“Exercise is Medicine” και οι νέες προοπτικές του Τουρισμού

Η βιομηχανία της ευεξίας (Global Wellness Industry) έχει ξεπεράσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια και εκπροσωπεί το 5,5% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του United Nations World Tourism Organization (UNWTO) ο Αθλητικός Τουρισμός στην ευρύτερη του έννοια αποτελεί τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα του Τουρισμού με μια σημαντική συμβολή της τάξης των 800 δισεκατομμυρίων στην παγκόσμια οικονομία.  Αυτό το κομμάτι του τουρισμού που έχει να κάνει με τον αθλητισμό και την αναψυχή εκπροσωπεί περισσότερο από 10% του παγκόσμιου τουρισμού, με τις προοπτικές ανάπτυξης να ξεπερνούν κατά πολύ άλλες βιομηχανίες.

Στα πιο πάνω ενδιαφέροντα στοιχεία, προστίθεται η νέα παγκόσμια πρωτοβουλία υγείας, το Exercise is Medicine Concept, το οποίο απώτερο σκοπό έχει την αξιοποίηση της φυσικής δραστηριότητας ως σημαντικότατη παρέμβαση για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων παθήσεων και προβλημάτων υγείας. Αυτό συνεπάγεται και την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στα συστήματα υγείας, στην κοινότητα και στους παρόχους υπηρεσιών φυσικής δραστηριότητας.

Όλα αυτά τα στοιχεία του τομέα ευεξίας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός ευεξίας, η υγιεινή διατροφή, το fitness, Mind and Body, τα κέντρα υγείας και το Spa economy, η προληπτική ιατρική με βάση το Exercise is Medicine Concept και το Wellness Lifestyle ήδη αποτελούν σημαντικότατους πυλώνες της τουριστικής βιομηχανίας.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό τέτοιων υπηρεσιών, είναι οι αλλαγές στις επιλογές των ανθρώπων για τουριστικούς προορισμούς στην post-covid εποχή, που προκύπτει από τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας στις συμπεριφορές των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα και κατ’ επέκταση στις τουριστικές τους επιλογές. Σαν αποτέλεσμα της πανδημίας οι επιλογές αυτές ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα στην τουριστική βιομηχανία.

Οι προοπτικές σε αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς θα είναι εξαιρετικές για ανάπτυξη ενός αειφόρου μοντέλου τουρισμού (sustainable tourism development). Για να γίνει αυτό κατορθωτό και να πετύχει, θα πρέπει η τουριστική βιομηχανία να συμπράξει με τις επιστήμες υγείας στην παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών. Αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας σε μια τέτοια προσπάθεια.

Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ένα ξεκάθαρο νέο δεδομένο: ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η ευεξία και η υγεία θα αποτελούν ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας και της τουριστικής εμπειρίας. Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τον σχεδιασμό και την προσφορά τέτοιων υπηρεσιών. Η τοποθέτησή της στον παγκόσμιο χάρτη του Αθλητικού Τουρισμού μπορεί επομένως να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να υπάρχει στρατηγική και όραμα.

Καθ. Νίκος Καρτακούλλης
Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό