Σήμανση με κυπριακή σημαία στα κυπριακά προϊόντα στα πρότυπα της Ελλάδας

Από τον Ιανουάριο του 2019 ο Υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε για κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο θα αφορά την τοποθέτηση σήματος της κυπριακής σημαίας στα εγχώρια προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στην Κύπρο από κυπριακές πρώτες ύλες. Πρόκειται για πρακτική η οποία ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ελλάδα. Νομοσχέδιο όμως που ακόμη δεν έχει κατατεθεί.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Το Νομικό Συμβουλίου της Ελληνικής Δημοκρατίας με ομόφωνη απόφαση του στις 25 Φεβρουαρίου 2020 απάντησε σε ερώτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με το εάν είναι επιτρεπτή η απεικόνιση της ελληνικής σημαίας στις συσκευασίες εμπορικών προϊόντων-τροφίμων.

Σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του σώματος η χρήση της ελληνικής σημαίας, ως ένδειξη γεωγραφικού προσδιορισμού, δηλαδή τόπου προέλευσης ή χώρας καταγωγής ενός τροφίμου ή πρωταρχικού συστατικού του στις συσκευασίες τροφίμων είναι νόμιμη.

Μεταξύ άλλων στη γνωμοδότηση αναφέρεται πως η χρήση της ελληνικής σημαίας επί συσκευασίας εμπορικών προϊόντων που αποτελούν τρόφιμα αποκλείεται μόνο όταν γίνεται για διαφημιστικό σκοπό ή ως εμπορικό σήμα.

Επιτρέπεται όμως στην περίπτωση που αποτελεί ένδειξη ή δήλωση γεωγραφικού προσδιορισμού ή γεωγραφικής προέλευσης τροφίμου ή πρωταρχικού συστατικού του.

Η τοποθέτηση της κυπριακής σημαίας στα κυπριακά προϊόντα θα προσφέρει τρία μεγάλα πλεονεκτήματα για να στηριχθούν οι Κύπριοι παραγωγοί :

1) Η κυπριακή σήμανση στα αμιγώς κυπριακά προϊόντα θα δίνει σαφή ένδειξη στους Κύπριους καταναλωτές για τα ποια προϊόντα είναι κυπριακά και κατασκευάζονται από 100% κυπριακές πρώτες ύλες. Αυτό θα τους δίνει την επιλογή να τα επιλέξουν και να στηρίξουν τους Κύπριους παραγωγούς και τις κυπριακές επιχειρήσεις.

2) Η κυπριακή σήμανση στα προϊόντα θα τους δώσει προστιθέμενη αξία στις αγορές του εξωτερικού αφού οι καταναλωτές στο εξωτερικό θα γνωρίζουν ότι το προϊόν που θα αγοράσουν είναι πιστοποιημένο ότι κατασκευάζεται από κυπριακές πρώτες ύλες η ποιότητα των οποίων είναι υψηλή.

3) Θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός των προϊόντων που κατασκευάζονται απλά στην Κύπρο από τα προϊόντα που παρασκευάζονται στην Κύπρο από κυπριακές πρώτες ύλες. Αυτό θα δώσει κίνητρο για να χρησιμοποιούνται κυπριακές πρώτες ύλες στην κατασκευή κυπριακών προϊόντων και θα στηριχθούν με αυτό τον τρόπο οι Κύπριοι παραγωγοί.

Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για όλους μας. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους Κύπριους παραγωγούς και τις κυπριακές επιχειρήσεις. Η μείωση του τουρισμού θα μειώσει την κατανάλωση κυπριακών προϊόντων για αυτό θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί στρατηγική από το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Οικονομικών.

Μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη πρωτοβουλία είναι και η συγκεκριμένη που αναλύσαμε. Για να μπορούν οι Κύπριοι καταναλωτές, και όχι μόνο, να ξεχωρίζουν και να μπορούν να στηρίξουν τα προϊόντα του τόπου μας.

Ενωμένοι, με Σοβαρότητα και Ανθρωπιά!
#ΘαΤαΚαταφέρουμε

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά