Τα παράπλευρα προβλήματα του κορωνοϊού

Ο ιός COVID-19 δημιούργησε μια χιονοστιβάδα πληροφόρησης, άγχους, προβλημάτων και απόγνωσης πολλές φορές, στον κόσμο.

Μαζί με τα άμεσα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο ιός δημιουργεί και άλλα παράπλευρα θέματα όπως την δημιουργία ευκαιριών για εγκλήματα. Σε αυτό το άρθρο παρατίθενται πληροφορίες (όπως παρέχονται από την EUROPOL, την INTERPOL και άλλους οργανισμούς) σχετικά με τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ  που προέκυψαν από αυτήν την κρίση και από την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου με τη μορφή τηλεδιασκέψεων, δωματίων συνομιλιών (chat rooms), μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακής διαφήμισης, διαδικτυακών φόρουμ και άλλων συναφών μέσων. Τα εγκλήματα κυμαίνονται από κυβερνο-επιθέσεις (cyber-attacks) σε οργανισμούς και άτομα, απάτες έως και κακοποίηση παιδιών (τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα λόγω της απομόνωσης, της λιγότερης εποπτείας και της μεγαλύτερης έκθεσης στο διαδίκτυο) και πολλά άλλα.
 
Οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν γρήγορα την διάδοση του ιού και καταχρώνται την ανάγκη των ανθρώπων για πληροφορίες και προμήθειες, καθώς και για την ανάγκη κοινωνικοποίησης.
 
Οι εγκληματίες μηχανεύονται και πραγματοποιούν επιθέσεις μέσω κοινωνικών εργαλείων, όπως ηλεκτρονικά μηνύματα "ψαρέματος" (phishing emails) μέσω εκστρατειών ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και πιο στοχευμένων προσπαθειών όπως συμβιβασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιχειρήσεων (business email compromise - BEC).
 
Κακοποίηση παιδιών (και όχι μόνο) ή παρενόχληση στον κυβερνοχώρο
Αυτό το είδος κακοποίησης δεν απαιτεί απαραίτητα σωματική επαφή, όμως μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για το θύμα με τη μορφή κυβερνο-εκφοβισμού (cyber-bulling), ψυχικής σεξουαλικής επίθεσης, παρενόχλησης κλπ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθάνονται τα άτομα για τον εαυτό τους και την κοινωνική τους ευημερία.
Επιπλέον, εάν η κακοποίηση έχει τη μορφή οπτικό-διάσκεψης και το θύμα παράσχει  οποιασδήποτε μορφή εικόνων ή οπτικογραφημένου υλικού (βίντεο) του εαυτού του, ειδικά ακατάλληλου περιεχομένου, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον εκβιασμό του θύματος και την απαίτηση λύτρων προκειμένου να μην δημοσιευτούν οι εικόνες και/ή το οπτικογραφημένο υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστώντας τα διαθέσιμα σε φίλους και συγγενείς του θύματος. Προστατέψτε τους εαυτούς σας, προστατέψτε τα παιδιά σας, προστατέψτε τους φίλους σας.
 
Απάτες προμήθειας υλικών -  ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ  &  ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αγοράσουν προμήθειες, όπως προστατευτικές μάσκες και άλλο εξοπλισμό, στοχοποιούνται από απατεώνες.
 
Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διανομή υλικών υγειονομικής περίθαλψης και υγειονομικών προϊόντων, προϊόντα ατομικής προστασίας, πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα, ψεύτικα/πλαστά διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ
Αγοράζοντας ιατρικές προμήθειες και υλικό μέσω διαδικτύου, ή αν λάβατε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους που προσφέρουν ιατρική υποστήριξη, να είστε σε εγρήγορση για τα σημάδια μιας πιθανής απάτης έτσι που να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα χρήματά σας:
 
• Να επαληθεύσετε μέσω ανεξάρτητων πηγών την εταιρεία/άτομο που προσφέρει τα αντικείμενα πριν προβείτε σε αγορές·
• Έχετε επίγνωση για τους εικονικούς ιστότοπους – οι εγκληματίες χρησιμοποιούν συχνά μια διαδικτυακή διεύθυνση που μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπη με τη νόμιμη, π.χ.« abc.org» αντί για «abc.com» ·
• Ελέγξτε διαδικτυακά σχόλια και κριτικές για μια εταιρεία πριν από την πραγματοποίηση μιας αγοράς - για παράδειγμα, υπήρξαν καταγγελίες από άλλους πελάτες που δεν έλαβαν τα υπεσχημένα αντικείμενα;·
• Να είστε επιφυλακτικοί εάν σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα από την βάση της εταιρείας·
• Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζά σας, ώστε να γίνει προσπάθεια να σταματήσει η πληρωμή·
• Μην επιλέγετε (κάνετε κλικ) συνδέσμους και μην ανοίξετε συνημμένα αρχεία που δεν τα περιμένατε ή προέρχονται από έναν άγνωστο αποστολέα·
• Να είστε επιφυλακτικοί με τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσφέρουν ιατρικό εξοπλισμό ή ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία για ιατρικούς ελέγχους - οι νόμιμες υγειονομικές αρχές συνήθως δεν επικοινωνούν με το ευρύ κοινό με αυτόν τον τρόπο.
 
Phishing (ηλεκτρονικά μηνύματα ψαρέματος)
Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, με σκοπό να εξαπατήσουν τα θύματα για να τους δώσουν προσωπικά στοιχεία ή προσωπικούς κωδικούς ή στοιχεία πληρωμής ή να ανοίξουν ένα συνημμένο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό.
 
Οργανωμένη κλοπή

Φαίνεται ότι ορισμένα σχέδια απάτης στοχεύουν τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι. Οι απατεώνες προσεγγίζουν τα θύματα στο σπίτι τους προσποιούμενοι ότι είναι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ή υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρουν δοκιμές για τον covid-19 και άλλα προσχήματα έτσι που να μπορέσουν να εισέλθουν στα σπίτια και να κλέψουν τιμαλφή αντικείμενα.
 
Παρουσιάζονται ως ιατρικό προσωπικό που παρέχει ενημερωτικό υλικό ή προϊόντα υγιεινής ή διεξάγουν διαγνώσεις για τον covid-19.
 
Επικοινωνούν με τα θύματα δήθεν για να τους ενημερώσουν ότι ένας συγγενής προσβλήθηκε από τον ιό και ότι θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικό τεστ. Επισκέπτονται το θύμα με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό για να πάρουν δείγματα για εξετάσεις και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λεηλατούν το σπίτι του θύματος.
 

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες