Κατάθεση ευθύνης σε ένα λαό που δοκιμάζεται

Η ώρα που αποδεχόμουν την πρόσκληση-πρόκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ να διεκδικήσω μια θέση στο Κυπριακό κοινοβούλιο στις 30 του Μάη, ήταν το δικό μου συναπάντημα με αυτούς που θεμελίωσαν και υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία και το ιερό δικαίωμα της ψήφου και της ελεύθερης επιλογής. Ήταν το δικό μου συναπάντημα  με τους ήρωες της ελευθερίας και τους αγωνιστές της αντίστασης. Και αυτή η υποψηφιότητα έγινε ο ελάχιστος φόρος τιμής. Και είναι συγκλονιστική η ευθύνη να καλούμαι να συναποφασίσω για το κοινό μας μέλλον, τα οράματα και τις επιθυμίες μας,  για το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μας γίγνεσθαι. Γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει η Βουλή: τη βούληση και επιθυμία ενός λαού να γίνεται νόμος και ο νόμος να γίνεται πράξη ζωής.

Την ίδια στιγμή, το συναπάντημα μου με, εσάς, τον υπέροχο λαό μας, μέσα στις νεοφανείς πραγματικότητες που βιώνουμε, έχει αναδείξει τις διαχρονικές ανεπάρκειες και τις συνεχείς δοκιμασίες που καλύπτει επιμελώς η χρυσόσκονη της συστημικής διαφθοράς, αλλά και τις μοναδικές δυνατότητες των ίδιων των πολιτών. Αυτών που αναμένουν κατ’ ελάχιστο να καταθέσουμε ενώπιον τους ένα συμβόλαιο τιμής και ευθύνης.

Κατάθεση ευθύνης για όλους αυτούς που η εξουσία αγνοεί συστηματικά…
Η πορεία προς τον λαό αποτελεί μια  συγκλονιστική εμπειρία. Ένα σχολείο-ζωής βιώνει κανείς, όταν ψηλαφεί τα δυναστικά προβλήματα της  εργαζόμενης μητέρας-μονογονιού, του  άνεργου, του δοκιμαζόμενου οικογενειάρχη μικρο-επιχειρηματία, των συνανθρώπων μας που υπέπεσαν σε αδικήματα περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία, και οι οποίοι παλεύουν να επανενταχθούν ως λειτουργικές μονάδες ξανά σε αυτή. Και μαζί διαπιστώσαμε πως μοναδική διέξοδος στην κρίση κακοδιαχείρισης και εθνικής εσωστρέφειας, στην οποία έχουμε περιέλθει, δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η διασφάλιση ισοδύναμων ευκαιριών για όσους περιθωριοποιούνται, καθώς και η πρόσβαση στις ουσιώδεις υπηρεσίες και υποστηρικτικούς μηχανισμούς που οφείλει να τους παρέχει το κράτος. Επειδή ακριβώς, η κοινωνική συνοχή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν οι ισότιμες ευκαιρίες αναδειχθούν σε άξονα θεσμοθετημένης πολιτικής.

Κατάθεση ευθύνης για τους ανθρώπους του μόχθου, των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των επιστημών…
Επειδή ακριβώς η Κύπρος είναι οι άνθρωποι της, η νέα γενιά συνιστά μέγιστο κεφάλαιο ύψιστης προτεραιότητας.  Μαζί λοιπόν χαράσσουμε πορείες και στρατηγικές για να διαμορφώσουμε ένα νέο βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης με βάση την Παιδεία, την Έρευνα και την  Καινοτομία, ως το μοναδικό ανάχωμα στη διαφθορά. Το συναπάντημα μου με μια γενιά που έχει να καταθέσει τα όνειρα ζωής, ενώ εισπράττει συστημικές ανεπάρκειες, ακόμη και πίσω από δυνητικές ευκαιρείς, επιβεβαίωσε πως, ναι,  επιβάλλεται να επενδύσουμε στην κάθε ανθρώπινη λειτουργική μονάδα ξεχωριστά και στον υπέροχο λαό μας συλλογικά, ανακαλύπτοντας τον πλούτο που κρύβουν οι άνθρωποι του πνεύματος και αξιοποιώντας τον Πολιτισμό ως έπαλξη αντίστασης και διαμόρφωσης αξιών. Πως, ναι, μαζί, μπορούμε να συν-δημιουργήσουμε ένα μέλλον με κοινωνικό πρόσωπο, για εμάς και τα παιδιά μας, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και τη διαφθορά που κατατρώει τα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Και πως, ναι, με τον ίδιο τρόπο, οι πραγματικές ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση σε καινοτόμες ιατρικές υπηρεσίες, διασφαλίζονται με ένα ισχυρό και ακέραιο ΓεΣΥ και μια εμπνευσμένη Ιατρική Παιδεία.

Κατάθεση ευθύνης για μια Πατρίδα που παραμένει υπό Κατοχή…
Επειδή ακριβώς, κανένα κοινωνικό όραμα δεν μπορεί να έχει προοπτική χωρίς αγώνα για ελευθερία και με την κατοχή ως την απόλυτη καθημερινότητα μας. Αλλά και κανένας αγώνας για ελευθερία δεν μπορεί να ευοδωθεί, όσο τα βάρη του προσφυγικού κόσμου παραμένουν άνισα κατανεμημένα και οι πρόσφυγες μας κρατούν τις «νεκρές ζώνες»  ζωντανές, με τον μόχθο και την απαντοχή τους. Οι εθνικά επικίνδυνες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται, και μάλιστα σε ένα διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον που επανακαθορίζεται, καθιστούν την αμυντική και πνευματική μας θωράκιση, μέγιστο διακύβευμα.

Μαζί με σας, τον υπέροχο λαό της Κύπρου μας, υπογράφω συμβόλαιο ευθύνης…

Η δική σας ψήφος είναι η ίδια η σφραγίδα, αυτού του δυνατού συμβολαίου, για την επόμενη πενταετία. Γιατί μόνο με τη δική σας ψήφο θα δυναμώσουμε τη φωνή μας και θα δημιουργήσουμε συνθήκες διαβίωσης και εθνικής επιβίωσης, που να καταξιώνουν την πατρίδα μας. Στις 30 Μαΐου, οφείλουμε να ασκήσουμε το πολυτιμότερο μας δικαίωμα, αυτό του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η αποχή δεν μπορεί να είναι επιλογή. Το οφείλουμε στην Ιστορία μας, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να μας προσπεράσει!

 

***Η Ανδρειανή Οδυσσέως είναι Διευθύντρια Βιοϊατρικής Έρευνας στον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΠΟΣ-ΙΑΣΙΣ. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μεταπτυχιακή και μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Έρευνας Dana-Farber της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Harvard, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής Yale, και στο Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο Fred-Hutchinson.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό