Covid 19 – Κρίση, αλλά και ευκαιρία

Η πανδημία των τελευταίων μηνών επηρέασε καθοριστικά  τομέα της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες να επηρεαστούν σημαντικά. Στο International School of Paphos λάβαμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών μας και του προσωπικού, προσπαθώντας παράλληλα η ποιότητα των υπηρεσιών μας να παραμείνει στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο.

Τα μέτρα που λάβαμε κάλυψαν το σύνολο των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων μας και σχετίζονταν τόσο με τις εγκαταστάσεις όσο και με την ενημέρωση, εκπαίδευση και προετοιμασία του προσωπικού και των μαθητών μας.

Προχωρήσαμε σε δημιουργία επιπλέον πυλών εισόδου/εξόδου από το σχολείο ώστε να εξασφαλίσουμε τον ελάχιστο συνωστισμό κατά την είσοδο και έξοδο των μαθητών από τη σχολική μονάδα, ενώ αναβαθμίσαμε εξωτερικούς χώρους με στέγαστρα και παγκάκια. Οι αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και οι υπόλοιποι χώροι τους σχολείου, διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Ιδιαίτερα για τις αίθουσες διδασκαλίας τοποθετήθηκαν ατομικά θρανία, τηρήθηκαν στο έπακρο οι προβλεπόμενες αποστάσεις ενώ οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματά τους κάθε διδακτική περίοδο από την ίδια θέση.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουμε προσπαθήσει και καταφέρει με ιδιαίτερη επιτυχία να διαχωρίσουμε σε μεγάλο βαθμό τις διαφορετικές τάξεις μειώνοντας στο ελάχιστο την αλληλεπίδραση των μαθητών (εφαρμόζοντας το ‘’bubble system’’). Ουσιαστικά οι μαθητές κάθε τάξης χρησιμοποιούν συγκεκριμένες αίθουσες διδασκαλίας, κινούνται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους σε συγκεκριμένους χώρους και εισέρχονται και εξέρχονται στο σχολείο από συγκεκριμένες πύλες εισόδου και εξόδου (κατά την είσοδο οποιουδήποτε στη σχολική μονάδα διενεργείται θερμομέτρηση ενώ για τους επισκέπτες υπάρχει καταγραφή των συναντήσεων που έλαβαν μέρος). Μ’ αυτό τον τρόπο δεν αλληλοεπιδρούν με μαθητές άλλων τάξεων, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού εκτός τάξης μειώνεται και η δυνατότητα για ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος είναι εφικτή και πιο αποδοτική.

Η διοίκηση διέγνωσε έγκαιρα την αναγκαιότητα επιπλέον υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας και προχώρησε στην εργοδότηση Υπεύθυνου Ασφάλειας και Υγείας και στην αύξηση του προσωπικού καθαριότητας.

Όλη αυτή την περίοδο διοργανώσαμε σεμινάρια και ενημερωτικές ημερίδες ώστε όλοι, προσωπικό, μαθητές και γονείς, να είναι ενήμεροι σε ότι έχει να κάνει με την πανδημία αλλά και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Παράλληλα, φροντίσαμε να διατηρηθεί η άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ δασκάλου-μαθητή, σχολείου-γονιών αλλά και μεταξύ των καθηγητών για αλληλοβοήθεια και συντονισμό.

Έχοντας ως προτεραιότητα να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας που προσφέρουμε διαχρονικά στους μαθητές μας κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εφαρμόσαμε ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους καθηγητές μας και τους εφοδιάσαμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό (φορητοί υπολογιστές, ακουστικά, κάμερες, tablet) ώστε να μπορούν να διδάξουν και να επικοινωνήσουν με τους μαθητές με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Ήταν, και παραμένει, μια μεγάλη πρόκληση η προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές των πρωτοκόλλων σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας στις σχολικές μονάδες. Η προσεχτική μελέτη και η συνεχής ενημέρωση μας έδωσε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε με ταχύτητα και ακρίβεια τις ανανεωμένες διατάξεις αλλά και να ενημερώνουμε το προσωπικό, τους γονείς αλλά και τους μαθητές μας για τυχόν διαφοροποιήσεις που προκύπτουν και τα αναγκαία μέτρα που θα λάβουμε.

Η περιπέτεια του Covid μας έκανε σίγουρα σοφότερους. Στο International School of Paphos, νιώθουμε ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε υπό τις περιστάσεις ώστε να ξεπεράσουμε την πανδημία με τη μικρότερη ζημία. Και παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να οργανωθούμε καλύτερα, να δουλέψουμε πιο ομαδικά και αποδοτικά, να εξελιχθούμε, να αναζητήσουμε νέες προσεγγίσεις και να γίνουμε πιο προσαρμοστικοί, πιο ευέλικτοι, πιο εξωστρεφείς.

*Assistant Deputy Head

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν