλά στάδια και λειτουργεί και προσελκύει σημαντικά ξένα κεφάλαια καθώς η ζήτηση για απόκτηση τέτοιας κατοικίας αυξάνεται από υψηλού οικονομικού επιπέδου πολίτες της Ε.Ε και Ρωσίας και κερδίζει έδαφος.

Αν και η Κύπρος αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, η ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας έχει μακρύ δρόμο να διανύσει. Η εξέλιξη του θεσμού αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης των μεγάλων developers, που η δημιουργία του συγκεκριμένου προϊόντος χρειάζεται τρομερές πρωτοβουλίες από τους εμπλεκόμενους  για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους επενδυτές Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας που είναι και μεγάλο,βασιζεται στις ικανοποιητικές οικονομικές αποδόσεις,το καλά οργανωμένο νομικό και χρηματοοικονομικό μας συστημα,την φορολογία αλλά και του μεσογειακού κλίματός μας. 

Αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια ο θεσμός αυτός θα είναι ο κινητήριος άξονας της τουριστικής μας βιομηχανίας αλλά και της οικονομίας που θα διαφοροποιήσει το κυπριακό τουριστικό προϊόν.
 
Μιχάλης Καρασάββας - Οικονομικός Αναλυτής

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων