Η καινοτομία χαράσσει το μέλλον των επιχειρήσεων

Στον επιχειρηματικό κόσμο, η κάθε εταιρία αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος οφείλει να ανταποκρίνεται άμεσα σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, να προσαρμόζεται ανάλογα και να εξελίσσεται ταχύτερα από τους ανταγωνιστές για να μπορεί να είναι επιτυχημένη. Η επένδυση στην καινοτομία, την έρευνα και την ψηφιοποίηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη, εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές που δίνουν τα εφόδια στην κοινωνία και την οικονομία να κάνει ένα βήμα παραπέρα, να καινοτομήσει, θέτοντας τα θεμέλια για το αύριο.
 
Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, έχοντας όμως αρκετό δρόμο για να διανύσει ακόμη. Οι πρόσφατες εξελίξεις, η ίδρυση δηλαδή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αποτελούν ένα πολύ θετικό βήμα που αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις του νησιού, προκειμένου να καταστεί η κυπριακή οικονομία πιο δυναμική και ανταγωνιστική. Το οριζόντιο Υφυπουργείο, στοχεύει να χαράξει στρατηγική και να συντονίσει την υλοποίηση ενός εθνικού ευρυζωνικού πλάνου, συμβάλλοντας έτσι στη μετεξέλιξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δίνοντας έμφαση στην έρευνα, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Ο ψηφιακός αυτός μετασχηματισμός του κράτους, προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την καλύτερη μορφή μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, συμβάλλοντας στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και άλλων αναποτελεσματικών διαδικασιών. Ανάμεσα σε άλλα, το νεοσύστατο Υφυπουργείο, θα έχει ως στόχο και την προώθηση της νεοφυούς και ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, υποστηρίζοντας έτσι το υπάρχον οικοσύστημα και συμβάλλοντας στην περεταίρω εξέλιξή του, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με επιδόσεις μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και οικονομικά οφέλη για την κοινωνία ολόκληρη.  
 
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την ίδρυση  του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και ευελπιστούμε  ότι θα αποτελέσει τη βάση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου που θα επηρεάσει θετικά το τοπικό επιχειρείν, την οικονομία και την κοινωνία,  χαράσσοντας την πορεία της Κύπρου προς το μέλλον.
 
Γιατί αυτό ακριβώς αφορά η καινοτομία – το μέλλον.
 
Και το μέλλον κτίζεται από τα βήματα που θα κάνουμε σήμερα: επενδύοντας σε προηγμένη τεχνολογία που βελτιώνει την καθημερινή εργασία και συμβάλλει στην αποδοτικότητα, μελετώντας δεδομένα και βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα που θα προκύψουν μετά από 5-10 χρόνια, μεταδίδοντας τεχνογνωσία, και υιοθετώντας ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Αυτή άλλωστε είναι η βάση πάνω στην οποία λειτουργεί η SAP εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, βοηθώντας επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και τομέων της οικονομίας να λειτουργούν καλύτερα και να καινοτομούν, προσφέροντας στους ανθρώπους και τους οργανισμούς τη δυνατότητα να συνεργάζονται πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά ώστε να παραμένουν μπροστά από τους ανταγωνιστές τους.

*Sales Director της SAP Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό