O ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας

                            
Με όσα λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την υφήλιο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, δυστυχώς με χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών, λόγω της μη έγκαιρης λήψης μέτρων σε κάποιες χώρες, υπάρχει και μια νότα αισιοδοξίας αλλά και προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αυτή είναι κομβικός.
                                                                                                                  
Στόχος μου δεν είναι να ασκήσω κριτική ή να καταλογίσω ευθύνες, αλλά να αναδείξω τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας στην προσπάθεια που καταβάλλει ολόκληρη η κοινωνία για αντιμετώπιση της πανδημίας. Στον αγώνα αυτό που ο καθένας συνδράμει με το δικό του τρόπο, καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση ο καθένας από το πόστο που έχει ταχθεί να υπηρετεί. Ως πολίτες μένουμε σπίτι και περάσαμε για πρώτη φορά το Πάσχα μακριά από το αγαπημένα μας πρόσωπα. Το ιατρικό προσωπικό μέσα στα νοσηλευτήρια,  οι δυνάμεις ασφαλείας για εφαρμογή της τάξης, των διαταγμάτων και τη διασφάλιση της ασφάλεια της χώρας, οι εργαζόμενοι στις υπεραγορές, φούρνους, φαρμακεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και μέσα από την κοινωνική προσφορά τους, παρέχοντας κάθε στήριξη προς τους δημότες.
 
Η συμβολή των εργαζομένων αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι κάτι περισσότερο από σημαντική γιατί δεν συγκρίνεται με την απλή καθημερινή εργασία που εκτελούσαν προηγουμένως. Οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, για το λόγο αυτό τους εκφράζουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας για το έργο που επιτελούν.
 
Οι εργαζόμενοι στις Τοπικές Αρχές έχουν να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Να διασφαλίσουν ότι πέραν από την πανδημία δεν θα αντιμετωπίσουμε άλλους κίνδυνους για την υγεία μας.  Το προσωπικό από την πρώτη μέρα των περιοριστικών μέτρων δεν σταμάτησε να εργάζεται ενάντια στις όποιες δυσκολίες, ώστε να μας εξασφαλίζει τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες που απαιτούνται ακόμα και κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι.
 
Ανταποκρίνονται στο αυξημένο όγκο απορριμμάτων, απολυμαίνουν δημόσιους χώρους και κτίρια, εξυπηρετούν άμεσα τους δημότες για προβλήματα που προκύπτουν, εφαρμόζουν τα διατάγματα για τα πάρκα, δημόσιους χώρους και άλλα περιοριστικά μέτρα που άπτονται της ευθύνης τους. Επίσης πρώτες οι τοπικές αρχές δημιούργησαν ομάδες για στήριξη των ευάλωτων δημοτών τους, διανέμοντας τους τρόφιμα και φάρμακα, προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα μέσω των Ανοιχτών Σχολείων, συνεργαστήκαν με το κράτος για λήψη δειγμάτων ώστε να εντοπιστούν πιθανές περιοχές με αυξημένη εξάπλωση του ιού και πολλές άλλες δράσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν στο να στηρίξουν τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.
 
Μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η ανάγκη για ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος, λόγω της αμεσότητας που έχουν με τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες, σε τομείς που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το οικονομικό θέμα αλλά και με την διασφάλιση της ποιότητας της ζωής τους. Για να συνεχίσει η αποτελεσματική ανταπόκριση και επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν απαιτούνται και οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι.
 
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός στην μάχη που δίδουμε γιατί ακριβώς δεν περιορίζεται στο σήμερα ( με τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες που αναλύσαμε πιο πάνω) , αλλά επεκτείνεται και στην επόμενη μέρα. Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε απρόσκοπτα στην καθημερινότητα μας, εκτελούνται καθημερινά εργασίες από το προσωπικό και ιδιαίτερα το εργατοτεχνικό προσωπικό ( συλλογή σκυβάλων, ψεκασμοί, καθαρισμός πάρκων, οδών και άλλων δημόσιων χώρων), ώστε να είναι όλα σε κατάσταση άμεσης λειτουργίας, πρώτο για αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και δεύτερο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε ασφαλείς στην κανονικότητα μας όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Επίσης θα  έχουν την ευθύνη για κοινωνική στήριξη των δημοτών τους, κυρίως σε οικονομικά θέματα που θα προκύψουν από την κρίση που διανύουμε.
 
 
Καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει την οικονομική στήριξη των Δήμων για να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο δύσκολο αυτό έργο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και 7 χρόνια η κρατική χορηγία προς τους Δήμους έχει μειωθεί κατά 40% περίπου. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων που αναμένεται να υπάρξει (αύξηση σε ανείσπρακτους φόρους, απώλεια εσόδων από άλλες δραστηριότητες π.χ. άδειες οικοδομής, χώροι στάθμευσης) λόγω της κρίσης, θα οδηγήσει τις τοπικές αρχές σε δεινή οικονομική θέση. Μερίδιο ευθύνης όμως έχει και η Βουλή που εδώ και 7 χρόνια δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. Αναμένουμε ότι με την έναρξη των εργασιών της, η μεταρρύθμιση της Τοπ. Αυτοδιοίκησης θα είναι στις προτεραιότητες της Επιτροπής Εσωτερικών και θα ξεκινήσει η συζήτηση με στόχο την ολοκλήρωση της σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  για αποδοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, μακριά από οποιεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες. Άλλωστε όλοι (κράτος, δήμοι και εργαζόμενοι) θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
 
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνεχίζουν με υπευθυνότητα να εκτελούν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο τα καθήκοντα τους. Οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν, ανεξάρτητα αν το προσωπικό τους έχει μειωθεί από τον παροπλισμό συναδέλφων τους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τον Υπουργό Υγείας.
 
Κλείνοντας απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προσπάθεια που καταβάλουν ( πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους υγεία), αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι ουσιώδεις υπηρεσίες πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.
 

Δειτε Επισης

H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν