ESG: Ακόμη μία μόδα ή αυτό που αλλάζει το παιχνίδι στην επικοινωνία των brands;

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι τα θέματα συζήτησης που κυριαρχούν στα περισσότερα συνέδρια, συνόδους κορυφής, άρθρα και ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι λίγο πολύ κοινά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουμε στον πλανήτη μας, την επίτευξη ισότητας και ποικιλομορφίας στον εργασιακό χώρο και πέραν αυτού, την προστασία των δεδομένων και την ολοένα και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με τη διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων, καθώς και μια συνολική προσδοκία για διαφάνεια και ηθική συμπεριφορά. Αυτά και άλλα συναφή ζητήματα γίνονται το επίκεντρο τόσο της κοινωνίας όσο και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων γενικότερα.

Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Καθώς οι millennials αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, αποτελούν υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού, αναλαμβάνουν ανώτερες θέσεις και αρχίζουν να επενδύουν σε εταιρείες, οι ατζέντες τους διαμορφώνουν την κοινωνία καθώς και τον επιχειρηματικό κόσμο. Τα θέλω τους μετατράπηκαν γρήγορα σε προσδοκίες και απαιτήσεις από άτομα σε θέσεις με επιρροή, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων και εταιρειών, επηρεάζοντας τις αποφάσεις τους σε πολλούς τομείς της ζωής, της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Από το πού επιλέγουν να εργαστούν, πού να επενδύσουν, ποιον να ψηφίσουν και τι να αγοράσουν.

Το ESG

Η στάση μιας εταιρείας γύρω από Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και τα ζητήματα Διακυβέρνησης. Μια απάντηση στο αίτημα από διάφορους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, να αντιμετωπίσουν αυτά τα φλέγοντα ζητήματα και να ενσωματώσουν λύσεις στις λειτουργίες, το όραμα και την αποστολή τους. Η ανάγκη των εταιρειών και των μαρκών να εφαρμόζουν ενδελεχείς ατζέντες ESG βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, αναγνωρίζεται ως μονόδρομος για την εξασφάλιση απόδοσης και μακροζωίας – κάτι που η πανδημική κρίση αναμφίβολα έχει επισημάνει και πιθανώς επιταχύνει.

Αλλά γιατί το ESG είναι σημαντικό για τις μάρκες;

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως και ορισμένοι ηγέτες στην αγορά της Κύπρου, χτίζουν και ενσωματώνουν στρατηγικές ESG στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα οφέλη που μπορεί να φέρει για τον οργανισμό μια ειλικρινής, στοχευμένη ατζέντα ESG.

  1. Προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων. Μέχρι το 2030, οι Millennials και Gen Z θα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του εργατικού δυναμικού. Έτσι, το να γνωρίζει μία εταιρεία τι είναι σημαντικό για αυτούς και να το παρέχει, θα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά της να απασχολεί και να διατηρεί κορυφαία ταλέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλύτερες εταιρείες για εργασία του Fortune για το 2019 είχαν 14% υψηλότερη βαθμολογία ESG από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι Millennials ενδιαφέρονται για το πώς μια εταιρεία επηρεάζει την κοινωνία, τι κάνει για να προστατεύσει το περιβάλλον και θέλουν να ξέρουν ότι μπορούν να την εμπιστευτούν.
  2. Καλύτεροι και πιο πιστοί πελάτες. Η ίδια ομάδα στόχος αποτελεί επίσης την πλειοψηφία των καταναλωτών. Όλο και περισσότερο βλέπουμε Millennials και Gen Zs με αγοραστική δύναμη, να προτιμούν επωνυμίες που υπερασπίζονται αυτό που πιστεύουν. Επωνυμίες που εκτιμούν αυτό που έχει αξία για τους ίδιους και προσπαθούν ενεργά να κάνουν τη διαφορά.
  3. Ένα ισχυρότερο εμπορικό σήμα συνολικά. Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τι μπορεί να κάνει μια αποτελεσματική και διαφανής ατζέντα ESG που είναι συνυφασμένη με το επιχειρηματικό μοντέλο μιας εταιρείας για την αξία της μάρκας. Μπορεί να γίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε έναν κλάδο, όπως έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της πανδημίας, όπου η έρευνα και η έκθεση του Fidelity έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ εταιρειών με υψηλότερες βαθμολογίες ESG και απόδοση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αρκεί να έχετε μια ατζέντα ESG ή ακόμα και να λάβετε δράση. Απαιτούνται περισσότερα από αυτά που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι μάρκες. Το ESG αλλάζει ταχύτητα, ενώ ένα σημαντικό στοιχείο σε μια αποτελεσματική ατζέντα ESG είναι η συλλογή, η επαλήθευση και η κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών.

Για οποιονδήποτε σκοπό και εάν συνεισφέρει η εταιρεία σας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, με όποιον τρόπο κι αν η μάρκα συμπεριφέρεται ως καλός πολίτης, πρέπει να τα κοινοποιεί με τρόπο που να αποπνέει αυθεντικότητα, αξιοπιστία και να έχει μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο στη μάρκα και στα ενδιαφερόμενα μέρη. Είναι κάτι περισσότερο από τη δημοσιοποίηση της τελευταίας ad-hoc πρωτοβουλίας ΕΚΕ. Η αποτελεσματική επικοινωνία που θα αυξήσει τη δύναμη και την αξία της μάρκας απαιτεί στρατηγική προσέγγιση, συνέπεια, ευθυγράμμιση και ενοποίηση με τις αξίες της μάρκας και των γενικότερων μηνυμάτων της.

Απαιτεί συνεργασία με μια εταιρεία επικοινωνίας που κατανοεί και χτίζει με βάση τους μακροπρόθεσμους στόχους της μάρκας, που γνωρίζει την αγορά και τον συνεχώς εξελισσόμενο καταναλωτή και ενσωματώνει τη βιωσιμότητα και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα στη δική της φιλοσοφία.

Η ικανότητα να βλέπετε τη μεγαλύτερη εικόνα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία επικοινωνίας που όχι μόνο θα μεταλαμπαδεύει αποτελεσματικά το άμεσο μήνυμα της ατζέντας βιωσιμότητας της μάρκας σας, αλλά θα βασίζεται και θα ενισχύει σταθερά την αντίληψη της μάρκας μακροπρόθεσμα.

Στην Partners VMLY&R, γνωρίζουμε τι σημαίνει να αναβαθμίζετε τα μηνύματά σας. Πότε είναι ώρα να αλλάξετε το παιχνίδι και τι χρειάζεται για να το πραγματοποιήσετε. Και αυτή είναι η ώρα να κάνετε αυτή την αλλαγή – από μεμονωμένες δραστηριότητες ΕΚΕ που αναμφίβολα κάνουν καλό, αλλά χάνονται ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες ή ακόμη και ανάμεσα στα μηνύματα της επωνυμίας σας – σε ένα στρατηγικά σχεδιασμένο και υλοποιημένο σχέδιο επικοινωνίας ESG.

Τροφοδοτημένοι από το δικό μας πάθος και την υιοθέτηση πρωτοβουλιών που συμβάλλουν θετικά στο περιβάλλον και την κοινωνία, το να δίνουμε πίσω αποτελεί μέρος του DNA μας από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του οργανισμού το 1995. Πρωτοβουλίες όπως ημέρες εθελοντισμού εργαζομένων, δωρεάν εργασία για ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις καθώς και πράσινες πρωτοβουλίες είναι ενσωματωμένες στον τρόπο εργασίας και τις πολιτικές μας.

Αυτή τη δέσμευση για συνεισφορά μοιράζεται επίσης και το παγκόσμιο δίκτυο VMLY&R με το οποίο είμαστε επίσημα συνδεδεμένοι από το 2004. Το δίκτυό μας είναι μια σημαντική πηγή παγκόσμιων πληροφοριών, τάσεων, ιδεών και έρευνας, παρέχοντάς μας την ευκαιρία να είμαστε ένα βήμα μπροστά και να καθοδηγούμε τους πελάτες μας σε αυτόν τον χώρο με τρόπο που θα επιφέρει τα οφέλη που επιζητούν.

Ο ρόλος του ESG σε επιχειρήσεις και μάρκες θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τον απαραίτητο για τις εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Θα ήταν κρίμα αυτές οι προσπάθειες να πάνε χαμένες λόγω ελλιπούς ή χλιαρής επικοινωνίας. Ήρθε η ώρα να δείτε την επικοινωνία ESG ως ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου επικοινωνίας σας και να γίνετε συνεργάτες με αυτούς που μπορούν να σας βοηθήσουν να την αξιοποιήσετε στο έπακρο.

*Business Development Director, Partners VMLY&R

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά