Μια ανθρωποκεντρική κοινωνία με όπλο τη γνώση

Οι πρωτοφανείς συνέπειες που αφήνει στο πέρασμά της η πανδημία, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο προσδιορίζουν αβίαστα τις προτεραιότητες της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Η κοινωνία χρειάζεται λύσεις και τις χρειάζεται άμεσα! Λύσεις μέσα από την Παιδεία, την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογική Ανάπτυξη. Λύσεις δηλαδή που απορρέουν πρώτιστα μέσα από την γνώση και κυρίως την επίγνωση των εθνικών και κοινωνικών προκλήσεων σε ένα κόσμο που αναδιαμορφώνεται.

Στόχος δεν πρέπει να είναι άλλος από μια ανθρωποκεντρική κοινωνία, αλλά και οικονομία, με μετρήσιμο μέγεθος την κοινωνική συνοχή και την γεφύρωση των ανισοτήτων. Μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο του μόχθου, των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού. Μια κοινωνία όπου οι εργαζόμενες μητέρες-μονογονιοί, οι άνεργοι και όσοι παλεύουν να επανενταχθούν ως λειτουργικές μονάδες στην κοινωνία, θα έχουν πλέον λόγο.

Σε μια τέτοια κοινωνία οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και θα παρέχονται εκείνες οι δομές και τα κίνητρα για στήριξη των μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί σε πολύ καίριο βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας.

Σε μια τέτοια κοινωνία η άμεση αναβάθμιση και εξυγίανση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η στελέχωση τους με εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που να μετεκπαιδεύεται συνεχώς μέσα από ορθά δομημένες πανεπιστημιακές κλινικές, αποτελεί προαπαιτούμενο για ένα υγιές και αδιάβλητο ΓΕΣΥ. Γιατί, μόνο έτσι θα δίνονται  πραγματικά ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση σε καινοτόμες ιατρικές υπηρεσίες.

Η κοινωνία αυτή, λοιπόν, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνοχή μπορεί να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μόνο όταν οι ισότιμες ευκαιρίες αναδειχθούν σε άξονα θεσμοθετημένης πολιτικής, και όχι να υφίσταται με περιστασιακά «τσιεκκούθκια» πριν τις εκλογές.

Μοναδική διέξοδος η έξοδος από την κρίση κακοδιαχείρισης και εθνικής εσωστρέφειας στην οποία έχουμε περιέλθει. Γιατί «όποιος αποτυγχάνει να σχεδιάσει για το μέλλον του...στην ουσία σχεδιάζει την καταστροφή του».

***Η Ανδρειανή Οδυσσέως είναι Διευθύντρια Βιοϊατρικής Έρευνας στον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΠΟΣ-ΙΑΣΙΣ. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μεταπτυχιακή και μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Αντικαρκινικής Έρευνας Dana-Farber της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Harvard, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής Yale, και στο Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο Fred-Hutchinson.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό