Γυναικείο επιχειρείν και ηγεσία

Η Παγκόσμια ημέρα Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, μας υπενθυμίζει τη δυναμική και την αξία της γυναίκας.

Το ζήτημα της γυναικείας ηγεσίας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης σε διεθνές επίπεδο.

Ε. Ποια, κατά τη γνώμη σας, η θέση της γυναίκας, σήμερα?

Μ.Β. Η γυναίκα, στην εποχή μας, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Πρωταγωνιστεί στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην πολιτική και στο επιχειρείν και αποδεικνύει ότι είναι εξίσου ικανή με τον άνδρα, παρά τα εμπόδια, τις αμφισβητήσεις και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που αντιμετωπίζει, καταφέρνει και γίνεται παράδειγμα ηγετικής παρουσίας, σημείο αναφοράς και όχι αποκλεισμού.

Σε αυτή τη νέα εποχή, που οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων έχουν αρχίσει να υποχωρούν και τα στερεότυπα της ανδρικής κυριαρχίας σιγά σιγά γκρεμίζονται, η γυναίκα έρχεται στην επικαιρότητα όχι μόνο για τις ηγετικές της δεξιότητες, την ισχυρή της παρουσία και την αποτελεσματική της διοίκηση, αλλά για τη σημασία που έχει στην εξέλιξη των κοινωνιών. 

Κάθε γυναίκα πρέπει να διεκδικεί, ότι πιστεύει, ότι της αξίζει, χωρίς να φοβάται. Δεν πρέπει να δέχεται οποιαδήποτε καταπίεση, εκβιασμό ή/και εκφοβισμό και να αγωνίζεται για τα εμπόδια που βρίσκει ώστε να είναι ισότιμη με τους άνδρες.

Ε. Ποια, κατά τη γνώμη σας, εμπόδια, αποτρέπουν, ακόμα και σήμερα, τις γυναίκες από την ισότιμη ένταξή τους στην αγορά εργασίας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων;

Μ.Β - Με μεγάλη λύπη, ακόμα και σήμερα, τα κορίτσια βιώνουν το λεγόμενο “dream gap”, την απόσταση δηλαδή μεταξύ του τι επιθυμούν και του τί πιστεύουν ότι είναι εφικτό να καταφέρουν ή τι είναι πιο βολικό για μια γυναίκα να ακολουθήσει ως επάγγελμα σε συνδυασμό με την οικογένεια της. Συνεπώς, ως κοινωνία , θεωρούμε και πιστεύουμε, ότι, το φύλο, αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην επαγγελματική εξέλιξη μιας γυναίκας στο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Συνεπώς, απαιτείται πρωτίστως να αλλάξει η νοοτροπία διαπαιδαγώγησης τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και της εκπαίδευσης στα σχολεία, δίνοντας τα ίδια μηνύματα στα παιδιά χωρίς να γίνεται διαχωρισμός στερεότυπων επαγγελμάτων για γυναίκες και άνδρες και δίνοντας την ευθύνη και στα δυο φύλα να ισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή.

Έπειτα, είναι και θέμα της κοινωνίας, που χρήζει και αυτή την δική της εκπαίδευση. Θεωρώ απαραίτητο, να γίνονται διάφορες εκστρατείες από τη Πολιτεία , ενημερώνοντας τον κόσμο διότι βοηθούν στην αλλαγή της νοοτροπίας/ κουλτούρας.

Επιπλέον, υπεύθυνα, στη διαμόρφωση εικόνας και αντίληψής, είναι και τα μέσα ενημέρωσης που δίνουν δυστυχώς πολύ μεγάλη βαρύτητα στην άψογη εξωτερική εμφάνιση ως προ-απαιτούμενο εφόδιο για την επιτυχία των γυναικών, ενώ οι άντρες επαινούνται για την δυναμικότητα, τη σιγουριά και φιλοδοξία τους.

Ε. Υπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών σε ανώτερες και ηγετικές θέσεις?

Μ.Β - Διεθνή φόρα, αναδεικνύουν ότι η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων δεν είναι ικανοποιητική, ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες.

Ο αριθμός των νεαρών γυναικών επαγγελματιών που εισέρχονται στον χώρο εργασίας είναι ίδιος με αυτόν των ανδρών και ίσως λίγο ψηλότερο (στο 53%), αλλά φθίνει στις ανώτερες θέσεις.

Οι μεγάλες αποκλίσεις αρχίζουν αργότερα, όταν συζητάμε για ανώτερα και ανώτατα στελέχη, όπου καταλήγει κοντά στο 3% για τις πιο υψηλές θέσεις όπως αυτές των CEOs. Το γεγονός αυτό μπορεί ίσως να αποδοθεί είτε στο ότι οι γυναίκες δεν επιθυμούν αυτές τις θέσεις και δεν είναι η προτεραιότητα τους, είτε για το μεγάλωμα των παιδιών τους ( κοινωνική υποχρέωση), είτε διότι δεν πιστεύουν ότι η θέσεις αυτές είναι προσβάσιμες ( κοινωνική αντίληψη ).

Ε. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γυναικείας Ηγεσίας ?

Μ.Β- Οι διεθνείς τάσεις, μας δείχνουν ότι η σύγχρονη ηγεσία πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική και να εμφορείται από τις αξίες της πολυμορφίας, της κοινωνικής συμπερίληψης και της ισότητας. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, αποδεικνύεται ότι οι ηγέτες γυναίκες είναι καταλληλότερες διότι έχουν καλύτερα αντανακλαστικά, είναι πιο ευαισθητοποιημένες και συμβάλουν θετικότερα στην ανάγκη διαμόρφωσης δικαιότερων κοινωνιών.

Πρόσφατο παράδειγμα, που αποδεικνύει έμπρακτα τα πιο πάνω, είναι η παραίτηση του προέδρου της KPMG UK, κατόπιν πιέσεων των εργαζόμενων του, επειδή, δεν έδειξε την απαιτούμενη ευαισθησία στις ανησυχίες τους για το COVID -19 και τους είπε… «..να μην γκρινιάζουν..».

Στη θέση του, διορίστηκαν, σήμερα 2 γυναίκες, ως ηγέτες του κολοσσιαίου οίκου.

Ε. Πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η κυπριακή επιχειρηματική και πολιτική ηγεσία, από τη γυναικεία παρουσία?

Μ.Β- Τελευταία γίνονται πολλές κινήσεις και δράσεις παγκοσμίως για να ενισχυθεί η γυναικεία παρουσία στην επιχειρηματικότητα και στην πολιτική. Το θέμα είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες αντιλήψεις, ξεκινώντας από την οικογένεια, έπειτα στην κοινωνία αλλά και τα στερεοτυπα στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο.

Η έννοια της ηγεσίας πρέπει να αποκολληθεί από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για το φύλο και τον ηγέτη, να σταματήσουν συμπεριφορές, όπου, διορίζονται περισσότεροι άνδρες σε Διοικητικά Συμβούλια, CEOs, Πολίτικοί Προϊστάμενοι αλλά και ως Προέδρος της Δημοκρατίας.

Το Εργασιακό Περιβάλλον, θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, ξεκινώντας από ένα ευέλικτο και ισορροπημένο - σε σχέση και με τις οικογενειακές υποχρεώσεις ώστε να μπορεί να επέλθει πιο γρήγορα μία δυναμική αλλαγή στον τομέα της ισότητας των φύλων.

Ως προϋπόθεση του έμπρακτου σεβασμού της αρχής της Ισότητας των Φύλων, η άνιση μεταχείριση των γυναικών, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και συνέπεια ώστε να αλλάξει η νοοτροπία.

Ε. Βοηθάει κατά τη γνώμη σας, η Πολιτεία στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ένταξη της γυναίκας στη πολιτική?

Γίνονται προσπάθειες αλλά δεν είναι καθόλου αρκετές. Επειδή πρόκειται για αλλαγή νοοτροπίας θα έπρεπε να δίνονται μεγαλύτερες παροχές και στήριξη, στις γυναίκες για να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα σε σχέση με τους άνδρες που είναι οι πρωταγωνιστές

Αν θέλουμε ένα ζούμε σε μια κοινωνία η οποία εντάσσει τη γυναίκα χωρίς διακρίσεις, τότε η στήριξη της πολιτείας είναι αναγκαία και για αποτρέψει ανισότητες, αλλά και για να παράσχει το απαιτούμενο υπόβαθρο και κίνητρο, στη στήριξη της γυναικείας εργασίας, επιχειρηματικότητας αλλά και στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Πρέπει να δίνονται στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες και κίνητρα για να ανέλθουν επαγγελματικά καθώς και να αναγνωρίζονται για τις αξίες τους και όχι να θεωρούνται σεξουαλικά αντικείμενα, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν, αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ακόμα και σήμερα , οι γυναίκες σε σχέση με την ανέλιξή τους.

Ε. Με τι μήνυμα θα θέλατε να τελειώσετε?

Με τα παραδείγματα σπουδαίων γυναικών που αφήνουν καθημερινά ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στους χώρους όπου επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν.

Υπενθυμίζω, τις περιπτώσεις γυναικών που έχουν κυβερνήσει με πυγμή και αποτελεσματικά, πηγαίνοντας κόντρα στα στερεότυπα και, πολλές φορές, στη λαϊκή βούληση, όπως, είναι η σύγκριση της Άνγκελα Μέρκελ με τη σιδηρά κυρία, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, που ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας της, το 1979, και την οδήγησε σε σύγκρουση, σε αλλαγή οικονομικής πολιτικής, σε πόλεμο (με την Αργεντινή το 1982 ‒στα νησιά Φόκλαντ‒, για να αποπροσανατολίσει και να γίνει περισσότερο δημοφιλής), αλλά και σε οικονομική αναγέννηση, δεν είναι τυχαία.

Για ακόμα μια φορά, η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας, ζει, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η αξία της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης και ανθρώπου με πολιτιστικά, επιστημονικά και σύγχρονα αντανακλαστικά αποκτά περισσότερο νόημα στη συνείδηση μιας κοινωνίας, που αναζητά λύσεις, όραμα και ένα στήριγμα στις κρίσιμες στιγμές. Οι γυναίκες εμπνέουν και εμπνέονται καθημερινά , έχουν εξαιρετικές ικανότητες και είναι πολύτιμες σε θέσεις ηγεσίας.

της Μαρίας Βασιλείου
Αριστίνδην Υποψηφία Βουλευτής Λευκωσίας-ΔΗΚΟ Αρ:3
Νομικός- Διαμεσολαβητής/ Σύμβουλος Αφερεγγυότητας.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό