COVID -19 ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Είναι γεγονός ότι ο νέος ιός, covid -19 έφερε  τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα.  Πολλοί άνθρωποι, δεν περίμεναν ότι εν έτει  2020 θα ξεσπούσε πανδημία . Για πολλούς, η τεχνολογική ανάπτυξη έχει σβήσει από το μυαλό τους  ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο. Όχι όμως και από το μυαλό της επιστημονικής κοινότητας. Στην ουσία το ξέσπασμά της πανδημίας αναζωπύρωσε και επιβεβαίωσε τις ανησυχίες τους για την αναγκαιότητα για να προστασία το περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου[1] επιστήμονες επισήμαναν  στην Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IRES )[2], η οποία εδρεύει  στην Βέρνη, την αναγκαιότητα   για προστασία του περιβάλλοντος, όπως επίσης και την επισήμανση ότι οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος υπεύθυνο για την πανδημία.  Επιπρόσθετα το άρθρο τονίζει  ότι θα αντιμετωπίσουμε συχνότερες πανδημίες αν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη να διαχειριστούμε σωστά τους φυσικούς πόρους, καθώς η μείωση αγρίων περιοχών στη γη και ο μη σεβασμός στα άγρια ζώα αυξάνει τις πιθανότητες για διαρροή ασθενειών από την άγρια φύση στους ανθρώπους, και κατά επέκταση  εμφάνιση μελλοντικών πανδημιών  όπως είναι o covid – 19. 

Η πανδημία ανέδειξε την ευκαιρία για τις εταιρείες να  προσαρμοστούν στις  νέες συνθήκες  και αντιλήψεις .  Σύμφωνα με τον Wai-Shin Chan, επικεφαλής του Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή της HSBC[3] η τηλεργασία θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς χρειάζονται λιγότερα ταξίδια για συναντήσεις, με αποτέλεσμα λιγότερη εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο της εργασίας από το σπίτι  εξαιτίας της πανδημίας δίνει την  ευκαιρία σε κυβερνήσεις και εταιρείες  να το υιοθετήσουν σε μόνιμη βάση, υλοποιώντας ταυτόχρονα συγκεκριμένους στόχους από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης  που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Δυστυχώς η πανδημία όχι μόνο κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για περεταίρω προστασία του περιβάλλοντος στο μέλλον αλλά  αναγκάζει τις εταιρείες να μειώσουν τα  λειτουργικά έξοδα τους  όπως μείωση μισθών , να αυξήσουν το δανεισμό τους και στις πλείστες των περιπτώσεων  να ζητήσουν κρατική στήριξη.

Επομένως οι  κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενες τη νέα κατάσταση και συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της πανδημίας θα πρέπει να προωθήσουν τάχιστα τόσο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την διάσωση των οικονομιών τους και κατά επέκταση των σημαντικών βιομηχανιών τους.

Οι Κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη που έχουν  οι εταιρείες για οικονομική στήριξη, θα πρέπει να προτάσσουν ως όρους περιβαλλοντικά κριτήρια και κανονισμούς που θα πρέπει να υιοθετήσουν για προστασία του κλίματος και μείωση των εκπομπών ρύπων. Δηλαδή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων  οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώνονται  σε  “ win -  win situation” για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δέσμευση των αεροπορικών εταιρειών για προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα η Γαλλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο διάσωσης 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να διασώσει την αεροπορική της βιομηχανίας. Σε αντάλλαγμά ζητά από της αεροπορικές εταιρίες να επενδύσουν  περισσότερα και πιο άμεσα σε αεροσκάφη με ηλεκτρική ενέργεια, υδρογόνου ή με καύσιμα χαμηλότερων εκπομπών ρύπου.[4]

Το παράδειγμα της Γαλλικής Κυβέρνησης, θα πρέπει να ακολουθήσουν  και άλλες κυβερνήσεις, όχι μόνο για την αεροπορική βιομηχανία αλλά και για άλλες βιομηχανίες όπως είναι ο τουρισμός. Είναι αναγκαίο όμως, πέρα από τις δέσμευση των εταιρειών για να επενδύσουν σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον,  να χρησιμοποιηθούν οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης  ως σημείο αναφοράς μαζί με άλλα πρότυπα και νομοθεσίες για προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβερνήσεων – εταιρειών έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπημένη συμφωνία  προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες και αντιλήψεις που θα ωφελεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης θα βοηθήσει της εταιρείες να  υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη εταιρική διακυβέρνηση , που θα στοχεύει μεσοπρόθεσμα  στην ευημερία  των εργαζόμενων, ως αντιστάθμισμα στην πίεση για μακροχρόνιο δανεισμό, απόλυση ανθρωπίνου δυναμικού  και ανατροπή των υφιστάμενων χαμηλού κύκλου εργασιών τους. Όπως προαναφέρθηκε  μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα επιφέρουν μελλοντική πανδημία,  με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος  για τις εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους.

Εν κατακλείδι  οι εταιρείες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα για  αναγκαίες και οδυνηρές  μεταρρυθμίσεις για προστασία του περιβάλλοντος, όπως  στην περίπτωση της Γαλλικής αεροναυτικής βιομηχανίας.  Προτάσσουν όμως και την αναγκαιότητα για υλοποίηση ισορροπημένων μέτρων που θα προστατεύουν το περιβάλλον και αφετέρου θα αυξάνουν την κερδοφορία των εταιρειών.  Η υλοποίηση και η δέσμευση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης προσαρμοσμένη στης νέες συνθήκες δίνει την ευκαιρία στις εταιρείες να υλοποιήσουν ισορροπημένα μέτρα αλλά και να προστατεύσουν το περιβάλλον. Είναι ξεκάθαρο ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι πρέπει να είναι στην άμεση προτεραιότητα των εταιρειών, γιατί αλληλοσυνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη  τους  αλλά και την μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική προοπτική τους .
 
* Υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης - Together Cyprus.
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΑΝΑΔ.

 

Δειτε Επισης

Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων
Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο απαιτούμενος επανασχεδιασμός των διαδικασιών αδειοδότησης
Τελικά τι κάνουμε με τα comfort zones; Τα διατηρούμε ή τα επαναπροσδιορίζουμε;
Προστασία ενεργειακής υποδομής Βασιλικού
Ανεκτίμητη η προσφορά των γυναικών μηχανικών