Προετοιμαζόμαστε για τις προκλήσεις του μέλλοντος

Κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο ασχολούμαστε λίγο περισσότερο με ένα τετριμμένο θέμα, που δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πάντοτε επίκαιρο: Τα χρήματα. Και συγκεκριμένα, τον προϋπολογισμό του Δήμου και κατ’ επέκταση τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τα οικονομικά των Δήμων και κατά πόσο θα είναι βιώσιμοι, κατά πόσο διαχειρίζονται την κρατική χορηγία ορθολογικά, κατά πόσο έχουν αρκετά έσοδα και γιατί είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εξακολουθήσουν να είναι βιώσιμοι οικονομικά. Μάλιστα, η πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για τη μεταρρύθμιση, έθιξε σε σημαντικό βαθμό αυτό το θέμα και ανέδειξε το ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Δήμους μας. Διότι ένα μεγάλο στοίχημα της μεταρρύθμισης και των συμπλεγματοποιήσεων Δήμων και Κοινοτήτων είναι η οικοδόμηση βιώσιμων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ανθεκτικών στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της σύγχρονης πραγματικότητας, ικανούς να αναβαθμίσουν το τοπικό πολιτικό σύστημα και να προγραμματίσουν την ανάπτυξη του τόπου τους, εξασφαλίζοντας τους πόρους τους.

Ο Δήμος Στροβόλου, ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος παγκύπρια, ευτυχώς, βρίσκεται σε καλή μοίρα όσον αφορά τα οικονομικά του, από άποψης βιωσιμότητας, χάρη στην ορθολογική διαχείριση των πόρων του, που έγινε από την Υπηρεσία και το Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια. Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν ώριμης και παραγωγικής συζήτησης, ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022. Έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο, ορθολογικό αλλά με επένδυση σε σημαντικούς και απαραίτητους τομείς. Έναν προϋπολογισμό στον οποίο περιλαμβάνονται επενδύσεις σε έργα υποδομής και αναπτυξιακά έργα, κάτι που αποφεύγαμε από το 2013 λόγω  της οικονομικής κρίσης.

Πριν αναπτύξουμε το όραμά μας, το οποίο διαφαίνεται από τη φιλοσοφία με την οποία σχεδιάσαμε τον προϋπολογισμό του 2022 και των επόμενων ετών, δεν μπορούμε παρά να μην επαναλάβουμε ότι ο Δήμος μας αδικείται όσον αφορά το ύψος της κρατικής χορηγίας που λαμβάνει. Οι ανάγκες είναι αυξημένες, λόγω της έκτασης του Δήμου, του αριθμού των δημοτών και του ότι στον Στρόβολο συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού της Λευκωσίας. Ωστόσο, είναι γεγονός το ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Κύπρου δεν λαμβάνει χορηγία που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος και το εύρος των αναγκών του.

Χωρίς όμως να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με μεμψιμοιρία και ηττοπάθεια, σχεδιάσαμε έναν προϋπολογισμό με ισορροπημένη κατανομή των πόρων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός μας για πρώτη φορά μετά από χρόνια περιλαμβάνει έργα υποδομής που αρχίζουν εντός του 2022. Συγκεκριμένα την επόμενη χρονιά θα αρχίσουν δύο σημαντικότατα μεγάλα έργα, τα οποία συζητούσαμε και σχεδιάζαμε καιρό: Η αναβάθμιση της οδού Τσερίου και του ιστορικού πυρήνα Στροβόλου (περιοχή πέριξ Ι.Ν. Παναγίας Χρυσελεούσας). Επιπρόσθετα, θα αρχίσουν τα έργα στην οδό Αργυρουπόλεως, η οποία θα ενώνει την περιοχή ΓΣΠ με την Λακατάμια, ενώ θα συνεχίσουμε με περαιτέρω οδικά έργα, για τα οποία εξασφαλίσαμε δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ταυτόχρονα, ο Δήμος μας θα προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, που βρίσκεται εντός του πάρκου Αγίου Δημητρίου, και του Δημοτικού Θεάτρου.

Επ’ ευκαιρίας, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη της κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης του Δήμου μας, μέσω της υποστήριξης πολιτιστικών και άλλων φορέων αλλά και της αγαστής συνεργασίας μας με την κοινωνία των πολιτών. Εκτός αυτού, επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του Δήμου, με προσλήψεις και αναβαθμίσεις, αλλά και με την εξασφάλιση της απαραίτητης τεχνικοϋλικής υποδομής, για καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη στους τομείς της καθαριότητας και όχι μόνο.

Η επόμενη χρονιά μας βρίσκει ενώπιον ενός νέου εγχειρήματος, το οποίο βέβαια συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό μας. Δεν είναι άλλο από την ωρίμανση έργων που εντάσσονται στην Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης των Δήμων της αστικής Λευκωσίας, μέσω της οποίας διεκδικούμε χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά και Διαρθρωτικά Ταμεία και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους σε συνεργασία με τους Δήμους Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου και Λακατάμιας.

Το δίχως άλλο, υπάρχει μία νέα δυναμική αλλαγής για τον Στρόβολο αλλά και ολόκληρη την πρωτεύουσα. Ελπίζουμε ότι μέσω της διαδημοτικής συνεργασίας αλλά και της συνετής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου μας, θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια νέα εποχή για τον Στρόβολο, έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να καταστεί αναπόσπαστο μέρος της πρωτεύουσας που μας αξίζει. Επιμένουμε στο «η ισχύς εν τη ενώσει», για να εξοικονομηθούν πόροι τόσο χρηματικοί όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, για να σχεδιάσουμε την πρωτεύουσα του μέλλοντος, βιώσιμη, πράσινη, έξυπνη και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

*Δήμαρχος Στροβόλου 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό