Ο γαμήλιος τουρισμός σανίδα σωτηρίας στην μετά-κορονοϊό εποχή;

H πανδημία του Covid-19 και τα μέτρα που ήταν αναγκαίο να παρθούν για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, έχουν επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής μας και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Ο τομέας του τουρισμού έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα με πολλές και παράπλευρες απώλειες, και θα χρειαστεί χρόνο να ανακάμψει και να επανέλθει στα κανονικά του επίπεδα. Το κλείσιμο των αεροδρομίων, ξενοδοχείων και χώρων εστίασης και η κοινωνική αποστασιοποίηση, στέρησαν για φέτος την κύρια πηγή εισόδων της χώρας, κομμάτι της οποίας και ο γαμήλιος τουρισμός, μια βιομηχανία αξίας 85 δις ευρώ το χρόνο. Σημειώνεται, πως η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης ανάμεσα σε άλλους μεσογειακούς γαμήλιους προορισμούς. 

Με τους περισσότερους γάμους να τελούνται μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου και με χιλιάδες ζευγάρια να καταφτάνουν στο νησί μαζί με τους καλεσμένους τους, η πανδημία ξέσπασε στους μήνες αιχμής για τον γαμήλιο τουρισμό, ο οποίος φέρνει στην Κύπρο κάθε χρόνο έσοδα γύρω στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ μέχρι τώρα έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση γύρω στις 4,500 ζευγάρια, ο  αριθμός αυτός ενδεχομένως να αυξηθεί περεταίρω σε περίπτωση που συνεχιστεί το μεγάλο πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν καταστεί δυνατό να ταξιδέψουν στην χώρα μας για να τελέσουν τον γάμο τους.  Επιπρόσθετα, η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σίγουρα θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα και θα επηρεάσει τόσο το γαμήλιο τουρισμό, όσο και τον τουρισμό της Κύπρου γενικότερα, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Κύπρο. Στο νησί μας τελούνται περίπου 8.000 πολιτικοί γάμοι ξένων υπηκόων κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 5.000 έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι όσο και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέσα στους επόμενους μήνες, τα ζευγάρια που τελικά ίσως καταφέρουν να έρθουν στην Κύπρο, θα το πράξουν χωρίς τους περισσότερους από τους καλεσμένους τους. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι επηρεάζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ο τουρισμός γενικότερα και η οικονομία της χώρας μας. 

Από την άλλη μεριά όμως, η Κύπρος φιγουράρει ανάμεσα στις πιο ασφαλείς χώρες για τουρισμό χάρη στα μέτρα που έγκαιρα έλαβε η κυβέρνηση και στα χαμηλά αριθμητικά κρούσματα. Τα δεδομένα και τα στατιστικά μέχρι σήμερα φαίνονται θετικά, αφού οι προγραμματισμένοι γάμοι στο νησί μας που έχουν αναβληθεί, στην πλειοψηφία τους έχουν επαναπρογραμματιστεί για το 2021  - χρονιά που αναμένεται να παρουσιαστεί overbooking. Παράλληλα, παρόλο που υπάρχει μούδιασμα στις νέες κρατήσεις σε σχέση με πέρσι, έχουν ξεκινήσει ήδη οι κρατήσεις για το 2022 και το 2023 κάτι που είναι ενθαρρυντικό για την προοπτική ανάπτυξης του γαμήλιου τουρισμού μέσα στα επόμενα χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικό όταν περάσει η πανδημία του Covid-19, η χώρα μας να κρατήσει την πρώτη θέση που κατέχουμε ανάμεσα σε άλλους μεσογειακούς γαμήλιους προορισμούς. Για να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η Κύπρος να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και για ζευγάρια από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελεί την κύρια αγορά μας, ανεξαρτήτως του  γεγονότος ότι δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθεί η γραφειοκρατία και οι περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που είναι απαραίτητες για χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρώπης και που όμως αποτελούν τροχοπέδη στην επιλογή γαμήλιου προορισμού.
 
Από πλευράς μας ως BookYourWeddingDay.com, συνεχίζουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία μας βοηθώντας και καθοδηγώντας ζευγάρια από όλο τον κόσμο μέσα από το 24/7 live chat μας, να επαναπρογραμματίσουν το γάμο τους και εξυπηρετώντας τους με όλα τα διαδικαστικά. Η καινοτομία της πλατφόρμας, η οποία εξαλείφει όλους τους διαμεσολαβητές, αποδείχθηκε καίριας σημασίας και σε αυτή την «κρίση», αφού τα ζευγάρια μπορούσαν άμεσα, εύκολα και γρήγορα να επαναπρογραμματίσουν το γάμο τους επικοινωνώντας μόνο μαζί μας – χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουν ξεχωριστά με το δημαρχείο, το χώρο τελετής και άλλους διαμεσολαβητές για να βρουν άλλες ημερομηνίες – κερδίζοντας πολύ χρόνο και κόπο.
Ο τομέας του γαμήλιου τουρισμού ανθεί στην Κύπρο, και μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας, εάν οι εξελίξεις της πανδημίας το επιτρέψουν. Η αγορά είναι πολύ μεγάλη και αποφέρει στην Κύπρο πολλά έσοδα. Είναι σημαντικό όμως να διδαχτούμε από την πανδημία και τα επακόλουθά της και να γίνουν οι ανάλογες βελτιώσεις για την περεταίρω ανάπτυξη του τομέα.
 
*Διευθύνουσα Σύμβουλος της πλατφόρμας BookYourWeddingDay.com**
 
 
**Η διαδικτυακή πλατφόρμα BookYourWeddingDay.com, αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και έχει παρουσιαστεί ως επιτυχημένο case study σε πανεπιστημιακές μελέτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Καταφέρνοντας να φέρει την επανάσταση στην αγορά του γαμήλιου τουρισμού, η μοναδική στο είδος της καινοτόμος πλατφόρμα επιτρέπει σε ζευγάρια από όλο τον κόσμο να κλείσουν την ημερομηνία και το χώρο διεξαγωγής του γάμου τους στην Κύπρο και την Ελλάδα, διευκολύνοντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με την επιτάχυνση και αυτοματοποίηση της όλης διαδικασίας. Η πλατφόρμα κατάφερε να εξαλείψει πέντε διαμεσολαβητές, μειώνοντας έτσι το χρόνο επιβεβαίωσης της διαθεσιμότητας της ημερομηνίας από οκτώ εβδομάδες, σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Περισσότερα από 11,000 ζευγάρια έχουν κάνει την κράτηση της ημερομηνίας του γάμου τους μέχρι σήμερα μέσω της πλατφόρμας, σε έναν από τους 300+ χώρους σε Κύπρο και Ελλάδα.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό