Στήριξη της ανάκαμψης και επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας

Μαρία Βασιλείου  18/02/2021 10:00
Στήριξη της ανάκαμψης και επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας

Στήριξη της ανάκαμψης και επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας

Μαρία Βασιλείου  18/02/2021 10:00

«Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, η παγκόσμια οικονομία κινείται προς μία δεκαετία απογοητευτικών ρυθμών ανάπτυξης», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αβεβαιότητες που υπάρχουν σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού  και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, είναι θέμα συζήτησης στην Eυρωζώνη, εφόσον οι προβλέψεις που δημοσίευσε η Κομισιόν ήταν ανησυχητικές λόγω έλλειψης ρευστότητας.  Η πανδημία δεν οδηγεί σε ασφαλή οικονομικά συμπεράσματα και ως εκ τούτου,  έχει κατέβει ο  πήχης της ανάπτυξης.

Η Ευρωζώνη εγκατέλειψε την δημοσιονομική πειθαρχία , ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες στον τομέα της υγείας, αλλά και να στηρίξουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που δέχθηκαν καίριο πλήγμα από τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Και επειδή τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα, το επόμενο βήμα, είναι, η στήριξη της ανάκαμψης των οικονομιών, οδηγώντας τις κυβερνήσεις σε πρωτοφανή μέτρα κρατικής στήριξης.

Με βάση τα πιο πάνω, θα πρέπει και η Κύπρος,  να εξετάσει  τόσο την αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου όσο και τα βήματα της για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και επιστροφή στην κανονικότητα.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η ταχύτητα των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στη συνέχεια απαιτείται…

  • Απαιτείται Όραμα, Συνέπεια , Μακροχρόνιος Σχεδιασμός και Στρατηγική.

  • Απαιτείται να  αποτρέψουμε τις αβεβαιότητες και να γίνει αύξηση των νέων επενδύσεων. Επιβάλλεται να  σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα όπως σε ποιους τομείς μπορούμε να αναπτύξουμε οικονομικές δραστηριότητες.

  • Απαιτείται να  αναπτύξουμε την εγχωρία οικονομία και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε επενδύσεις ή ξένα κεφάλαια.

  • Απαιτείται να  δημιουργηθούν επιχειρηματικά προγράμματα στήριξης σε «νέους» επιχειρηματίες όλων των ηλικιών, όπως και στην γυναικεία επιχειρηματικότητα,  με «χαλαρώσεις»  ώστε, ταυτόχρονα, πέρα από την ανάπτυξη των επενδύσεων, θα υπάρξει και μείωση της ανεργίας.

  • Απαιτείται στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να γίνουν βιώσιμες για να μπορούν να έχουν διάρκεια στο χρόνο και να προσφέρουν θέσεις εργασίας που θα μειώσουν και πάλι την ανεργία.

  • Απαιτείται  ποικιλία στην οικονομία, ώστε να μη στηρίζεται υπερβολικά σε συγκεκριμένους κλάδους. Για παράδειγμα, να αναπτυχθούν τομείς όπως της έρευνας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του πολιτισμού αλλά και της υγείας.

  • Απαιτείται στοχευμένα μείωση της ανεργίας και αύξηση της παραγωγικότητας αναπτύσσοντας  το Ανθρώπινο Δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

  • Απαιτείται διόρθωση του  Δημοσίου ως εργοδότης.

Με σχεδιασμό, στρατηγική αλλά και με ενότητα, η  Κύπρος μπορεί να ξεφύγει από το κυκλώνα της καταστροφής του κορωνοϊού και να αποφύγει την υποτονική ανάπτυξη  εφόσον προκειται για μια μικρή οικονομία.


Αριστίνδην Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας- ΔΗΚΟ
Νομικός- Διαμεσολαβητής
Σύμβουλος Αφερεγγυότητας

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας