«Από ΄σένα εξαρτάται»

“Επαγγελματική εμπιστοσύνη”. Ακούγεται ωραίος ο όρος, μα τι σημαίνει ακριβώς το να τον μετουσιώνεις στην πράξη; Ας το δούμε με ορισμένα παραδείγματα.
 
Είσαι δικηγόρος ο οποίος αντιπροσωπεύει έναν πελάτη. Η επαγγελματική σας σχέση μόλις έχει ξεκινήσει και η υπόθεση που χειρίζεσαι είναι πολύ σημαντική. Κανονίζεις μια σειρά από συναντήσεις για να αφουγκραστείς τα γεγονότα που πλαισιώνουν την εν λόγω υπόθεση. Καλλιεργείς τη σχέση σου με τον πελάτη. Με κάθε βήμα που κάνεις προς την εμφάνιση σου στο δικαστήριο, ο πελάτης σου είναι εκεί μαζί σου, και αυτό επειδή επέλεξες να τον έχεις παρών στη διαδικασία. Περνούν μερικοί μήνες. Στέκεσαι μπροστά από τον δικαστή και ανοίγεις την αγόρευση σου, έπειτα παρουσιάζεις τα στοιχεία, και τέλος έρχεται το πόρισμα: επιτυχία! Ο πελάτης σου σε αγκαλιάζει και σε ευχαριστεί. Βασίστηκε σε σένα, και όχι αδίκως. Τα συγχαρητήρια που δέχεσαι είναι επάξια κερδισμένα.
 
Ας πάμε τώρα στον κτηματομεσιτικό κόσμο. Ανήκεις στην αφρόκρεμα αυτών που καταφέρνουν να πουλάνε προνομιούχα τεμάχια σε διακεκριμένους πελάτες. Η άριστη φήμη σου ταξιδεύει από στόμα σε στόμα. Νέοι πελάτες έρχονται σε σένα σε αναζήτηση του ιδανικού τους σπιτιού – και τους βρίσκεις ακριβώς αυτό, μαζί με ένα τζάκι που ολοκληρώνει την ονειρική εικόνα. Κάνεις απολογισμό της επαγγελματικής σου ζωής και αξιολογείς τον εαυτό σου. Πως τα κατάφερες να ανεβείς στην κορυφή του Έβερεστ των κτηματομεσιτών; Η απάντηση είναι απλή: όπως και με το πιο πάνω παράδειγμα με τον δικηγόρο, απέδειξες στους πελάτες σου πως μπορούν να βασιστούν πάνω σου. Και τώρα αυτή η εμπιστοσύνη σε ανταμείβει. Πλουσιοπάροχα.
 
Η επαγγελματική εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι το καινούριο. Υπάρχει εδώ και αιώνες, και διανύει γενιές, χώρες και επαγγέλματα, αγγίζοντας στην πορεία όλες τις πτυχές της ζωής και τους επαγγελματίες μέσα τους. Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες εξαρτιόνταν από τη Σύγκλητο για να διοικήσουν τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς την ολική και απόλυτη στήριξη της. Οι πιο πολλοί από αυτούς διοίκησαν μετά τιμών. Και, αν ο Βρούτος δεν είχε αποδειχθεί ανάξιος εμπιστοσύνης, ποιος ξέρει τι θα είχε απογίνει ο Ιούλιος Καίσαρας και η βασιλεία του επί της Ρώμης;!
 
Η εμπιστοσύνη είναι μονόδρομος. Τη δίνεις στους άλλους ολοκληρωτικά, και άνευ όρων, πάντα κινούμενος μπροστά. Δεν μπορείς ποτέ να οπισθοχωρήσεις επί αυτής. Πράγμα το οποίο μας φέρνει στον κόσμο των ασφαλειών και στο πως αυτό το σημαντικό στοιχείο σχετίζεται με το εν λόγω επάγγελμα. Αν ανήκεις σε αυτόν τον κόσμο, τότε το να αποδείξεις στους πελάτες σου πως μπορούν να βασιστούν πάνω σου δεν είναι καν επιλογή – είναι απαραίτητο, και έχει τη δύναμη να φτιάξει ή να καταστρέψει τη φήμη ενός ασφαλιστικού σύμβουλου. Και σίγουρα δεν θέλεις τη φήμη σου να θεωρείται κατεστραμμένη όταν έχεις την ευθύνη να εξασφαλίσεις την αφυπηρέτηση των πελατών σου, τις σπουδές των παιδιών τους, και τις ζωές των αγαπημένων τους εάν, ο μη γένοιτο, εκείνοι δεν είναι σε θέση να το πράξουν.
 
Πάω για ύπνο κάθε βράδυ και πετάγομαι από το κρεβάτι κάθε πρωί με μια και μοναδική ερώτηση στο μυαλό μου: πως μπορώ να αποδειχθώ άξιος εμπιστοσύνης στους πελάτες μου, τόσο στους υφιστάμενους όσο και στους μελλοντικούς; Έπειτα, μόλις μπω στο αυτοκίνητό μου κατευθυνόμενος προς τις συναντήσεις μου μαζί τους, η σκέψη μου αυτή μετουσιώνεται και, κατ’ επέκταση, γίνεται πραγματικότητα. Δική μου πραγματικότητα, αλλά και δική τους. Δείχνω στους πελάτες μου εμπράκτως πως μπορούν να βασιστούν πάνω μου, τόσο στα καλά, όσο και στα κακά, αν αυτά έρθουν. Είμαι πάντα εκεί για εκείνους, και λατρεύω κάθε ευκαιρία που μου δίνεται για να τους το αποδείξω. Η επαγγελματική εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που κάποιος μπορεί να μάθει, μα ένα σπάνιο χαρακτηριστικό το οποίο πηγάζει από μέσα μας και πρέπει να καλλιεργηθεί με ευλάβεια ούτως ώστε να μπορέσει να εξαργυρωθεί. Στην τελική, από σένα εξαρτάται αν πραγματικά θέλεις οι άλλοι να βασίζονται πάνω σου.
 
Για να δείτε πως τα προϊόντα της EuroLife μπορούν να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε τη ζωή σας με επιτυχία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Στάθη Στασή (Εγκεκριμένος Χρηματοοικονομικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος και μέλος MDRT*) στο 99531119 ή με e-mail στο info@stathisstasis.com. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια ευρεία γκάμα επιλογών προγραμματισμού ζωής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.stathisstasis.com.
 
*Τι είναι το MDRT: Το Million Dollar Round Table είναι το πρότυπο της ασφαλιστικής αριστείας, τα μέλη του οποίου κρίνονται βάσει υψηλών και αυστηρών κριτηρίων παραγωγής, ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας.    
 

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες