Ξένες επενδύσεις: Φέρνοντας την Ινδία πιο κοντά στην Κύπρο

Η Ινδία, η αναδυόμενη οικονομία των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει καθορίσει ως στόχο τον πολλαπλασιασμό των οικονομικών της αλληλεπιδράσεων, προσβλέποντας μέχρι το 2025 να φθάσει τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έκτη σήμερα στον κόσμο οικονομία της Ινδίας, θα αναδειχθεί μέχρι το 2035 ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, μετά την οικονομία της Κίνας. 

Πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια, η οποία κρύβει τεράστιες επενδυτικές προοπτικές και για την Κύπρο. Μάλιστα, η αβεβαιότητα του  Brexit φαίνεται να διανοίγει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Κύπρο στο επίπεδο της προσέλκυσης εταιρειών για την ίδρυση έδρας ή για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους, αλλά και για την εισροή funds ινδικών συμφερόντων. Η Ινδία, όπως και η Κύπρος είναι μέλος της κοινοπολιτείας, ενώ η χώρα μας διαθέτει όπως και η Ινδία νομικό σύστημα βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο. Πρόσθετο πλεονέκτημα είναι και η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει πρόσφατα επαναβεβαιωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.  

Ήδη η Κύπρος συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων επενδυτών στην Ινδία, με συνολικές επενδύσεις που φθάνουν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι παραδοσιακά εξαιρετικές διακρατικές σχέσεις, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την προώθηση της Κύπρου κυρίως ως πύλης εισόδου στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και τις αγορές της νοτιοανατολικής μεσογείου. 

Όχι τυχαία, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής του, έχει κατατάξει την αγορά αυτή ψηλά στις προτεραιότητες των προωθητικών του δράσεων καταρτίζοντας συγκεκριμένο πλάνο. Η προώθηση της Κύπρου, η διερεύνηση και αξιοποίηση ευκαιριών που δυνατό να υπάρχουν στην τεράστια γεωγραφική περιοχή που εξαπλώνεται από το Νέο Δελχί μέχρι το Τόκυο, και που πέραν της Ινδίας περιλαμβάνει τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Νότιας Ασίας καθώς και της Άπω Ανατολής, έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του Invest Cyprus. 

Μετά την προώθηση της χώρας μας στην Ιαπωνική πρωτεύουσα στην παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας τον περασμένο Μάιο και το επιτυχημένο roadshow στις τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τον επόμενο μήνα, ο Invest Cyprus πραγματοποίησε προ λίγων ημερών σειρά προωθητικών δράσεων σε τρεις πόλεις της Ινδίας με διαφορετική στόχευση στην κάθε περίπτωση. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ενημέρωση της ινδικής επιχειρηματικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, με ζητούμενο την προσέλκυση εταιρειών για την ίδρυση έδρας ή μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους στο νησί, καθώς και άμεσων ξένων επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας, των επενδυτικών ταμείων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μεγάλα τουριστικά έργα, καθώς και στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. 

Συγκεκριμένα, ενώπιων συνολικά 250 επιχειρήσεων σε τρεις μεγάλες πόλεις της Νότιας Ινδίας, οι οποίες πληθυσμιακά ξεπερνούν τα 40εκ συνολικά, παρουσιάσαμε στο πλαίσιο πέντε διαφορετικών εκδηλώσεων και δεκάδων b2b συναντήσεων, τις προοπτικές που μπορεί η Κύπρος να προσφέρει. 

Προοπτικές επωφελών συνεργασιών υπάρχουν και στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Ως γνωστόν η Ινδία διαθέτει μία δημοφιλή εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, στην οποία συγκαταλέγεται και το γνωστό Bollywood. H παρουσία μας φέτος στην τελετή των διεθνών βραβείων του Ινδικού Κινηματογράφου, καταδεικνύει τις προοπτικές στον τομέα αυτό. Κατά την παραμονή μας, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με σημαντικούς παράγοντες του Bollywood και να επισκεφθούμε μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, παρουσιάζοντας τους την προοπτική της παραγωγής ινδικών ταινιών στην χώρα μας. 

Ως Invest Cyprus είμαστε πεπεισμένοι ότι με την κατάλληλη προώθηση, η Κύπρος μπορεί να τοποθετηθεί στις επιλογές των ινδικών επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων που έχουν στο στόχαστρο τους την μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Το επικείμενο Brexit και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που επικρατεί στο Λονδίνο, τον παραδοσιακό ευρωπαϊκό προορισμό των Ινδικών επιχειρήσεων, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προώθηση της Κύπρου ως εναλλακτικής πύλης εισόδου στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, με ταυτόχρονη πρόσβαση στις αγορές της νοτιοανατολικής μεσογείου λόγω γειτνίασης, αλλά και των υπόλοιπων 60 και πλέον χωρών με τις οποίες η χώρας μας διαθέτει συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. 

Ταυτόχρονα δε, καθιστούν επιτακτική την συνεχή και έντονη παρουσία στην Ινδία του Invest Cyprus, του οργανισμού του κράτους που είναι υπεύθυνος για την ολοκληρωμένη προώθηση της χώρας στο εξωτερικό ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ενδεχόμενη ενίσχυση της μόνιμης παρουσίας της Δημοκρατίας στη χώρα μέσω της Διπλωματικής μας Αποστολής αναμφίβολα θα συμβάλει θετικά στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που τροχοδρομούνται από τον Οργανισμό μας.

*Γενικός Διευθυντής Invest Cyprus

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό