Καύσωνας Κόκκινων Δανείων

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ οφειλετών και Τραπεζών, σε επίπεδα καύσωνα και η σκλήρυνση στη στάση των Τραπεζών σε σχέση με τις οφειλές των κόκκινων δανείων. 

Οι οφειλέτες πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες για τη διευθέτηση των οφειλών τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν βρίσκεται σχέδιο αναδιάρθρωσης και ο δανειολήπτης/ οφειλέτης αρνείται ή αδυνατεί , να συνεργαστεί, με τους όρους που ορίζει η κάθε Τραπεζα, εφόσον, δεν είναι βοηθητικοί και τον οδηγούν στην καταστροφή. 

Αξιοσημείωτο, είναι, ότι, το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη και το πλαίσιο Αφερεγγυότητας, δεν έχουν βοηθήσει, στο βαθμό που αναμενόταν, τη τακτοποίηση των κόκκινων δανείων.

Οι Τράπεζες, ακολουθούν διαδικασίες, οι οποίες δεν διευκολύνουν τους οφειλέτες και δεν είναι φιλικές κοινωνικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα τα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίες εταιρείες να υιοθετήσουν τα προγράμματα αποπληρωμής που τους δίνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν, μη εξυπηρετούμενα τα δάνεια και να συζητείται έντονα το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων –ακόμη και των στεγαστικών. Η μη ομαλοποίηση των δανείων, οδηγεί τις Τράπεζες σε εναλλακτικούς τρόπους είσπραξης, όπως για παράδειγμα την δημιουργία άλλων εταιρειών, δίνοντας το δικαίωμα στον δανειολήπτη/οφειλέτη, να τους παραχωρήσει την εξασφάλιση του δανείου ( π.χ υποθήκη ακινήτου) έναντι του χρέους. 

Σε περιπτώσεις εταιρειών, όπου έχει υπογραφεί Ομόλογο Κυμαινόμενης Επιβάρυνσης, διορίζονται εκ μέρους των Τραπεζών, Παραλήπτες/Διαχειριστές όπου λόγω των υψηλών οφειλών που έχουν τα δάνεια των εταιρειών, αναγκαστικά οδηγούνται και πάλι στην πώληση των ακινήτων και όχι στην Διαχείριση τους.

Με αυτό τον τρόπο, οι Τράπεζες μειώνουν τα κόκκινα δάνεια και ταυτόχρονα τους δίδεται η δυνατότητα να πουλήσουν τα ακίνητα και να εισπράξουν αναλόγως. Ως εκ τούτου, παρουσιάζουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα ή ακόμα και κέρδη! 

Εχοντας, πλέον, ως δεδομένο τα πιο πάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι «ψήνεται» σταδιακά αλλά με μαθηματική πρόοδο, η περίοδος για την υιοθέτηση διαδικασιών σε σχέση με αναγκαστικά μέτρα δηλαδή των πλειστηριασμών. Μέτρα που θα φέρουν οφέλη στους Τραπεζικούς Οργανισμούς.

Εν όψει, βέβαια, των επικείμενων προεδρικών εκλογών, σε πρώτη φάση, θα δοθεί κάποιο περιθώριο χρόνου και θα αποτρέψουν την προώθηση της διαδικασίας πλειστηριασμού, κάτι όμως, που σύντομα θα αλλάξει, εφόσον θα υιοθετηθεί το νέο καθεστώς αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ως μη εναλλακτική αλλά πλέον επιτακτική λύση.

Δεν θα είναι περίεργο, σύντομα να ακούσουμε, εκ μέρους των Τραπεζών και την υιοθέτηση ηλεκτρονικών διαδικασιών πλειστηριασμού, ανοικτή στο κοινό, με σκοπό την είσπραξη του χρέους με συνοπτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Οι σταδιακές κινήσεις των Τραπεζών, σε σχέση με την είσπραξη των χρεών, με το οποιοδήποτε κοινωνικό κόστος, είναι πλέον πραγματικότητα και θα οδηγήσουν σε ένα αβέβαιο οικονομικό μέλλον για την μικρομεσαία κοινωνία της Κύπρου. 

Προσωπική μου, άποψη, είναι, ότι, πρέπει να γίνουν αλλαγές στις υφιστάμενες διαδικασίες που καθορίζει η Κεντρική Τραπεζα αλλά και στις νομοθεσίες, εάν σκοπός είναι η ομαλοποίηση της οικονομίας και η μείωση κόκκινων δάνειων ώστε να μην κτυπούν κόκκινο!
 
Η Μαρία Βασιλείου είναι νομικός με ειδίκευση στο Τραπεζικό και Εργατικό Δίκαιο/ Σύμβουλος Αφερεγγυότητας

Δειτε Επισης

Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων
Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο απαιτούμενος επανασχεδιασμός των διαδικασιών αδειοδότησης