«Άνω – κάτω»: οι συνενώσεις των Δήμων και η μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Mε αφορμή τη χτεσινή δημοσιογραφική του Υπουργού Εσωτερικών ημερ. 11/03/20 αλλά και όσα είδαν το τελευταίο διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας για την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της ΤΑ που συζητείται εδώ και 10 χρόνια, αναλύω πιο κάτω επί της ουσίας.
 
Οι συνενώσεις των Δήμων, δημιουργώντας ως εξέλιξη τους νέους Δήμους (με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια) είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταρρύθμισης της ΤΑ και μάλιστα με συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου.
 
Δεν γίνεται να υπάρχει σενάριο Α γιατί βολεύει κάποιους «ακουστικά ή ηθικά ή πολιτικά» και σενάριο Β γιατί βολεύει άλλους...
 
Δηλαδή στο θέμα των συνενώσεων των Δήμων με βάση τις αντιδράσεις που υπάρχουν ιδιαίτερα για Στρόβολο, Γεροσκήπου και Πέγεια (με καραμπινάτη γνωμάτευση μάλιστα του Δήμου Πέγειας για τα δημοψηφίσματα και βεβαίως με το δικό της τουριστικό Brand Name) μπορεί να φτάσουμε τους 20 ή/και περισσότερους νέους Δήμους... από τους 30 (Δήμους των ελεύθερων περιοχών) που υπάρχουν σήμερα!
 
Δηλαδή θα κάνουμε μεταρρύθμιση της ΤΑ με πρόνοιες του νόμου για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που σήμερα δεν υπάρχουν και είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα καταργήσουμε Δήμους όπως ο Στρόβολος με 90.000 πληθυσμό αν κάνουμε απογραφή σήμερα, για να φτιάξουμε δήθεν τη μεγάλη Λευκωσία των 250.000 κατοίκων... Ενώ την ίδια ώρα θα αναβαθμίσουμε «μικρούς Δήμους που ουσιαστικά έγιναν το 2011 και καμιά 50αριά χωριά» σε σημαντικούς Δήμους χωρίς υποδομές και εργαλεία (βλέπε Λύμπια, Νήσου, Συν. Ανθούπολης, Γέρι, Τσέρι, Λειβάδια, Ορόκλινη, Δρομολοξιά, Κίτι, Περβόλια, Ύψωνας – συνενώνοντας άλλα 8 χωριά, Πολεμίδια, Αχέλια, Λέμπα, Αργάκα, Δερύνεια, Σωτήρα, Λιοπέτρι και Φρέναρος)...
 
Παράλληλα θα δημιουργήσουμε διοικητικές δομές τέρατα με απόλυτο συγκεντρωτισμό και τεράστιες εξουσίες, με προϋπολογισμό σχεδόν €100 εκατομμύρια και με περιουσία περίπου €300 εκατομμύρια ανά Επαρχία... αφού οι Δήμαρχοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου πέραν των αυξημένων καθηκόντων τους για τις μεγαλύτερες πλέον πόλεις τους, θα ηγούνται ως Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (με τις υπηρεσίες της Υδατοπρομήθειας, του Αποχετευτικού και των Απορριμμάτων/ΟΕΔΑ)... και σταδιακά σε διάστημα 5 ετών και τις Σχολικές Εφορείες... Ενώ σε αυτό το πρώτο στάδιο των 5 ετών ή/και ενωρίτερα αναλόγως πότε οι άλλοι Δήμοι θα είναι Τεχνικά και σε υποδομές έτοιμοι, οι Μητροπολιτικοί Δήμοι (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα και Πάφος) θα λειτουργούν και ως Πολεοδομικές Αρχές!
 
Σε όλα αυτά προτείνεται και η παράταση θητείας μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2024 (Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Σχολικών Εφόρων), λες και αν εκλεγούν άλλοι το Δεκέμβριο του 2021 δεν θα έχουν υποχρέωση ή δεν θα γνωρίζουν να εφαρμόσουν το νόμο που αφορά τη μεταρρύθμιση της ΤΑ με όλες τις μεταβατικές τις διατάξεις...
 
Βουλή των Αντιπροσώπων
Το μεγάλο βάρος πέφτει τελικά αδίκως για μένα στους 56 Βουλευτές...
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Βουλευτής που σέβεται τον εαυτό του, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τιμά τη ψήφο του λαού που τον έστειλε στο Ναό της Δημοκρατίας και θα ψηφίσει χωρίς σοβαρές αλλαγές αυτά τα νομοσχέδια ως έχουν... και αφήνω στην άκρια τα κομματικά και εκλογικά κριτήρια που επικράτησαν ποιοι Δήμοι θα είναι μπλε και ποιοι κόκκινοι και πόσους Συμβούλους τελικά θα εκλέγουν τα μικρά κόμματα, τα οποία θα καταργηθούν αυτόματα από το χάρτη διαγράφοντας με νόμο τη συμμετοχική δημοκρατία και εκπροσώπηση!
 
Στο χέρι «όλων» μας είναι να κάνουμε μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ναι χρειάζεται, αλλά να γίνει ορθά και δίκαια με κύριους στόχους: το πραγματικό όφελος στους δημότες, στις υπηρεσίες που προσφέρονται και στη μείωση των τελών και των φορολογιών!
 
Υστεροσημείωμα
Παραθέτω δύο σημαντικές παραγράφους με αρ. 16 και 22 της γνωμάτευσης των Νομικών Συμβούλων του Δήμου Πέγειας ημερ. 14/11/19 που μιλάνε από μόνες τους. Αφενός για τη διάκριση των εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας (όπως είναι οι Δήμοι και τα Δημοτικά Συμβούλια) και αφετέρου για την αλλοίωση των εδαφικών ορίων που χρειάζεται η άποψη των κατοίκων των επηρεαζόμενων περιοχών.
 
*Ενεργός δημότης Στροβόλου
(πρώην υποψήφιος δήμαρχος και πρώην δημ. σύμβουλος Στροβόλου)

 

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά