Ορθή η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων

Το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων από και προς τα κατεχόμενα σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον της εγχώριας ειδησεογραφίας και αποτελεί, αναντίρρητα, την αιτία της οξείας δημόσιας αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση από την κυπριακή κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών έχουν διατυπωθεί και ακουστεί διάφορες απόψεις και θέσεις που εκτείνονται από το ότι η εν λόγω απόφαση στερείται επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης, ότι υπήρξε απουσία συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, μέχρι και ότι συνιστά προπέτασμα για πολιτικές σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση έχουν με την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί του θέματος.

Ως επαγγελματίας ιολόγος με ενεργό δράση τα τελευταία 30 χρόνια στον χώρο της υγείας και με ειδικότητα σε ζητήματα δημόσιας υγείας, επικροτώ προσωπικά τις ενέργειες της κυβέρνησης και θεωρώ ότι τα ακραία, για ορισμένους, μέτρα που ελήφθησαν με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των οδοφραγμάτων, είναι αντιθέτως απαραίτητα.

Η δημόσια υγεία και η διαφύλαξή της είναι υπεράνω όλων. Με την απειλή του κορωνοϊού να επικρέμεται πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη και την εξάπλωσή του να συνεχίζεται με απρόβλεπτους και ανησυχητικούς ρυθμούς, οτιδήποτε δε δύναται να ελεγχθεί συστηματικά και εμπεριστατωμένα από τις εκάστοτε υγειονομικές αρχές είναι πιθανό να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν και τι είδους ελέγχους έχει διενεργήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά για την πρόληψη μετάδοσης του κορωνοϊού; 

Είναι επίσης, κατά την άποψή μου, ιδιαίτερα αισθητή η απουσία των επιστημονικών φωνών από τον εξελισσόμενο δημόσιο διάλογο, παρότι το θέμα αφορά κατ’ εξοχήν τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαρτίου, με την ελπίδα ότι σε αυτό θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες για να ληφθεί μια απόφαση προς όφελος των Κυπρίων πολιτών.

*Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου
BSC, MSc, PhD
Iολόγος, πρώην Υπεύθυνη Εργαστηρίου Αναφοράς Ιογενών Παθήσεων Υπουργείου Υγείας

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά