Οι οικονομικοί κύκλοι και η ανάγκη για πραγματική αλλαγή

Πίσω από την άνοδο και την πτώση αυτοκρατοριών υπάρχει πάντα ένας χαρακτηριστικός οικονομικός κύκλος. Συνήθως στην αρχή επικρατεί ειρήνη, ευμάρεια και παραγωγική αύξηση του χρέους. Καθώς η οικονομία επεκτείνεται, μία γενικότερη φούσκα χρέους δημιουργείται, και ταυτόχρονα το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς μεγαλώνει. Όταν αυτή η φούσκα χρέους σκάσει –πάντα σκάει- οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, αυξημένη ένταση και αντιδράσεις κατά των παραδοσιακών πολιτικών δομών. Της κατάστασης αυτής, ακολουθεί πάντοτε αναδιάρθρωση χρέους αλλά και της πολιτικής σκηνής.

Προφανώς οι παραλληλισμοί με την πρόσφατη κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο είναι εμφανείς. Καθώς εισερχόμαστε σε ένα νέο στάδιο στο οποίο οι καθιερωμένες πολιτικές δομές αμφισβητούνται, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως το υφιστάμενο καθεστώς θα επιχειρήσει να παραμείνει σε θέση εξουσίας.

Η διατήρηση της εξουσίας, συνήθως γίνεται ως εξής: με μία νεότερη γενιά των οικογενειακών μελών να βγαίνει προς τα μπρος (κρατώντας έτσι τον έλεγχο εντός της οικογένειας), με αλλαγή της εικόνας που εκπέμπεται προς τα έξω (μια «επιδερμική» αλλαγή), μέσω απόκτησης ελέγχου σε Μέσα Ενημέρωσης (έλεγχος της πληροφόρησης) ή ακόμα και μέσω άσκησης έμμεσης πίεσης στον ανταγωνισμό μέσω νομικών μέτρων και φραγή πρόσβασης σε οικονομικούς και άλλου είδους πόρους. Όμως, η ιστορία έδειξε πως αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες καθώς η μακροημέρευση έρχεται μόνο όταν λαμβάνονται υπόψη οι μελλοντικές εξελίξεις και γίνεται η κατάλληλη προεργασία και δράσεις. Στις περιπτώσεις που η προσπάθεια επικεντρώνεται απλώς στη διατήρηση υφιστάμενων κεκτημένων για όσο το δυνατό περισσότερο, αποφεύγοντας την πραγματική αλλαγή, αναπόφευκτα η αποτυχία θα επέλθει. 

Καθώς διάγουμε νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες οι οποίες ξεδιπλώνονται γύρω μας, είναι σημαντικό επίσης να λάβουμε υπόψη διάφορα ζητήματα, όπως οι εποπτικές πιέσεις οι οποίες αλλάζουν τα δεδομένα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις ασφαλιστικές εταιρείες κτλ., την αποσύνδεση του εμπορίου και των υπηρεσιών από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, τον αντίκτυπο των αποφάσεων μας στο φυσικό περιβάλλον, τις δημογραφικές πιέσεις οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των κρατικών συντάξεων αλλά και επιπρόσθετη πίεση σε θέματα μετανάστευσης.  

Σ’ αυτά τα πλαίσια λοιπόν, επιχειρήσεις και οικογένειες θα πρέπει να καταγράψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να καταλήξουν στο πως θα είναι το μελλοντικό σκηνικό και πως βλέπουν τον ρόλο τους σ’ αυτό. Αφού το πράξουν αυτό, θα πρέπει να επανεξετάσουν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, οικογενειακά ζητήματα και ιδιοκτησιακές δομές. Αυτή η εργασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση εμπλοκή όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις, δηλαδή των ιδιοκτητών, ώστε να συζητήσουν στόχους, ευκαιρίες, προκλήσεις, ανησυχίες αλλά και το όραμα τους για την οικογένεια και την εταιρεία. Αυτό θα οδηγήσει στον σχεδιασμό του τρόπου διαδοχής, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου, της μελλοντικής ιδιοκτησίας και της κατανομής των μετοχών, των ρόλων, και των αρμοδιοτήτων των μελών της οικογένειας.  

Όπου απαιτείται αλλαγή, υπάρχουν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι να μπορείς να αποδεχθείς την αλλαγή ως μία ευκαιρία.

Παύλος Λοΐζου
Διευθύνων Σύμβουλος, WiRE FS
pavlos.loizou@wire-fs.com 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό