Αριθμός πωλήσεων ακινήτων: Τρεις Ελιές τζαι μιαν Τομάταν

Την περασμένη Δευτέρα, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ανακοίνωσε τα στοιχεία για τα πωλητήρια έγγραφα Μαρτίου, τα οποία ήταν θετικά. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν κανείς γνωρίζει πόσα ακίνητα πραγματικά πωλούνται στη χώρα μας. Είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακίνητα πωλούνται, σε ποιους και σε τι τιμές, κτλ. Είναι επίσης σίγουρο ότι σ’ αυτά τα ελλιπή στοιχεία βασίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας, τόσο η κτηματαγορά όσο και ο τραπεζικός τομέας.  

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είναι μια κυβερνητική υπηρεσία η οποία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια αλλά η οποία υστερεί στο κομμάτι των δεδομένων. Επ’ ευκαιρία και η Κεντρική Τράπεζα πάσχει στο κομμάτι παροχής  δεδομένων, κυρίως λόγω της έλλειψης παροχής στοιχείων για τα ακίνητα που έχουν και διαθέτουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Το Τμήμα Κτηματολογίου παρέχει τα ακόλουθα αρχεία δεδομένων που αφορούν πωλήσεις: Στατιστικά Πωλήσεων, Στατιστικά Πωλητήριων Εγγράφων, και Στατιστικά Πωλήσεων σε Αλλοδαπούς. Ας εξετάσουμε όμως το τι περιέχει και αφορά το κάθε αρχείο για να δείτε και εσείς… για εγέρασα πριν που τον τζαιρό μου.

Το αρχείο «Στατιστικά Πωλητήριων Εγγράφων» (αρχείο 1) δίνει τον αριθμό πωλητηρίων εγγράφων ανά επαρχία. Όμως, ένα πωλητήριο έγγραφο μπορεί να επηρεάζει περισσότερα από ένα ακίνητα, π.χ. ένα πωλητήριο έγγραφο για δύο ξεχωριστά διαμερίσματα, για μια κατοικία σε δύο οικόπεδα, για μια οικοδομή που αποτελείται από πολλές μονάδες, κτλ.

Τα «Στατιστικά Πωλήσεων» (αρχείο 2) αφορούν «αριθμό υποθέσεων» και «αριθμό τεμαχίων».  Οι μεταβιβάσεις περιλαμβάνουν τόσο καινούργιες συναλλαγές για τις οποίες δεν κατατέθηκε πωλητήριο έγγραφο, καθώς και παλαιότερες πράξεις όπου ο αγοραστής τώρα έχει προχωρήσει με τη μεταβίβαση (π.χ. γιατί τώρα εκδόθηκε ο τίτλος της μονάδας για την οποία είχε καταθέσει σχετικό έγγραφο στο παρελθόν). Συμπέρασμα: Δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία γιατί είναι ένα μείγμα.

Το τρίτο αρχείο αφορά «Στατιστικά Πωλήσεων σε Αλλοδαπούς» (αρχείο 3) και περιλαμβάνει πωλήσεις (μεταβιβάσεις και πωλητήρια έγγραφα) ανά επαρχία για αλλοδαπούς, χωρισμένους σε «Εντός ΕΕ» και «Εκτός ΕΕ». Αυτό το αρχείο περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων που έχουν μεταβιβασθεί και αριθμός ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πωλητήρια έγγραφα.

Άρα το πρώτο αρχείο αναφέρεται σε τεμάχια (παλιές και καινούργιες μεταβιβάσεις), το δεύτερο σε πωλητήρια έγγραφα, και το τρίτο σε ακίνητα. Εδώ μπαίνει ο αγαπητός Μιχάλης Ττερλικκάς  με τις  «Τρεις Ελιές τζαι μιαν Τομάταν».

Και πάμε δυνατά: Ένα συμβόλαιο πώλησης (αρχείο 1 και μερικώς 3) εμφανίζεται στα σχετικά στατιστικά στοιχεία κατά τον χρόνο εγγραφής του στο Κτηματολόγιο. Σε οποιαδήποτε μελλοντική στιγμή, μια μεταβίβαση πραγματοποιηθεί με βάση φυσικά ένα σχετικό πωλητήριο έγγραφο τότε θα εμφανιστεί στα αρχεία μεταβιβάσεων (αρχείο 2) την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά.

Και κλείνουμε με «κε τε λα πόνγκο» (χαράμισα την καριέρα μου σαν DJ): O όρος «Αλλοδαπός» έχει τροποποιηθεί στο σύστημα του Τμήματος, έτσι υπάρχει υποσημείωση με εισήγηση όπως αποφεύγεται η σύγκριση των συγκεκριμένων στοιχείων από το 2018 και εντεύθεν με τα στοιχεία παλαιοτέρων ετών.

Άρα, δεν ξέρουμε πόσο ακίνητα πωλούνται, γιατί πώληση σημαίνει κατάθεση πωλητηρίου εγγράφου (και όχι ο αριθμός των εγγράφων) και απευθείας μεταβίβαση χωρίς πωλητήριο έγγραφο (που δεν δίνεται χωριστά). Αφήνω εκτός το θέμα της κατηγοριοποίησης των ακινήτων (δεν υπάρχει) και τα ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τα εμβαδά, την κατάσταση του ακινήτου, κτλ.

Παρακαλείτε η κυρία Μαρικκού που τα Λεύκαρα να μας τανίσει.

Διευθύνων Σύμβουλος WiRE FS

https://www.wire-fs.com/

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό