Η αλήθεια που πρέπει να λέγεται στους ξένους επενδυτές για την Κύπρο

Γίνεται τώρα τελευταία πολλή προσπάθεια από κυπριακές εταιρείες και οργανισμούς για την προσέλκυση και εγγραφή στην Κύπρο ξένων επενδυτικών ταμείων, κυρίως Alternative Investment Funds. Αυτή η προσπάθεια στρέφεται κυρίως σε χώρες του δυτικού κόσμου όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι παρουσιάσεις στα διαφορά forums και conferences δίνουν και παίρνουν. Παρουσιάζουν την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό λόγω της χαμηλής φορολογίας, του νομικού συστήματος, της διαφάνειας κλπ. Όλοι λένε τα ίδια και τα ίδια αλλά αποτυγχάνουν να πείσουν τους ξένους ενδιαφερόμενους. Γιατί όμως; 

Τις προάλλες ήμουνα παρών σε μια τέτοια παρουσίαση στη Νέα Υόρκη. Άψογη παρουσίαση από τους Κύπριους ομιλητές οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά σε όλα τα επιχειρήματα στο ερώτημα “why Cyprus?”. Μετά το πέρας της παρουσίασης με πλησίασε ένας ξένος ενδιαφερόμενος και με ρώτησε  “I still don’t get it. Why would I choose Cyprus over let’s say Ireland that has similar corporate tax rates? Can you explain to me please?” Ξαφνιάστηκα, αλλά αμέσως σκέφτηκα ότι ίσως ο ενδιαφερόμενος να μην άκουσε αυτό που ήθελε. Τι είναι αυτό το κάτι που κάνει τη Κύπρο να ξεχωρίζει; Ειδικά με την κακή φήμη ως μέρος  ξεπλύματος χρημάτων και αναξιόπιστου τραπεζικού συστήματος (βλέπε κούρεμα  καταθέσεων) να περιπλανάται ακόμα από πάνω ως μαύρο σύννεφο. Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τι του λες τώρα;  Περασμένα ξεχασμένα! Όχι βέβαια. Το στίγμα της Κύπρου καλά κρατεί, δυστυχώς. Ειδικά στις ΗΠΑ όπου λόγω Τραμπ και Γουίλμπουρ Ρος το όνομα της Κύπρου, μαζί και της Τράπεζας  Κύπρου, διασύρεται στα διάφορα κανάλια για πολιτικούς και άλλους λόγους.

Λέω λοιπόν στο συνομιλητή μου αυτό που ίσως διακριτικά πρέπει να λέγεται στους ξένους επενδυτές. Ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να σε στηρίξει και να σε εξυπηρετήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι ο επενδυτής να βρει τον κατάλληλο συνεργάτη στη Κύπρο. Γιατί κακά τα ψέματα ο κατάλληλα δικτυωμένος Κύπριος συνεργάτης θα σου ανοίξει πόρτες και θα γίνει η δουλειά πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά. Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και οι προσωπικές σχέσεις σε οποιοδήποτε επαγγελματικό κλάδο γίνονται εύκολα και γρήγορα. Αυτό είναι το κάτι που λείπει από μεγαλύτερες χώρες και οικονομίες. Ας λέγεται λοιπόν στους ξένους επενδυτές ότι το μικρό μέγεθος της Κύπρου είναι στην ουσία και το μεγάλο της πλεονέκτημα. Σ ´αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω ότι η πρεσβείες και τα απανταχού στον κόσμο προξενεία της Κύπρου πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη προσπάθεια. Θα πρέπει κατά τακτά διαστήματα να οργανώνουν συνέδρια/forum ενημέρωσης των επενδυτών στις χώρες που βρίσκονται. Ο ρόλος τους πρέπει να είναι ενεργός για τη προώθηση των οικονομικών, νομικών και άλλων υπηρεσιών που παρέχονται στη Κύπρο. Ας αφήσουν για λίγο το χαλούμι και τον τραχανά και ας βοηθήσουν τους  παραγωγούς υπηρεσιών της Κύπρου.

Μιχάλης Σαββίδης
Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος και Σύμβουλος Κινδύνων

 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό