Η αλληλεγγύη μέσα από τις στάχτες της πύρινης λαίλαπας

Βάλσαμο για τις πληγές που συνεχίζουν να αιμορραγούν, αλλά και αχτίδα ελπίδας μέσα στις στάχτες που άφησαν πίσω τους οι φονικές πυρκαγιές, αποτελεί το κύμα ανθρωπιάς και συμπαράστασης προς τους πυρόπληκτους συμπατριώτες μας, στις Επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.

Οι Κύπριοι, για άλλη μια φορά αποδείξαμε στην πράξη, ότι η αλληλεγγύη, μια από τις βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται βαθιά χαραγμένη στην καρδιά ενός λαού, που έζησε και συνεχίζει να ζει τις τραγικές συνέπειες της εισβολής.

Χωρίς να μειώνεται σε καμία περίπτωση το υπεράνθρωπο και αποτελεσματικό έργο των ομάδων πυρόσβεσης, οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι οι απλοί πολίτες, οι εθελοντές που έτρεξαν να αντιμετωπίσουν τον πύρινο εφιάλτη ήταν ξανά οι αφανείς ήρωες, οι οποίοι ένωσαν τη γροθιά τους, και με σθένος και αξιοπρέπεια, αντιμετώπισαν τη συμφορά.

Σε αυτή, όμως, την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, οι Κύπριοι δεν ήταν μόνοι τους. Οι εταίροι μας στην ΕΕ, με πρωτοστάτες την Ελλάδα και την Ιταλία, προσέτρεξαν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας RescEU, να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αποστέλλοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη στο νησί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εξαγγελία από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βοήθειας ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης, για την αγορά εξοπλισμού και εναέριων μέσων πυρόσβεσης, καθώς και τη δημιουργία καλύτερων υποδομών, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά παρόμοιες στιγμές στο μέλλον.

Η δήλωση της ενώπιον των κατοίκων του χωριού Ορά, το οποίο επισκέφθηκε στις 7 Ιουλίου, παρουσιάζει την εικόνα της δικής μας Ευρώπης, της Ευρώπης που πραγματικά θέλουμε και αξίζουμε.

«Οι δικές σας έγνοιες είναι και δικές μας έγνοιες, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η δική σας δύναμη είναι και δύναμη της ευρωπαϊκής οικογένειας και η αλληλεγγύη, που βλέπω να δείχνετε ο ένας στον άλλο, είναι και η αλληλεγγύη που θα δείξει σε εσάς η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πατρίδα μας, η οποία σήμερα δέχεται τη συμπαράσταση των εταίρων της, πολλές φορές προηγουμένως, παρά το μικρό της μέγεθος, ύψωσε ανάστημα, εκφράζοντας με κάθε τρόπο και μέσο την αλληλεγγύη της προς κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία είτε επλήγησαν από την καταστροφική μανία της φύσης, είτε βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αλληλεγγύη για να έχει νόημα και αξία πρέπει να είναι αμφίδρομη και κυρίως να εδράζεται στην ετοιμότητα των ανθρώπων και των εθνών να συμπαρασταθούν με ανιδιοτέλεια σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη, πέρα από κάθε υπολογισμό ανταπόδοσης ή άλλης εφήμερης σκοπιμότητας.

*Πρώην Υπουργός

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό