Διεκδίκησε το Δικαίωμα σου στην Προστασία των Προσωπικών σου Δεδομένων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει, ως  Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την 28η  Ιανουαρίου κάθε έτους.

Το 1981, υπεγράφη η Σύμβαση 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πρώτου νομικά δεσμευτικού κειμένου, διεθνούς δικαίου, για την προστασία των ιδιωτών από τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το 2006, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακήρυξε την 28η Ιανουαρίου, ως ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία πλέον γιορτάζεται παγκοσμίως. Στις 25 Μάιου του 2018, εφαρμόστηκε ο ΓΚΠΔ (GDPR) , όπου γίνονται πραγματικότητα εκσυγχρονισμένοι ενωσιακοί κανόνες για την Προστασία των Δεδομένων.

Τα Δεδομένα σας βρίσκονται παντού!  Όταν χρησιμοποιείτε το «έξυπνο» κινητό σας, μπορεί να συλλέγονται δεδομένα σχετικά με το πού βρίσκεστε, τις προτιμήσεις σας, τους φίλους σας, την υγεία σας! Όταν δίδετε σε εταιρείες τα δεδομένα σας, για να λαμβάνετε ενημερώσεις, διαφημίσεις, βαθμούς σε κάρτες καθώς επίσης όταν δίδετε πληροφορίες σε γιατρούς σχολεία κλπ, τα Δεδομένα σας επεξεργάζονται και ίσως και να διακινούνται.

Οι Κανόνες Προστασίας των Δεδομένων, σας δίνουν μεταξύ άλλων
  • το δικαίωμα σε σαφή και κατανοητή πληροφόρηση. Με αυτό τον τρόπο, εμποδίζει τις εταιρείες, να κρύβονται πίσω από δυσνόητα νομικά κείμενα προκειμένου να αποσπάσουν τη συγκατάθεσή μας.
  • το δικαίωμα στη φορητότητα, το δικαίωμα, δηλαδή, μεταφοράς των δεδομένων σας από έναν πάροχο υπηρεσιών σε άλλον, το οποίο, σας παρέχει τη δυνατότητα εύκολης αλλαγής παρόχου υπηρεσιών.
  • το δικαίωμα στη λήθη, το δικαίωμα να ζητήσετε από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, τη διαγραφή των δεδομένων σας.
  • Το δικαίωμα ενημέρωσης, αν, δηλαδή,  δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που βρίσκονται, στην κατοχή εταιρείας εκτεθούν λόγω κυβερνοεπίθεσης, η εταιρεία υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά τις αρχές και τους χρήστες της εντός 72 ωρών.
  • το δικαίωμα προστασίας, σε περίπτωση, όπου, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, διαβαίνουν σύνορα, η προστασία τους τα συνοδεύει. Αν μια εταιρεία συλλέγει δεδομένα στην Ευρώπη, υποχρεούται να τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ακόμη και αν αναλύει τα δεδομένα εκτός Ευρώπης.
  • Το δικαίωμα της άρνησης σε περίπτωση που ζητηθούν μη  απαραίτητες πληροφορίες.
 
Με τη βελτίωση των κανόνων, μας δίδετε περισσότερη ασφάλεια στο διαδίκτυο σε έναν παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο πλανήτη  καθώς και στις καθημερινές συναλλαγές μας. Εναπόκειται σε εμάς η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και είναι καθήκον μας, να καταγγέλλουμε στο Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οποιονδήποτε δεν τηρεί τους κανονισμούς και μας παραπλανάει ή αναγκάζει, εμμέσως πλην σαφώς, να του δώσουμε πληροφορίες ή/και τη συναίνεση μας, σε σχέση με τα προσωπικά μας δεδομένα.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, να συνειδητοποιήσουμε και όχι να αγνοούμε (!)  μικροί και μεγάλοι, τη σημασία προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Αυτοί οι κίνδυνοι, μπορεί να προέλθουν, είτε από λάθος χρήση, είτε από κακή πρόθεση κάποιου τρίτου, είτε για λόγους κερδοφορίας ή και όλα μαζί.

Στην Ευρώπη, η προστασία των δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και πρωτοπορεί  θέτοντας υψηλά πρότυπα προστασίας των δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς, ως  Ευρωπαίοι Πολίτες, το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε, είναι να προστατεύσουμε τα Δικαιώματα που μας δίδονται, ώστε, να απολαμβάνομε τη προστασία που μας προφέρουν !

Είναι Δικαίωμα μας, η Προστασία των Δεδομένων μας.

Η Μαρία Βασιλείου είναι Νομικός Σύμβουλος με εξειδίκευση σε θέματα GDPR και E-privacy στην CONSULTING ZONE LTD.
www.consultingzones.com
 

Δειτε Επισης

H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν