Η αγορά ακινήτων το 2022: Νέα δεδομένα και τάσεις

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πανδημία έφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωή μας. Η νέα τάξη πραγμάτων ανάγκασε οικογένειες και νοικοκυριά να αναθεωρήσουν στόχους και προτεραιότητες, αλλά και να λάβουν αποφάσεις που δεν ήταν στο πρόγραμμα. Όπως για παράδειγμα, η εξεύρεση ενός νέου ακινήτου που να πληροί τα νέα αναβαθμισμένα κριτήρια του 2022, αλλά και η μόνιμη εγκατάσταση σε άλλη χώρα.

 

Η Κύπρος, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει και τις ευκαιρίες που προσφέρει, αποτελεί ελκυστικό προορισμό για την εκκίνηση μιας νέας εμπειρίας ζωής. Η πανδημία άφησε το στίγμα της σε όλους τους τομείς της οικονομίας και η αγορά ακινήτων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Πιο κάτω παρατίθενται κάποια νέα δεδομένα και τάσεις:

 

  • Η τεχνολογία έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας αγοράς ακινήτου, επιβάλλοντας την ανάγκη για τα υψηλότερα standards στις φωτογραφίες, στα βίντεο και τις ηλεκτρονικές περιηγήσεις (virtual tours) 2D / 3D. Οι αγοραστές πλέον προτιμούν τις virtual επισκέψεις περιήγησης, τα zoom meetings για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις, τα εξατομικευμένα βίντεο τα οποία μπορούν να μοιράζονται με οικογένεια και φίλους, την αναζήτηση υπηρεσιών και αγαπημένων τοποθεσιών μέσω Google Maps  / Google Earth κλπ.

 

  • Οι Millennials (Gen Y) και Gen Z πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 70% των πελατών της αγοράς ακινήτων έως το 2025.

 

  • Ο Covid 19 επιτάχυνε την πραγματοποίηση βασικών αλλαγών στον κλάδο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες απαιτήσεις και αλλαγές στις αξίες, που με τη σειρά τους ασκούν πίεση στην αγορά, με τους αγοραστές να αναζητούν δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η παροχή πολλών και σημαντικών υπηρεσιών και ανέσεων έχει γίνει πλέον απαραίτητη, κάτι που διαπιστώσαμε και μέσα από το έργο Sunset Gardens της Imperio,  με την εγκατάσταση / παροχή εστιατορίων, πισινών, γυμναστηρίου, business centre, supermarket, γηπέδων τένις και καλαθόσφαιρας, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο κτλ.

 

  • Πλέον, μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αναζήτηση κατοικίας είναι αναγκαία. Οι έμπειροι αγοραστές / επενδυτές είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στις αναζητήσεις τους και δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια, προτιμώντας ακίνητα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κοντά σε κοινότητες που δεσμεύονται για χρήση βιώσιμων πρακτικών και είναι φιλικές προς την οικογένεια και τα ζώα. Στο Sunset Gardens, όλη η ενέργεια για τους κοινόχρηστους χώρους, τα εστιατόρια, το γυμναστήριο και τις πισίνες παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, η άρδευση των τεράστιων κήπων του έργου γίνεται εξολοκλήρου από  ανακυκλώσιμο νερό (μέσω βιολογικού συστήματος επεξεργασίας STP). Η δε φύτευση 40,000 δέντρων και φυτών αναμένεται να αντλήσει μέχρι 5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στα επόμενα 100 χρόνια, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, σημαντικά στη επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του πλανήτη μας.

 

  • Τέλος, οι high end αγοραστές είναι πολύ πιο απαιτητικοί με τα έμπειρα brands ακινήτων που προσφέρουν αυθεντικότητα και εμπιστοσύνη, εξατομικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης, κορυφαίες online εμπειρίες και άκρως επαγγελματική υπηρεσία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Στην Imperio διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τη γνώση που απαιτείται για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες και δεδομένα.

 

Εν κατακλείδι, η πανδημία άλλαξε την παγκόσμια αγορά ακινήτων, καθώς τα ενδιαφέροντα και οι προτιμήσεις των καταναλωτών άλλαξαν για να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα. Σε αυτή τη νέα κανονικότητα, οι πολίτες έχουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις από την κατοικία τους. Η κατοικία μας, το σπίτι μας, πλέον αντιμετωπίζεται ως θέρετρο, ως το μέρος όπου οι οικογένειες βρίσκουν την ισορροπία που αναζητούν, την απαιτούμενη ποιότητα ζωής, την ηρεμία και την ευεξία.

 

*Διευθυντής της Imperio, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ανάπτυξης Γης, μέλος του ΔΣ του ΚΕΒΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ακινήτων

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά