Οι εξώσεις και ο κορωνοϊός

Οι εξώσεις και ο κορωνοϊός

Οι εξώσεις και ο κορωνοϊός

Τον Γενάρη του 2020 η Βουλή τροποποίησε τη νομοθεσία, του περί ενοικιοστασίου νόμου, ώστε οι εξώσεις των ενοικιαστών, σε περίπτωση που δεν καταβάλλουν το ενοίκιο τους, να υλοποιούνται περίπου σε διάστημα έξι μηνών. Προηγουμένως η ίδια διαδικασία διαρκούσε χρόνια.

Να διευκρινίσουμε ότι η τροποποίηση αυτή αφορά μόνο θέσμιους ενοικιαστές, δηλαδή ενοικιαστές που κατοικούν σε ακίνητα που εμπίπτουν στο ενοικιοστάσιο.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, να αναφέρουμε ότι συνήθως ο ενοικιαστής που κατέχει ακίνητο που κτίστηκε πριν την 31/12/1999, μετά τη λήξη του πρώτου ενοικιαστηρίου συμβολαίου, δεν επιθυμεί την ανανέωση του, για να γίνει θέσμιος και να επωφεληθεί από τα πολλά οφέλη που απολαμβάνουν οι ενοικιαστές με βάση τον περί ενοικιοστασίου νόμο. 

Φυσικά ο στόχος των εξαμηνιαίων εξώσεων, για να είμαστε ειλικρινείς είναι θεωρητικός, διότι η Βουλή ακύρωσε την πρόνοια της πιο πάνω τροποποίησης, τον Απρίλη και η ακύρωση επεκτάθηκε δύο φορές, με καταληκτική ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Ουσιαστικά η νέα νομοθεσία με όλες αυτές τις εξελίξεις δεν εφαρμόστηκε.

Τώρα οι Οικολόγοι και το ΑΚΕΛ εισηγούνται παράταση της αναστολής στην εφαρμογή της τροποποίησης μέχρι 31 του Δεκέμβρη του 2020. Και υποψία μας είναι ότι μετά θα ζητήσουν νέα αναστολή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα συγκεκριμένα κόμματα ήταν εναντίον της τροποποίησης, όταν ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Γενάρη.

Και εγείρονται τα εξής ερωτήματα:
•    Πρώτο, ποιο μήνυμα δίνεται με τη μη εφαρμογή, εκ νέου της τροποποίησης της νομοθεσίας; 
•    Δεύτερο, το ενοικιοστάσιο αφορά τα μισά περίπου ακίνητα. Τι γίνεται με τα άλλα μισά που δεν εμπίπτουν σ’ αυτό; 
•    Τρίτο, τι θα γίνει όταν λήξει αυτή η αναστολή και μαζευτούν ένα σωρό απλήρωτα ενοίκια;
•    Τέταρτο, έχουν όλοι οι ενοικιαστές επηρεαστεί αρνητικά από τον κορωνοϊό;
•    Πέμπτο, αν πράγματι θέλουμε να βοηθήσουμε τους ενοικιαστές που έχουν πραγματικό πρόβλημα λόγω κορωνοϊού, ποιος πρέπει να αναλάβει το κόστος αυτής της κοινωνικής παροχής; 

Δυστυχώς, με τη συγκεκριμένη αναστολή προωθούμε κουλτούρα μη πληρωμών ή καλύτερα κουλτούρα κακοπληρωτών.

Και σε τελευταία ανάλυση αυτή η ευαισθησία εκδηλώνεται μόνο για τους μισούς ενοικιαστές και όχι για όλους;

Η νέα αναβολή θα δημιουργήσει προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών και αρκετές από αυτές είμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξουν στα δικαστήρια και όχι σε έξι μήνες, αλλά ούτε σε έξι χρόνια θα ξεκαθαρίσουν.   

Για να βγάζει κάποιο νόημα, η ακύρωση αυτής της τροποποίησης, έπρεπε να αφορά μόνο τους ενοικιαστές που πραγματικά επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Μετά από την αρνητική δημοσιότητα που είχε η εισήγηση τους, σε δηλώσεις τους κάποιοι εκπρόσωποι των 2 κομμάτων είπαν ότι θα διαφοροποιήσουν την πρόταση τους έτσι ώστε να γίνει ποιο στοχευμένη.

Θέλουμε να βοηθηθούν όλοι οι ενοικιαστές που έχουν πραγματική ανάγκη.

Όχι όμως τη νύμφη να την πληρώσουν οι ιδιοκτήτες.

Η εισήγηση μας προς όλα τα κόμματα, αν πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν, είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο ενίσχυσης ενοικιαστών, στο οποίο να συνεισφέρουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι.

Αν κάποιο κόμμα έχει αντίθετη άποψη το καλούμε να τη δημοσιοποιήσει. Ιδού η Ρόδος. 

Γιώργος Μουσκίδης
Διευθυντής FOX Smart Estate Agency
Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας