Επενδυτικά ταμεία: Ένας από τους μελλοντικούς στυλοβάτες του τομέα των υπηρεσιών

Ο κλάδος των επενδυτικών ταμείων γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και διόλου τυχαία θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους τομείς της κυπριακής οικονομίας. 
 
Αρκεί να επιμετρήσει κανείς ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια έχουν υπερ-τριπλασιαστεί κατά τα τελευταία χρόνια ξεπερνώντας τα €7 δις. Η ανάπτυξη του κλάδου, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), ο οποίος εργάζεται συστηματικά με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εγγεγραμμένων επενδυτικών ταμείων και υπό διαχείριση κεφαλαίων στην Κύπρο. Τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλαπλά, ενώ παράλληλα η ανάπτυξη του νέου αυτού τομέα εμπλουτίζει τη γκάμα των προσφερόμενων επαγγελματικών υπηρεσιών.
 
Η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία στηρίζουμε την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών ταμείων και των διαχειριστών τους, όπως η πρόσβαση που προσφέρει στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, οι υψηλής ποιότητας και συγκριτικά χαμηλού κόστους υποστηρικτές υπηρεσίες, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, καθώς και το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο που παρέχει υψηλή προστασία και ευελιξία.
 
Επιπλέον μια σειρά από χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ελκυστικότητα της Κύπρου ως προορισμού για headquartering, όπως η ασφάλεια, οι καιρικές συνθήκες, το κόστος ζωής, τα φορολογικά κίνητρα για τους διαχειριστές κεφαλαίων κ.α., συμπληρώνουν τα πλεονεκτήματα την προσπάθεια μας για προσέλκυση και μετεγκατάσταση διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων στο νησί μας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Invest Cyprus άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων, με τις επιτυχημένες προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου και τη δημιουργία έξι χρόνια πριν του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), τον οποίο υποστηρίζει διαχρονικά με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα ο Invest Cyprus έχει αναπτύξει πληθώρα δράσεων στα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, για την προώθηση της Κύπρου ως κέντρου εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών ταμείων και κεφαλαίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη των Κυπρίων επαγγελματιών, με τους οποίους αναλήφθηκαν κοινές δράσεις για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος.
 
Με τη συμβολή του Invest Cyprus, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ο τομέας παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση κατά την τελευταία πενταετία. Πέραν του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου, κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του τομέα αποτελεί η ένταξη των Κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων στις πλατφόρμες Vestima Fund της Clearstream, Thomson Reuters και Bloomberg, που διάνοιξε νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τον κλάδο.  
 
Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς ο Invest Cyprus πραγματοποίησε πληθώρα προωθητικών δράσεων που περιλάμβαναν τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, φιλοξενία επενδυτών στη χώρα μας, τομεακά roadshows και στοχευμένες εκδηλώσεις με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, σεμινάρια και webinars, ενώ συμμετείχε σε διεθνούς εμβέλειας φόρουμ σε χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού. Με στόχο πάντοτε την ανάδειξη όσων έχει να προσφέρει η Κύπρος στα επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές τους, ο Invest Cyprus σε στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες του τομέα καθώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, έχει κατά τη φετινή χρονιά πραγματοποιήσει προωθητικές δράσεις στις αγορές του Λονδίνου, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Βιετνάμ, Τόκυο, Μπανγκόκ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Νέα Υόρκη, Καζακστάν, Τελ Αβίβ, Μουμπάι και Σιγκαπούρη.
 
Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά βήματα για την ανάπτυξη του κλάδου και η περαιτέρω ανάπτυξη τους αποτελεί για τον Invest Cyprus στόχο αδιαπραγμάτευτο. Αναμφίβολά η συνέχιση της ανοδικής πορείας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον προϋποθέτει ευέλικτες ρυθμιστικές αρχές, παρακολούθηση των παγκόσμιων εξελίξεων και διαρκή αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας, πρόσβαση σε υψηλές διαδικτυακές ταχύτητες για τους διαχειριστές και προπαντών εντατικοποίηση των προωθητικών δράσεων.
 
*Γενικός Διευθυντής Invest Cyprus και Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων CIFA
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό