Η Τεχνολογία 5G στην προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19 και Υγειονομική Περίθαλψη

Στην Κίνα, οι φορείς τηλεπικοινωνιών συνεργάστηκαν με την Huawei για να δημιουργήσουν γρήγορα ένα ειδικό δίκτυο 5G προσαρμοσμένο στα νοσοκομεία θεραπείας του COVID-19. Σε συνδυασμό με τις πρωτοποριακές εφαρμογές, το 5G προωθεί τη μετατροπή των μηχανισμών έκτακτης ανάγκης σε ψηφιακά, ακριβή και έξυπνα.

Το 5G, η πέμπτη γενιά κυψελοειδούς ασύρματης τεχνολογίας, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τεράστια ισχύ σύνδεσης και γρήγορες ταχύτητες που μπορούν να συμβάλουν στη μετατροπή του τρόπου παροχής της υγειονομικής περίθαλψης. Όχι μόνο το 5G έχει την ικανότητα να επηρεάσει το διαδύκτιο των Ιατρικών Πραγμάτων (IoMT), αλλά θα βοηθήσει στην εισαγωγή ιατρικών καινοτομιών χρησιμοποιώντας την επαυξημένη πραγματικότητα, την εικονική πραγματικότητα, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), την απομακρυσμένη ιατρική μάθηση, την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών και πολλά άλλα. Μαζί, αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της πανδημικής πρόληψης και θεραπείας και να οδηγήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε ανταπόκριση σε μεγάλες δημόσιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας και της ανταλλαγής δεδομένων είναι ουσιαστικής σημασίας για τον έλεγχο προσβεβλημένων ατόμων και τον έλεγχο της επιδημίας.

Οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζουν πάντα την πρόκληση περιορισμένων πόρων και αυξανόμενου αριθμού ασθενών. Επειδή η πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και η δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε δευτερόλεπτα για την ανθρώπινη ζωή είναι κρίσιμης σημασίας για τα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, ο τομέας αυτός θα επωφελείται εξαιρετικά από την τεχνολογία 5G και τις προηγμένες τεχνολογίες όταν εφαρμόζεται πλήρως. Οι επαγγελματίες υγείας μοιράζονται την εμπειρία τους σε υποθέσεις με συναδέλφους τους - χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε ασθενείς. Οι καλύτερες επικοινωνίες παράγουν αποτελεσματικότητα και τα διαγνωστικά γίνονται ταχύτερα. Οι μεταφορές μαζικών αρχείων, εικόνων και άλλου περιεχομένου θα επωφεληθούν από τη χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση.

Τηλεϊατρική
Η αποτελεσματική τηλεϊατρική απαιτεί ένα δίκτυο που μπορεί να υποστηρίξει βίντεο σε πραγματικό χρόνο, υψηλής ποιότητας χωρίς να επιβραδυνθεί το δίκτυο της εγκατάστασης. Η προσθήκη ενός δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G σε υπάρχουσες αρχιτεκτονικές μπορεί να υποστηρίξει βίντεο σε πραγματικό χρόνο για ιατρικές συμβουλές για τη βελτίωση της πρόσβασης στην φροντίδα και την ποιότητα της φροντίδας. Ενώ η τηλεϊατρική ήδη συμβαίνει σήμερα, το 5G θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση και την ταχύτητα. Επιπλέον, το 5G θα υποστηρίξει την τεχνολογία της υγείας υποδομή ως εξ αποστάσεως κλινικός ιατρός και η να επεκτείνει την εμβέλεια του οργανισμού πέραν των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου. Για παράδειγμα, με το 5G, οι μεταφραστές γλώσσας μπορούν να προβούν σε τηλεδιάσκεψη με έναν ασθενή και τον γιατρό στην άλλη άκρη του δικτύου.

Ορισμένα «έξυπνα ασθενοφόρα» φέρουν εξοπλισμό επικοινωνίας και διαγνωστικής φροντίδας έκτακτης ανάγκης, εξυπηρετώντας ένα μοναδικό ρόλο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Εκτός από την ασφαλή μεταφορά των ασθενών, παρέχουν θεραπεία εξ αποστάσεως, καθώς και τη συλλογή και τη διαβίβαση πληροφοριών στα νοσοκομεία ώστε να αναπτύξουν προγράμματα θεραπείας και απομόνωσης. Για να επιτευχθεί αυτό, το δίκτυο πρέπει να παρέχει γρήγορη και σταθερή μετάδοση δεδομένων που να μπορεί να υποστηρίξει  τα γρήγορα κινούμενα ασθενοφόρα.

Παρακολούθηση Ασθενών από απόσταση
Με την τηλεϊατρική θα είναι εφικτή, η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης και ρύθμισης της φαρμακευτικής αγωγής, με βάση τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας IoT συσκευές, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να παρακολουθούν απομακρυσμένα ζωτικά όργανα (π.χ καρδιά, συκώτι, πνεύμονες), να παρακολουθούν τα φάρμακα και την μεταφορά δεδομένων για να βοηθηθεί το προσωπικό να κάνει ταχύτερα, πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Το 5G θα επιτρέψει καλύτερες συνδέσεις σε κινητές συσκευές, θα αυξήσει τα δεδομένα χωρητικότητας μεταφοράς που χρησιμοποιεί ευρύτερο εύρος ζώνης, υποστηρίζει μεγαλύτερη μεταφορά δεδομένων και θα βοηθήσει τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να δώσουν βελτιωμένη απομακρυσμένη φροντίδα σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη με τρόπους όπως η διακριτική παρακολούθηση, η υποβοηθούμενη διαβίωση για άτομα με χρόνιες παθήσεις, γήρανση και πολλά άλλα.

Το ιατρικό προσωπικό μπορεί να ζητήσει υποστήριξη από εμπειρογνώμονες μέσω μιας πλατφόρμας διαβούλευσης 5G, παρέχοντας πρόσβαση σε όλους τους διαθέσιμους πόρους. Αυτό βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης και της θεραπείας, μείωνει τον φόρτο εργασίας του υπερβολικά τεταμένου ιατρικού προσωπικού και μείωνει τον κίνδυνο έκθεσης των εμπειρογνωμόνων στον ιό.

*Ο Δρ. Ανδρέας Σιάμαρος είναι Ακαδημαϊκός, Ερευνητής σε Ευρωζωνικά Δύκτια 5G και μετά και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση.
 

Δειτε Επισης

Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά
Οικονομικό περιβάλλον και τομέας των ακινήτων
Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο απαιτούμενος επανασχεδιασμός των διαδικασιών αδειοδότησης
Τελικά τι κάνουμε με τα comfort zones; Τα διατηρούμε ή τα επαναπροσδιορίζουμε;
Προστασία ενεργειακής υποδομής Βασιλικού
Ανεκτίμητη η προσφορά των γυναικών μηχανικών