Πρώτα η χώρα μας

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μας δίδαξαν πολλά. Ας δούμε πρώτα τα θετικά στέλνοντας αισιόδοξα μνήματα μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουμε καθημερινά αλλά και μέσα από τις εμπειρίες και τους χειρισμούς της πολιτείας και της ηγεσίας της χώρας μας. 

Το πρώτο θετικό μήνυμα είναι ότι η χώρα μας έχει μια ικανή ηγεσία η οποία με τις πράξεις της απέδειξε πως μπορεί να χειριστεί κρίσεις και να σταθεί δίπλα στον πολίτη που υπηρετεί. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα πολιτικά κόμματα τα οποία στάθηκαν δίπλα στην κυβέρνηση και στήριξαν τις αποφάσεις που πήρε αλλά και αυτές που καλείται να πάρει καθημερινά.

Η κυβέρνηση έλαβε σωστά και έγκαιρα μέτρα και πρόλαβε τον κίνδυνο επέκτασης ενός αόρατου και απρόβλεπτου εχθρού, της πανδημίας του κορωνοϊού με άγνωστες και επικίνδυνες συνέπειες και  διαστάσεις. Διασφάλισε την φυσική και οικονομική επιβίωση του λαού μας αποδεικνύοντας πως η χώρα παραμένει μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο.

Από την μια τα μέτρα πρόληψης είχαν σαν αποτέλεσμα τα χαμηλά και διαχειρίσιμα κρούσματα που είχαμε και από την άλλη η οικονομική στήριξη με επιδοτήσεις, και όχι μόνον, σε εργαζόμενους  και επιχειρήσεις πρόσφεραν στήριξη και ασφάλεια, σε μια εποχή που ο πολίτης θέλει το κράτος αρωγό στις δύσκολες ώρες της ανασφάλειας και αβεβαιότητας που περνά.

Από την πλευρά του το κράτος έδειξε πως μπορεί να κρατήσει μια σταθερή κατάσταση και να έχει το πάνω χέρι σε μια κρίση που μας βρήκε όλους απροετοίμαστους και χωρίς πολλές επιλογές. 
Έχοντας αναφέρει τα πιο πάνω νομίζω πως ότι έφθασε η  ώρα  που θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ο κάθε ένας από εμάς πως  θα μπορούσε να  βοηθήσει την χώρα μας να βγει από αυτήν την δύσκολη και αβέβαιη κατάσταση που δυστυχώς δεν ξέρουμε που και πότε θα καταλήξει και τι συνέπειες θα έχει. Θα πρέπει να αναλογιστούμε λάθη του παρελθόντος και να σταθούμε δίπλα στο κράτος χωρίς 'πυροβολισμούς' και ανέξοδους λαϊκισμούς για το καλό της χώρας και των συμπολιτών μας.

Είναι η ώρα που θα πρέπει όλοι να θυμηθούμε τι είπε κάποτε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζων Κένεντυ, " μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα αλλά ρώτησε τι μπορείς να κάνεις εσύ για την χώρα σου".

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας είναι να βάλουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να καταφέρουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας των συμπολιτών μας και με συλλογικότητα, χωρίς αντιπαραθέσεις ζηλοφθονίες να βάλει ο καθένας μας το δικό του λιθαράκι για να πάμε μπροστά επαναφέροντας την πρόοδο και ευημερία της χώρας μας.
Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία πως η χώρα μας υπήρξε μια από τις πιο ελκυστικές και ασφαλείς χώρες της περιοχής και όχι μόνο. Και ένα ακόμη θετικό είναι ότι με τους χειρισμούς της σημερινής διακυβέρνησης και την θετική συνεισφορά των πολιτικών κομμάτων, η χώρα μας, απέδειξε, μέσα από αυτήν την κρίση, πως είναι ακόμη πιο ασφαλής και ελκυστική να επενδύσει να εμπιστευτεί αλλά και να επισκεφτεί κανείς.

Είναι γεγονός πως η μικρή μας Κύπρος που κάποιοι, εντός και εκτός,  κατηγορούσαν αδίκως πως έκανε περιστασιακές κινήσεις και έβρισκε εύκολες λύσεις για να βρει επενδυτές, κατάφερε να προσφέρει πραγματική ασφάλεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μερικοί ξένοι συμπολίτες μας, που πήραν την Κυπριακή Υπηκοότητα μέσω του σχεδίου πολιτογραφήσεων ένεκα επενδύσεων (και κάποιοι το θεωρούσαν κατάρα) εκτίμησαν τις ενέργειες και χειρισμούς του της διακυβέρνησης της χώρας μας συνεισφέροντας μερικά εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αυτής και για την στήριξη ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως η πανδημία αυτή ανέδειξε μια θετική εικόνα για την χώρα μας και έφερε αποτελέσματα, αποδεικνύοντας πως η χώρα μας παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο με σοβαρή διακυβέρνηση. Έδειξε ακόμη πως όλοι οι Κύπριοι μαζί πειθαρχημένοι  μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Όλα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν και προωθηθούν, από τον κάθε ένα μας ξεχωριστά, έτσι ώστε να γίνει σωστή προβολή της χώρας μας εις το εξωτερικό.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν ποια θα είναι η δική μας συνεισφορά και ας ψάξουμε πως μπορούμε να σταθούμε δίπλα στη χώρα μας έτσι ώστε να ανταπεξέλθει και να ξεπεράσει τα δύσκολα που έρχονται. Ας μην ξεχνούμε πως εάν πάει η χώρα μας μπροστά θα πάμε όλοι γι' αυτό ας δουλέψουμε όλοι μαζί και με σκληρή δουλειά δώσουμε το μήνυμα πως η χώρα μας είναι ασφαλής, ιδανική για ξένες επενδύσεις και φιλική στην εγκατάσταση και δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών.

Μακριά από τα λάθη του παρελθόντος και την αμφισβήτηση Κάποιων σε αυτά που κατάφεραν κυβέρνηση, επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που είχαν όραμα και που στην πραγματικότητα είναι αυτά που  μας στηρίζουν σήμερα.

Ας δώσουμε λοιπόν όλοι τα χέρια και δουλέψουμε όλοι μαζί να προωθήσουμε την χώρα μας και να την βγάλουμε από την κρίση.  Ας σταθούμε δίπλα στην ηγεσία της χώρας μας παρέχοντας στηρίξει στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει.

Η χώρα μας είναι υπόδειγμα και το απέδειξε και είναι καθήκον όλων μας να βγει προς τα έξω όλο αυτό που επιτεύχθηκε για να φέρουμε επενδύσεις και επενδυτές, να επαναφέρουμε τον τουρισμό που χάσαμε, προβάλλοντας την ασφάλεια της χώρας μας, την σταθερότητα και την σωστή διακυβέρνηση.

 

*Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Ομίλου Δ. Ζαβός

Δειτε Επισης

Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα